Karanténban is jogosultak vagyunk betegellátásra

A központi válságstáb kötelező 14 napos karantént rendelt el azok számára, akik a legfertőzöttebb országokból: Olaszországból, Kínából, Iránból vagy Dél-Koreából tértek haza. Mindez érzékenyen érintheti azokat, akiknek nincs megfelelő anyagi tartalékuk. Mit is jelent a családi költségvetésnek, ha kénytelenek vagyunk a koronavírus miatt házi karanténba vonulni?

A cikk a dunaszerdahelyi.sk-val való együttműködésünk révén kerül közlésre.
Nyitókép: Dunaszerdahelyi.sk – Rózsár Vince

Amennyiben az orvos vagy a higiénikus a koronavírus gyanúja miatt elrendeli a házi karantént, azzal azt szeretné elérni, hogy minél kevesebb még egészséges emberrel találkozzunk. Tehát, szüneteltetünk kell a társadalmi kapcsolatainkat, a munkahelyi kapcsolatainkat, minden olyan tevékenységet, amely során kontaktusba kerülhetünk más emberekkel.

Megszegni nem érdemes, mert akár 1 650 eurós büntetést is kiróhatnak.

Egyszerűsített eljárás

Az általános orvos Szlovákiában a koronavírus gyanújával úgynevezett „mobil munkaképtelenséget” írhat ki. Az igazolást az orvos egyenesen a Szociális Biztosítónak küldi el, hogy ezzel is csökkentsék a páciens mozgását. A Szociális Biztosító pár napja egyszerűsítette a betegség- és ápolói biztosítást kérők igénylési eljárását annak érdekében, hogy korlátozzák a nyilvános kapcsolatokat.

Ha a mobil munkaképtelenség oka a karantén, a biztosító társaság azt akkor is elfogadja, ha a kezelőorvos akár három nappal visszamenőleg állította ki.

A szülő a Szociális Biztosítóhoz telefonon vagy kitöltött formanyomtatvány beadásával nyújthatja be igényét. A formanyomtatvány elérhető a weboldalon a „Koronavírus ápolási igény” („Žiadosť o ošetrovné pre koronavírus“) név alatt.

A teljes cikket elolvashatják a dunaszerdahelyi.sk oldalon.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább