Klikk Out Vikkendhouse: „Én az vagyok, aki még a csendben is zenét hall!”

A zene gyógyít. A világtérképen egyre gyarapodó piros pöttyök ellen is képes győzni. Az ember társa ősidők óta jóban, rosszban. Ezekben a napokban fertőtlenítők, lógó maszkok árnyékában otthon várjuk, hogy egyszer minden visszaáll a régibe. Közben jó, ha elmélyülünk új, számunkra ismeretlen zenei világokba. A mai mix meghallgatása és felfedezése tökéletes karanténprogram lehet, amely a rendkívül kifinomult zenei ízléssel megáldott Agszer Gábor kedvenceit tartalmazza. 

Fotó: Ugróczky István

Agszer Gábor vagyok, 41 éves, Dunaszerdahelyen lakom, az autóiparban dolgozom.

Az NFG klub gyakori vendégeként úgy ismertelek meg, mint a zene megszállottja, a minőségi tartalom felismerője és fogyasztója. Mesélnél róla, milyen a viszonyod a zenével?

Gyerekkorom óta gitározgattam hobbi szinten, így eleve kötődésem volt a gitárzenéhez. Azokat tudtam lekövetni és utánozni,

mindig arról álmodoztam kölyök koromban hogy rockgitáros leszek, nagy hajjal és szélsebes gitárszólókkal, aki sikeres és akiért persze bomlanak a nők.

Ebből pár kósza próbálkozás erejéig futotta, aztán megmaradtam végleg a színpad nézőtér felőli oldalán. Koncertekre szívesen járok azóta is, szerintem ez megmarad, míg teljesen meg nem süketülök. A zene számomra egy nélkülözhetetlen energia, ugyanúgy mint a levegő vagy a napfény. Én az vagyok, aki még a csendben is zenét hall.

Hogyha korszakokra kellene most bontani az eddigi életedet, zeneileg melyik lenne a legjelentősebb?

Tinikoromban, mikor én is végre ütődött lázadónak éreztem magam, azonnal megtaláltam a rockot, mint egyetlen hiteles és igazi zenét. Ez még egy internet előtti letűnt korban történt, ahol nem igazán volt hozzáférés a zenéhez, így hát azt hallgattuk, amit az ismeretségi hálónk segítségével meg tudtunk szerezni, hozzáteszem, kazettán. Nagyban mentek a kazettamásolások, a króm-dioxid volt a prémium és a metál típusú kazetta a non plus ultra.

Engem valahogy a seattle-i grunge varázsolt el legelőször, szerelem volt azonnal. Első volt a Pearl Jam, aztán a Soundgarden, a Nirvana, és főleg az Alice in Chains. Aztán begyűrűzött a metál, Pantera, Metallica, Machine Head és hasonlók. Fontos volt egy ideig, bár ma már keveset hallgatom ezeket, leginkább edzéshez. Később, a nyári fesztiválokon megismert Tankcsapda, Hobo, Deák Bill, Kispál és Hiperkarma szólt a legtöbbet.

Meghatározónak mondanám azt az angliai 3,5 éves intermezzót, amikor új ismeretségek s barátok lévén új behatások értek zenei és egyáltalán, kulturális szinten. Óriási kultúrsokkot éltem meg, rengeteg élő koncertet és előadást láttam. Felfedeztem a pszichedelikus műfajt, rockban és elektronikus stílusban is, nagyban bővült a látómezőm az ambient, a trip-hop, a folk stb. felé.

Pár éve, mióta visszaköltöztem, követem az aktualitásokat és mindig akad új felfedezni való, ami ugyan másnak lehet lejárt lemez, de akinek új, annak újdonságélmény mindenképp.

Napjainkban mely irányzatokkal állsz különleges kapcsolatban és melyek azok, amikkel sosem tudtál azonosulni?

Mostanság leginkább az elektronikus, a jazz, az afro, a funk az, ami tetszik. Vagy az is lehet, hogy csak ez szól igazán jól otthon. 🙂

Amivel sosem tudtam igazán azonosulni, az a techno, a rave s egyéb gépies elektronikus műfajok. Nekem monoton és irritáló. Ja, és a mulatós…

Kik a számodra legfontosabb zenészek, előadók?

Azon előadók mellett teszem le a voksom, akik maguk is szerezték az előadott dalukat. Van egy magasabb szintű rezgése az ilyen előadásnak. Persze nem kevésbé fontos az előadói tehetség a virtuozitás, ezek mindenképp kellenek, hogy ha a színpadon felgyúlnak a fények, kész legyen a MAGIC. Erre nagyon kényes vagyok, és ezt nagyon tudom értékelni is.

Örök kedvenceim a Led Zeppelin, a Tool, a Deftones, a Kyuss, a Mastodon, PJ Harvey, a Portishead, a Massive attack, a Lamb, a Dead can Dance, a Daft Punk, stb.

Milyen platformokon keresed és hallgatod a zenét, illetve milyen technikát használsz a lejátszására?

Számomra jelenleg a leginkább használt platform a Spotify és a saját merevlemezem. Én már a modern megoldások híve vagyok, a lemez- és CD-gyűjtést elég korán feladtam. Ha megtetszik valami, az interneten vásárolom meg digitális formátumban. Sokat ülök autóban, ott van időm az újdonságokat meghallgatni.

Ha otthon vagyok, telefonról küldöm az igét a hálózati lejátszómra, amit óvatosan átszív az erősítő, majd kellőképpen felizzítva lükteti bele a szószt a hangfalakba.

Szóval alaposan összeállított hi-fi cuccon szólaltatod meg a zenéket?

A jelenlegi multikulti felállás szerint angol streamer, svéd erősítő, olasz hangfalak, amiket használok. Pont ennek a földrajzi háromszögnek a közepén lakom. A mostani home office idején kiváltképp sok zenét hallgatok. Néha hangosan is, bár még nem szólított le egyik szomszéd sem. 🙂

Figyelem a zenei blogokat, portálokat és hi-fi szaklapokat, mondhatni, hogy ez egy hosszú lefolyású szenvedélybetegség. Jelenlegi apparatúrámat állandó keresgélés és kutatás alapján állítottam össze, ami persze nem végleges, de élvezetet nyújt, és erről szól az egész.

Fel tudod eleveníteni, melyik zenei- vagy koncertélmény volt számodra a legemlékezetesebb?

Talán amit megemlítenék, tavaly az OM a Dürerben, Budapesten, két éve a Melvins Göteborgban. Láttam a Kyusst Nothinghamben, és pl. volt egy varázslatos Quimby Londonban, 2011-ben, a teljesség igénye nélkül.

Ezek beégtek a retinám mögé.

Hallgassuk meg a kedvenceidet egy mixben. Mi alapján válogattad a zenéket, és miért lett 12 a szokásos 8 helyett?

A dalok, amiket összeválogattam, más-más élmény vagy érzés kapcsán kötődnek hozzám. Zöme egyáltalán nem új, mondhatni, régóta kísérnek és újra, meg újra feltűnnek, megtalálnak. Amikor elkezdtem válogatni a dalokat, hamar szembesültem vele, hogy 8 dal nagyon kevés. Persze van, akinek 5 is sok, de hidd el, nálam az 50 is feladta volna a leckét. Így lett belőle közmegegyezéssel 12.

 

ÜZENET A MIXHEZ:


Elég vegyes, pont olyan amilyen az én ízlésem. Akik ismernek, tudják, hogy minden stílusban találok valami szemezgetni valót. Jó szórakozást hozzá! 🙂

A MIX:


TRACKLIST:


1. Eraas – Looking Glass
2. Aurora – Life on Mars
3. Cymande – Dove
4. Cocteau Twins – Pandora
5. John Frusciante – Song for The Siren
6. Led Zeppelin – Since I’ve been loving You
7. TOOL – The Pot
8. Björk – Pagan Poetry
9. Deftones – Passenger
10. Placebo – Running up that hill
11. Dead can Dance – Indus
12. Mammal – Smash The Pinata

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább