Örökifjú kézműves: Molnár Kornélia

Havi kreatív

Az interjú megjelent a Klikk Out 2020/08. számában.

Ha kíváncsiak vagytok arra, milyen egy kortalan kézműves, aki tiszta szenvedélyből alkot, e havi kreatív rovatunk főszereplője a kedvencetek lesz. Molnár Kornélia életében mindig fontos szerep jutott a művészeteknek.

Mióta foglalkozol kézműveskedéssel?

Tulajdonképpen gyermekkorom óta. Otthon is ezt láttam a nagymamámtól, édesanyámtól, akik szinte állandóan kézműveskedtek. A tanulmányaim után férjhez mentem, és sorra érkeztek a gyerekek. Majd miután felnőttek, éreztem, hogy valami hiányzik, szinte viszketett a tenyerem, állandóan csinálnom kellett valamit. Akkor fedeztem fel újra a különböző kézműves technikákat. Ezért a termékeim is különbözőek.

Foglalkozom a szappanfőzésen, festésen keresztül a dekupázs technikával, száradó gyurmával, varrással, horgolással, kötéssel, valamint házi szörpökkel. Igyekszem mindent kézzel elkészíteni, amire lehetőségem van. Ez egy belső késztetés, egyszerűen ki kell próbálnom, amit csak lehet.

E sok technika közül melyik volt mégis, ami leginkább rabul ejtett?

Mindegyik! De jobban belegondolva, mivel eredetileg vegyész vagyok, illetve kémia szakos, leginkább a szappanfőzés. Itt a legnagyobb megrendelésem Erdélyből érkezett. Érdekessége, hogy nem megrendelt szappan alapanyagokból dolgozom, hanem konkrét összetevőket gyűjtöttem össze és számoltam ki a szappanok elkészítéséhez. Emellett a karácsonyi üvegcsék díszítése, valamint a száradó gyurma áll legközelebb a szívemhez. Most épp a gyógynövények világába merültem el mélyebben.

Hol tanultál meg ennyi mindent?

Sok könyvem van, de a neten is rengeteg információt szerzek. Legtöbbször egyeztetem a kettőt. Például sok gyógynövényekkel kapcsolatos könyvem van, de a különböző weboldalakon is sok hasznos tanácsot találok.

Otthon talán van egy nagy műhelyed, ahol ezt a sok dolgot készíted?

Igen, van egy nagy szobám, ahol magas polcokon fekszenek az egyes dobozaim. Minden technikához külön doboz a hozzá szükséges eszközökkel.

A család értékeli, hogy ellátod őket minden földi jóval?

Persze, de nem csak ők. Az ismerősök és barátok is nagyon hálásak. Többször készítettem már nekik megrendelésre is különféle díszített üvegeket, szörpöket.

Mit jelent számodra a kézművesség, jövedelemkiegészítés, vagy inkább hobbi?

Teljes mértékben hobbiként űzöm. Egyszerűen szükségét érzem annak, hogy megismerjem az egyes anyagokat, technikákat.

Alapiskolás koromban főleg festettem, kiállításokra hordták a képeimet, de aztán gimnáziumba kerültem, majd az egyetemre, aztán férjhez mentem, jöttek a gyerekek, és most tudok kiteljesedni újra a kézművességben. Úgy érzem, hogy most vagyok újra egyensúlyban magammal.

Mik a legközelebbi terveid?

Most épp a mini házacskák rejtelmeibe ástam bele magam. Ugyan még nem kezdtem el, de az a tervem, hogy főleg újrahasznosított anyagokból és száradó gyurmából fogom majd elkészíteni.

Hol találunk meg Téged, ha egy illatos szappanra, vagy egy varrott csodára vágyunk?

A Neti handmade oldalon értek el a Facebookon, ahol egy telefonszám is található.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább