Mit tanított nekünk Vekerdy Tamás?

Fotók: Pixabay

Az, hogy Vekerdy Tamás korunk egyik legbefolyásosabb gondolkodója, a Waldorf pedagógia zászlóvivője, a szülői lelkiismeret legnagyobb megnyugtatója volt, azt az is bizonyítja, hogy halálának hírét rengeteg ismert és elismert szakember fogadta nagy szomorúsággal. Mindenkinek adott valamit a képzeletbeli hátizsákjába, amivel a földi élet útjait, buktatóit járjuk.

Volt alkalmam személyesen is találkozni, sőt, konzultálni vele egy szakmai dilemmámat, melyre nemes egyszerűséggel csak annyit mondott:

 „Csak hallgasd! Legyél jelen!“

Én ezt a tanítását pakoltam el az utamra, de összegyűjtöttem néhány híres tanácsát, melyet itt hagyok mindenkinek, akinek sorvezetőre van szüksége alkalomadtán a nevelésben:

1. LÉGY ÖNAZONOS!

Akármennyire is szeretnénk, Vekerdy szerint nem létezik nevelés, csak együttélés a gyerekkel, melyben a gyerek tükörként utánozza le cselekedeteinket, mondatainkat. Ha nem vagy önazonos, kongruens, a gyerek rögtön levágja, hogy mismásolsz. Ha sírnod kell, sírj a gyerek előtt! Az érzelmeink felvállalása a legtöbb, amit a gyereknek útravalónak adhatunk.

2. A GYEREKEK FÁRASZTÓAK, LERÁGJÁK A CSONTUNKAT

Akármennyire is imádjuk őket, a gyerekek nagyon fárasztóak tudnak lenni. Kérdeznek, mondanak, követelnek figyelmet, dicséretet, bátorítást. Ezért jó tőlük néha elmenekülni egy másik szobába is akár, hogy kicsit megpihenjen a szülői énünk. Nem számít, hogy mindig rend legyen, hogy élére álljon a függöny. Legyünk néha felelőtlen szülők, akik fagyit vacsoráznak a gyerekkel.

3. MOZOGNI, FÁRA MÁSZNI, MÉRLEGHINTÁZNI, FELFEDEZNI A VILÁGOT

A játszóterek és a focipályák üresek, nem kergetik már a gyerekeket haza sötétedés után. Pedig a szabad játék, a mozgás, a fára mászás, a mérleghinta fejlesztik a térbeli tájékozódást, a finom motorikát és az egyensúlyérzéket. Felfedezni a sárban való ugrálást, a lehullott falevélben megmártózni, belefeküdni a süppedős hóba. Mind-mind a kinti léttel, a természettel való találkozás egy fajtája. A többire pedig ott a mosógép.

4. ADJ A GYERMEKEDNEK BOLDOG GYEREKKORT ÉS ÉRZELMI BIZTONSÁGOT!

Vekerdy szerint nem az a gyerek teljesít jól felnőtt korában, aki már három évesen számolt, aki kemény, versenyre képes neveltetést kapott, hanem aki teljes elfogadásban, érzelmi biztonságban tölthette gyerekkorát, melyben érezte, hogy olyannak fogadják el, amilyen valójában. Minden jó és rossz tulajdonságával együtt.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább