Krajnyák Iški Lívia csillogó ékszervilága

Fotók: KellFoto / Dömök Noel Szilveszter

Ragyogó ékszerek, tündöklő szépségű szettek, ez jellemzi leginkább Lívia munkáit, aki valóban páratlan ékszereket készít. Megkérdeztük, hogyan is kezdődött az út, mely a saját márkájához, a Cynthia Designhoz vezetett.

Hogy lettél az ékszerek szerelmese ?

Ez most lehet, hogy furcsán fog hangzani, de én az üvegbe lettem szerelmes, nem az ékszerekbe. S azon belül is egy speciális dichróm típusú üvegbe, aminek gyönyörű csillogását a benne lévő fémek adják, mint pl. arany, ezüst.

Kezdetben eszem ágában sem volt ékszereket készíteni. Dísztárgyakkal kezdtem, használati tárgyakat készítettem, de valahogy így sodort a sors, s most már csak ékszereket tervezek s készítek.

Mikor döntötted el, hogy magad is készíteni fogsz?

Egy kézműves vásár után, amikor láttam, hogy nagy az érdeklődés az üvegékszerek iránt, akkor mondtam, hogy ezt folytatnom kell.

Mesélj kicsit a technikáról, amit alkalmazol!

A technika, amit alkalmazok, üvegrogyasztás – „fusing”, talán így ismerősebb lesz egyeseknek. Kézzel vágott üvegdarabkákról szól, amiket vágás után méretre csiszolok, s mehetnek is a kemencébe. Eléggé aprólékos munka, de a végeredmény kárpótol.

A kemence egy speciális „üvegezős kemence“ aminek a gyomrában 12 órán keresztül rogyasztom az üvegeket, majd újabb 12 órát kell hűlniük. Ezt a folyamatot nem lehet felgyorsítani, mert akkor nem lenne kellőképp feszültségmentesítve az üveg s idővel széttörhet, szó szerint szétrobbanhat.

Mi inspirál?

Elsősorban a környezetem. Érdekel az építészet, szeretem a geometriai formákat, az asszimmetriát is nagyon izgalmasnak találom, s ez visszatérő téma kollekcióimnál.

Mi volt eddig a legkülönlegesebb alkotásod?

Egy kollekció megtervezése, amire egy kedves ismerősöm, egy nagyon tehetséges budapesti divattervező, Bráz Noémi (Noen Design) kért fel , aki egyébként a Felvidékről származik. A múlt éven Kínában bemutatott kollekciójához szeretett volna Cynthia Design ékszereket. Összedugtuk a fejünket, s megszületett a Glamempress ékszerkollekció, ami 2019 február elején látható volt a Harbin Fashion Week- en. Az arról készült videót megtaláljátok a Facebook-oldalamon.

Mik a jövőbeni terveid?

Vannak, de nem árulom el őket, mert babonás vagyok kicsit.

Hol találunk meg, ha magunk is egy ilyen csodás ékszerre vágyunk ?

Kassán élünk a családommal, a Kmety utcai Rovás Akadémián van a műhelyem, ott megtaláltok, ill. az aktuális „raktárkészletet“ is. Egyébként ott vagyunk a Facebookon és az Instagramon, elég rám írni, ha kérdésetek lenne vagy rendelni szeretnétek. E-shopot is indítok, május végével már működni fog.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább