„Célunk nem csupán a koncertek érdekében megszólalni” – beszélgetés Jakus Zoltánnal, a Bősiek Bősért rendezvény szervezőjével

A kormány továbbra sem engedélyezi az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ez ellen emelték fel szavukat a tömegrendezvények – vásárosok, piacosok – szervezői, aki tiltakozó akciót helyeztek kilátásba, amennyiben ez a helyzet nem változik.

Mire alapozzátok a kezdeményezést, mik a kiindulópontok?

Azt észleljük, hogy az országban enyhítenek a korlátozokon, de az az érzésünk, hogy a szabadtéri rendezvények széles skálája nagyobb szigort élvez, mint például a beltéri rendezvények, vagy akár egy üzletközpont működése. Ezt bizonyára a DAC-szurkolók is észrevették a napokban.

Milyen lépeseket tettetek ez idáig? 

Elsőízben a Bősiek bősért PT-n keresztül próbalkoztunk lépeseket tenni az epidemiológiai konzílium és a kormány felé, ami viszont nem járt sikerrel, hiszen nem kaptunk semmi érdemleges választ. Ezután csatlakoztunk a SZČO Jarmočníci a predajcovia tömörüléshez, így nem csak magunkat képviselve próbálunk tenni, hanem a rengeteg, a témában érintett személy érdekeben is. Megírtuk a kompetens személyek felé a kérelmünket – lásd a levélt mellékelten –, hogy értékeljék át a korlátozásokat, melyek minket érintenek (max. 500 és 1000 fő egy rendezvényen).

Tegnap találkoztunk a mezőgazdasági minisztérium álamtitkárával, Martin Fecko mérnökkel, akit megkértünk, hogy közvetítse kérésünket a kormány és az járványügyi konzílium felé, ami egy egyenrangú tárgyalást kreálna. Abban az esetben, ha nemleges választ kapunk, illetve, ha részükről nem látjuk a hajlandóságot a tárgyalásra, hasonló lépeshez folyamadunk, mint a fitnesztermek képviselői, tehát blokádhoz – lásd a Facebook-esemény meghívót.

A fitnesztermek tulajdonosainak próbálkozására elég keményen reagált a miniszterelnök. Hogyan reagált az államtitkár az esetleges útblokád hírére?

Az államtitkár elsősorban örömmel vette tudomásul azt a tényt, hogy nem rögtön a blokáddal jeleztük a nemtetszésünket, hanem megszólítottuk őket.

Milyen esélyt láttok arra, hogy eredményesek lesztek? 

Ez attól is függ, mekkora lesz a hangunk. Ezért is fordulok az érintettekhez, és itt nem csupán a kulturális rendezvényekről van szó, hanem ebben érintettek például a már említett DAC-szurkolók is, hiszen aktuálisan nevetséges nézőszám engedélyezett a szombati meccsre. Tehát, többen vagyunk, akik jobban járnak, ha sikeres lesz a kezdeményezésünk.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább