Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

A cikk megjelent a Klikk Out 2015/12. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

A kép illusztráció (Ugróczky István)

„Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt találtam felelni: kilenc hónappal a születése előtt. Első percben tréfára vették, de később igazat adtak. Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel… Még tovább mennék: nem is a gyermek: az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése.” – olvashatóak a Ringató honlapján Kodály Zoltán sorai. De vajon miről is szól ez a módszer? A Ringató dunaszerdahelyi csoportjának vezetőjével, Kálmán Alicával beszélgettünk.

Hogyan kerültél kapcsolatba a Ringatóval?

A Ringatóval először 2013 tavaszán találkoztam Galántán, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége épületében, ahol az alapítója, Gállné Gróh Ilona tartott előadást és csoportos foglalkozást pedagógusoknak. Eldöntöttem, hogy jelentkezem a Bethlen Gábor Alapítvány meghirdetett pályázatára, melyet el is nyertem. Így 2013 augusztusában elsajátíthattam a Ringató foglalkozás módszerét, magától az alapítótól, Gállné Gróh Ilonától.

Mi a módszer lényege? Kiknek készült?

A Ringató családi művészeti nevelési program. Lényege, hogy a felnőttek és a gyerekek átéljék a közös játék és éneklés örömét. Egyfajta mintát tanítunk a szülők számára, hogy hogyan kezdődjön a családban a zenei nevelés. Közösen hozzuk létre a foglalkozás élményét. A módszer felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt készült, alsó korhatár nincs, várandós kismamákat, apukákat, nagymamákat, nagypapákat is szívesen látunk.

Azoknak, akik még nem jártak nálatok, elmondanád, hogyan néz ki egy foglalkozás?

A foglalkozás 30 perces, mely oldott és családias légkörben telik. Felépítése és tartalma előre megtervezett. A szülők Simogatókat, Billegő-Ballagókat, Lábmozgatókat, Hintáztatókat, Lovagoltatókat, Csiklandozókat és Ujjszámolókat játszanak gyermekeikkel. Dalokat énekelünk, mondókákat mondunk, melyeket sokat ismételünk és hétről-hétre visszatérünk az előző foglalkozásban elhangzott énekeinkre is. A foglalkozáson mindig élő énekszó és pár perces hangszerjáték hallható. Az én esetemben furulya és minden foglalkozás kezdetén egy triangulum csendül fel, melyet egy dallamos üdvözlés követ.

Mit gondolsz, miben válik fogékonyabbá egy olyan gyermek, aki egész korai életszakaszaiban zenei élményeket szerez, egy olyannal szemben, aki csak néha kerül kapcsolatba ritmussal, zenével?

Véleményem szerint fontos, hogy a gyermek élő énekszót halljon pici korától fogva, illetve már az édesanyja pocakjában kezdje az ismerkedést a zenével. Ha zenei ingerekkel vesszük körbe a gyermeket, a ritmus- és tempóérzék-fejlődés önmagától történik meg. Ugyanakkor nemcsak a zenei képességek erősödnek, de az érzelmi világra, az értelemre és beszédfejlődésre is jótékonyan hatunk.

Tapasztalataim szerint sok mai szülő nem tartja fontosnak a gyermeke életébe áramló ének-zenét, a gyermek- és népdalokat, így a kicsikhez nem jut el az a bizonyos „lelki táplálék”. Pedig erre szükségük van! Bizonyított tény, hogy aki sokat énekel, annak az iskolában jobb a felfogóképessége és a memóriája. Ha valakinek beszédproblémái vannak, például dadog, próbáljon meg énekelni! Énekelve nem dadog az ember.

Kérlek, mondj néhány szót a dunaszerdahelyi csoportól!

2014 novemberében keresett fel Karácsony Emőke, a dunaszerdahelyi Baba-Mama klub vezetője, hogy tartanék-e Ringató foglalkozásokat. Örömmel mondtam igent.

Milyenek a visszajelzések a szülők részéről?

Az ide látogató anyukák fontosnak tartják az ének-zene jótékony hatásait, amely gyermekük fejlődéséhez szükséges, így csak pozitív visszajelzéseket kaptam. Mivel állandóan új tagokkal gyarapodunk, és nemrég ünnepelhettük első születésnapunkat, így sikeresnek mondható a működésünk.

Apukák is részt vehetnek a foglalkozásokon?

Apuka, nagymama és nagypapa is hozhatja a gyermeket. Általában, ha az anyuka nem ér rá és nem tudja elhozni a babáját, a nagymamák vesznek részt a foglalkozáson, akiknek szintén nagyon tetszik, amit csinálunk.

Hogyan bátorítanál egy olyan anyukát, aki azon gondolkodik, hogy elhozza-e a csemetéjét egy foglalkozásra?

Ez a foglalkozás jótékony hatással van rád és a gyermekedre is. Családias, meghitt és nyugodt környezetet teremtünk. Fejleszti a gyermeked és ötleteket ad, hogyan lehet másképp is boldog perceket szerezni neki. Gyere el, nézz be hozzánk, ártani biztosan nem árt!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább