Cipőben is mezítláb

Mi fán is terem a barefoot cipő megnevezése? Mitől más, mint a többi cipő? Erről faggattam Lakatos Anikó fizioteraputát.

Minden szülő izgatottan várja azt a pillanatot, amikor gyermeke megteszi az első lépéseit. Mikortól beszélhetünk önálló járásról?

A járás kialakulása egy hosszú folyamat, amely a felállással kezdődik, majd ezután következik az oldalazva lépegetés a bútor mellett. Ebben a fejlődési szakaszban a szülőknek érdemes türelmesnek lenniük. Ne fogjuk kézen a gyermeket és ne erőltessük a járást! Ugyanis a gyermek izomzata még nem érett meg a járásra, még csak tanulgatja a helyváltoztatást.

Körülbelül 12-18 hónapos korra tehető az önálló járás kialakulása, amelynek beindulása nagy egyéni eltérést mutathat. Egy kisgyermekre akkor mondhatjuk, hogy önállóan jár, ha elesés után, kapaszkodás nélkül fel is tud állni.

Kevés szó esik viszont arról, mi az amivel segíthetjük, hogy a járás megfelelő minőségű legyen. A gyermek számára a legfontosabb, hogy legyen elég mozgástere, ne legyen szűk és kényelmetlen a ruházata, mert akadályozhatja a mozgásban. Lehetőség szerint minél többet legyen mezítláb, hogy érzékelje a talajt a talpával. Ennek köszönhetően nem csak stabilabban tud állni, de még az idegrendszere is fejlődik. Nem kell tartanunk a megfázástól, elég ha a boka körüli részt tartjuk melegen.

Ha a körülmények engedik, a járni tanulás időszakában biztosítsunk minél változatosabb felületű terepet a kíváncsi talpacskák számára. Érzékeljen hideget, meleget, vizeset, homokosat, keményet, puhát, kavicsot, avart, fűszálakat és így tovább. Jó ötlet a szenzomotorikus segédeszközök/szőnyeg  beszerzése, amely a gyermek számára nagyon szórakoztató és hasznos játék lehet.

Gyakran látni gyerekeket szűk, kicsi, vagy épp fordítva, nagyobb méretű cipőben…

Fontos leszögezni, hogy cipőt csak a járáshoz vásároljunk. Kúszás és mászás időszakában a lábbeli csak  akadályozza a lábacskák szabad mozgását.

Amennyiben nincs lehetőségünk a szabadban mezítláb lenni, akkor az ún. barefoot cipőkkel imitálhatjuk a mezítláb járást. A barefoot cipő a hagyományos cipőkkel ellentétben könnyű és hajlékony, hosszában és keresztben is.

Talpának vastagsága maximum 6 mm. Követi a lábfej formáját, elegendő mozgásteret biztosít a lábujjaknak. Egységesen vastag a cipőtalp a saroktól a lábujjakig, nincs megemelve a sarok alatti rész, ennek köszönhetően nem változik a járás sztereotípiája. A talpbetéten nincs alátámasztva a lábboltozat, így a talp dolgozni kényszerül, ezáltal folyamatosan erősödik és fejlődik.

Gyakori jelenség, hogy a gyermek bokája befelé dől, bokasüllyedése van. A különféle speciális ortopéd cipők, betétek, ékek nem fejlesztik a láb szerkezetét, nem alakítanak ki megfelelő boltozatot, csak tüneti kezeléssel szolgálnak, azaz panaszokkal járó esetekben szükségesek. Aktív, mozgékony, panaszmentes gyermekek esetén javasolt a rendszeres mozgás, lábtorna, ezzel elősegíthetjük a megfelelő lábboltozat kialakulását. Az izomzat sem tud fejlődni, ha a gyermek nem gyalogol eleget, mert mindenhova autóval viszik.

Akit bővebben érdekel a téma, az látogasson el 2020. március 7-én a Itsipitsi boltba, ahol Lakatos Anikó fizioterapeuta bővebben mesél a barefoot cipőkről, de akár próbára is lesz lehetőség. Várnak mindenkit 9.00-tól 12.00-ig!

Az esemény a Facebookon ITT érhető el.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább