Brutálna anarchia v slovenskom futbale

Článok, ktorý čítate, je pripravovaný do tlačenej verzie Klikkoutu, ktorá vyjde po prvom kole reštartovanej Fortuna ligy. Na našom webe vyjde ešte pred štartom súťaže, ale mám taký dojem, že myšlienky nestratia na aktuálnosti ani o týždeň neskôr. Takže…

Článok bude uverejnený v júnovom vydaní magazínu Klikkout
Ilustračné fotky: Ödön Örzsik
Grafika: Laco Gocoň
Maďarská verzia

Po koronavírusovej stopke (aj) pre športové podujatia, sme riešili zásadne iné problémy ako futbalové, ale futbal chýbal, a hlavne našej, žlto-modrej komunite. O to väčšie boli očakávania, ale aj obavy z toho, ako bude vyzerať ,,nový začiatok“. Hm… dopadol presne v línii toho, ako mala liga nastavené športovo-organizačno-etické hodnoty a konanie v praxi. Zle, veľmi zle.

Momentálne sa profesionálny futbal na Slovensku nachádza v anarchistickej špirále, z ktorej úniková cesta je v nedohľadne.

Začnime klubmi a Úniou ligových klubov. Kluby, ktoré sú v ÚLK, a samotné ÚLK rozhodli o pokračovaní ligy. Rozhodovali sa tak, ako zvyčajne, s tým rozdielom, že v iných prípadoch rozhodoval aj lobizmus. Tentokrát sa záujmy krížili priveľmi na to, aby si silní mohli vylobovať to, čo chceli. Všetci však urobili chybu, lebo pri ich rozhodnutí neboli prioritné kritéria, ako dodržať celistvosť, integritu a legitimitu súťaže. Tá je, aj po autoremedúre, čiže zmene vlastného rozhodnutia kompetentných, vo všetkých spomínaných bodoch podkopaná.

Je už dlhodobo známe, že naše futbalové teritórium je pre stávkové mafie jedno z najhľadanejších miest na futbalovej mape.  Futbal v strednej Európe (samozrejme nielen tam) je permanentne, každé ligové kolo ohrozené pokusom o stávkový podvod.

Z tohto pohľadu nemohol prísť horší krok, ako krátenie ligy na päť kôl, pretože ako každý, čo i len podpriemerne informovaný fanúšik vie, že po prvom kole, max po druhom bude rozhodnuté o všetkom. A to je živná pôda pre hráčov v kluboch, ktoré i tak nie sú finančne bohaté a často sa menej solventní hráči uchyľovali k stávkovému podvodu.

Na druhej strane, a to je ohrozenie aj pre nás, pliagy dnešnej doby, závislosti všakovakých rozmerov zasiahli mladú generáciu nevídaným spôsobom, a neobišli ani futbalové tímy. Nerobme si ilúzie, že problém so životosprávou má v tejto lige iba Čmelík (čo ho samozrejme neospravedlňuje od série somarín, ktorými nerobí dobré meno nášmu klubu). Každý si rieši problém so závislosťou a dlhom z nabúchaných peňazí do automatov po svojom.

No a my si zrazu vyrobíme kopu zápasov, na ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou siahnu mesiace málo činné stávkové mafie ako supy na zdochnutého kojota.

Podľa integrity officerov v top ligách, sa najfrekventovanejšie mesiace na podvod (apríl a máj – finiš súťaží) presúvajú kvôli koronavírusu na ďalšie mesiace.

A my k tomu vyrobíme model, ktorý je Corruption-friendly. Tomu sa hovorí zápis asistencie do kanadského bodovania. Integrita a legitimita našej ligy je podkopaná ako nikde, samozrejme, aj s na druhýkrát určenými pokynmi pre druhú ligu.

Smiešne vyznieva argument pána Kozáka z ÚLK, že rozhodnutia prišli v časovej tiesni a pod tlakom. Niet miesta, kde sa dajú sociálny dištanc, rúška a teplota tela bezproblémovejšie odsledovať, ako na zrekonštruovaných, či novopostavených štadiónoch, hlavne na troch najmodernejších.

Stačilo včas ,,rozkopať“ dvere na Matovičovej kancelárii (viď fitnesskárov) a výsledok by bol za pár hodín. Takto sa možno stihne vybaviť navýšenie počtu divákov, ale počet kôl už nie (s divákmi a včasným jednaním by jednoducho musel každý hlasovať za kompletné dohratie ligy). 

Musím dodať, že v čase koronavírusu prišli mnohé rozhodnutia štýlom – menšie zlo, ale v našom prípade, pri adekvátnej flexibilite zainteresovaných v SFZ a ÚLK, bol priestor aj na dobré rozhodnutia.

Aké sú následky zmätočných rozhodnutí? Paradoxne, klub ku ktorému bol zväz roky až príliš benevolentný (Slovan), nešetril tvrdou kritikou – vo veľmi veľkej miere sa s ním dá súhlasiť – a naviac predostrel scenár odchodu, z ktorého sa zväz dostal pod tlak a vznikla panika a anarchia, aká tu ešte nebola. Podotknem, žiaden klub s ambíciami a profesionálnym chodom nemôže súhlasiť s podobnými riešeniami, ktoré môžu znamenať krach profesionálneho futbalu, a je pochopiteľné, že si také kluby budú hľadať iný priestor na realizáciu.

Problémov je viac, ale keďže je v SK celkovo ohrozený profesionálny futbal ako taký, pri stole, kde sa budú hľadať riešenia (aj na novú sezónu), nemôžu sedieť iba tí, ktorí priniesli tieto neuveriteľne zlé rozhodnutia.

P.S. Čo sa týka nášho klubu. Ostaňme pri svojich cieľoch. Máme štadión, akadémiu a robíme občas aj chyby, ale systémové zmeny a brutálne chyby nech napráva aj pod našim tlakom ten, kto ich spôsobil. Ak nebude vôľa, hľadajme si iný priestor.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább