Esélyteremtés a gyakorlatban – tapasztalatcsere a szociálisan hátrányos gyermekekért

Október 25-én, pénteken 18.00 órai kezdettel a dunaszerdahelyi Csallóközi múzeum kiállítótermében Esélyteremtés a gyakorlatban címmel kerül megrendezésre az a beszélgetés, tapasztalatcsere, melynek témája a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek. Az est vendége L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány megálmodója, létrehozója, arca, az esélyteremtés és az integráció elkötelezettje, pedagógus, művész. Az est szervezője a NewEDU polgári társulás. Tóth Erika, elnök mesélt a részletekről.

Aki nem ismerné L. Ritók Nóra munkásságát, mit kell róla tudni?

Nóra egy rendkívül sokoldalú ember, pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője, az Igazgyöngy Alapfokú Művészet Iskola igazgatója, számos tankönyv, módszertani segédanyag, cikk írója. A gyerekszegénység, mélyszegénység ellen küzd, az esélyteremtésért és integrációért dolgozik. Könyvében, a Láthatatlan Magyarországban a mélyszegénységben élő gyerekekkel folytatott munkája során megélt sikereit, kudarcait összegzi. Aktív grafikusművész, folyamatosan publikál és tanít. Az Igazgyöngy Alapítvány művészeti projektjei, gyermekmunkái rangos nemzetközi versenyeken érnek el kimagasló eredményeket.

A módszerük egyedi, különleges: a személyiségfejlesztés középpontba helyezésével, az alkotás örömét megtapasztalva, egy komplex fejlesztést/terápiát nyújt.

Ezt a komáromi nyári egyetemen személyesen is megtapasztaltam, (a képzésükön részt vevő pedagógusokkal együtt), és csak megerősíteni tudom. A nyári szünet elején, a tanév végi hajtás után olyan kikapcsolódás volt alkotni, új technikákkal megismerkedni, elmerülni a szépben (még az olyan amatőröknek is, mint én), ami felért egy nyugtató terápiával. A nyári egyetemen az Igazgyöngy Alapítvány több mint tíz éve vezet képzéseket. Több pedagógus “visszajáró” hallgató, saját elmondásuk alapján mindig tanulnak újat és ellazulnak, megnyugszanak a képzés alatt. Tehát a terápiás hatás igaz, még a pedagógusokra is.

Gyakorló pedagógusként te mit tapasztalsz nálunk, konkrétan a Csallóközben, mi a helyzet e téren, milyen arányban fordulnak elő szociálisan hátrányos gyerekek?

Pontos arányokat a Csallóközben nem tudok. Úgy gondolom, ha csak egy gyermek él mélyszegénységben, az pont eggyel több, mint ami a 21. században megengedhető lenne. Sajnos jóval többen vannak.

Tavaly saját elhatározásomból kezdtem Tallóson tanítani, pontosan azért, hogy a gyakorlati integrációról többet megtudjak. Itt tapasztaltam meg azt, hogy az elmélet és a gyakorlat gyakran köszönőviszonyban sincs. Támpontokat, fogódzkodókat kerestem, segítséget a mindennapokban, ugyanis rádöbbentem, hogy amit a tanításról tudni véltem közel húsz évig, az ide vajmi kevés.

Így kerültem kapcsolatba az Igazgyöngy munkájával, majd L. Ritók Nórával, akinek őszinte írásaiból, alkotásaiból, projektjeiből rengeteget tanulok. Papp Andrea, a szepsi alapiskola igazgatónője is szintén így került a látókörömbe, megismerkedtünk, és nagyon sok, hasznos tanáccsal látott el. Andrea fantasztikus munkát végez Szepsiben, amelyért köztársasági elnöki kitüntetésben is részesült. Egy pedagógus rengeteg dolgot tud tenni az iskolában, főleg a kisebb gyerekeknél. Akár csodákat is, mert ezek a gyerekek nagyon akarnak tanulni. Nekünk, a tanítóknak.

Később, serdülőkorban, mivel nincs szülői támogatás, a belső motivációjuk még nem elég erős, a közösség gyakran visszarántja a jobb képességű gyerekeket is. A kör bezárul, a szegénység újratermelődik. Az oktatás kiút lehetne, ha ezt felfognák, és értéknek tartanák.

Szlovákiában létezik-e szervezet, alapítvány, intézmény, amely a szociális hátrányos helyzetű, esetleg mélyszegénységben élő gyerekeket karolja fel?

Rengeteg szervezet létezik nálunk is, ugyanúgy, mint Magyarországon. Egyik ilyen pl. a Romano Kher PT, amely széleskörű tevékenységet végez a romák felzárkóztatásában, kulturális, szociális és társadalmi szinten. Vannak különböző projektek pl. Ómama program, ahol egy-egy mentor segíti, tanítja a marginalizált közösségben élőket pl. a gyerekgondozás, nevelés területén. Ezen a területen óriási hiányosságok vannak, amely az iskolai szocializációt rendkívül megnehezíti. Magam is munkatársa vagyok egy kisebbségi érdekvédelmi portálnak, a Minority Kids-nek. A projekt célja a kisebbségben élő gyermekek érdekképviselete, online tanácsadás szülőknek, online portál működtetése, amely a gyermekneveléssel kapcsolatos írásokat összegzi. Vannak állami projektek is, ezekről a kompetensek nagyon szeretnek nyilatkozni, mennyire sikeresek. Nézőpont kérdése, hiszen maga a siker fogalma is relatív.

Szerintem ezen a területen lehet a legkevésbé látványos eredményeket felmutatni. Az biztos, hogy a szociális háló több helyen szakadozik, s bár nagyon könnyű az integrációt az iskolákon számon kérni, ez jóval összetettebb társadalmi probléma.

Mire számíthatnak az érdeklődők, és kiket vártak a rendezvényre?

L. Ritók Nóra húsz éves tapasztalatait, sikereit, esetleges kudarcait összegzi az Igazgyöngy Alapítvány munkájának bemutatásán keresztül. Nóra civilként megteheti, és meg is teszi rendszeresen, hogy ezekről a nehéz, és gyakran szőnyeg alá söpört témákról nyíltan és őszintén beszél. A művészeti neveléstől a felnőttekkel való foglalkozásokon keresztül egészen a munkahelyteremtésig eljutottak, mindezt rengeteg munkával, elszántsággal, hittel, emberséggel. Munkája példaértékű. Mivel ez egy érzékeny téma, ajánlom mindenkinek, aki gyerekekkel, felnőttekkel foglalkozik. A mélyszegénység olyan társadalmi probléma, amely akkor is létezik, ha nem veszünk róla tudomást. Pedagógusoknak különösen, mivel a művészeti nevelés, a 21. századi iskola egyik alappillére. Szociális munkásoknak, szülőknek… Mindenkinek, aki az integrációt komplexen is szeretné látni, a gyakorlatból. Első kézből.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább