Védd a Földet, gyere turizni!

A borítóképen Horváth Melinda, az alább említett Turi vásár szervezője.

Megdöbbentő tény, hogy egyetlen divatos farmer előállításához minimum tízezer liter víz szükséges. A divatipar mára a második legszennyezőbb iparággá nőtte ki magát. Az adatok szerint ráadásul a divatozás a globális szén-dioxid kibocsátás 10%-áért felelős.  A szezononként változó divathullámok, a mindig naprakész öltözködés pedig óriási textilhulladékot eredményez, mely szintén megterhelő a környezetünk számára.

A hatalmas választékkal, a kedvező árakkal és az egymást követő kollekciókkal lehetetlen lépést tartani, hatalmas a túlfogyasztás. Mindezek mellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fast fashion üzletek ruháit gyakran a szegény országokban, például Bangladesben, Kambodzsában, Indiában vagy Indonéziában embertelen, a legtöbbször életveszélyes körülmények között, éhbérért készítik az alkalmazottak, akik nagyrészt – körülbelül 85 százalékban – nők és gyermekek.

A témában 2015-ben mutattak be egy dokumentumfilmet, A divat valódi ára (The True Cost) címen. Környezetszennyezés, embertelen munkakörülmények, mértéktelen pazarlás és emberi tragédiák.

Az ember a film után egy időre biztosan nem vágyik a fast fashion boltok közelébe se.

Fontos elmondani, hogy a hazai dizájnerek ruhái nehezen veszik fel a piaci harcot a nagy márkaóriásokkal, ám vásárlóként az egyik legészszerűbb döntés mégiscsak tőlük vásárolni. Ez nemcsak ökológiai lábnyomunkat csökkenti, de támogatjuk a helyi tehetségeket és vállalkozásokat.

Egy másik lehetőség, ha használtan veszünk dolgokat. Így a valaki által már megunt ruha, könyv, gyerekjáték nem szemétté, hanem egy hordható darabbá válik, a használati eszköz új életet nyer.

Bolhapiac

Egy közelgő gardróbvásárra hív meg mindenkit Horváth Melinda, akit egy nagyon őszinte beismerés motiválta az esemény megszervezésére.

Még ma is “kisért” a múltban felhalmozott ruháim mennyisége, ami egy boltkóros időszakom szüleménye. Az építkezésünk alatt létrehozott nagy gardróbunk is csak egy rövid időre nyújtott megoldást erre a problémára. Kisfiam születése után a lelkes vásárolgatás gyümölcse már nem az én gardróbomban landolt, viszont ezt a fajta “beszerzést” nehezebb elkerülnöm. Máté az apukája után nagyon magas, gyors ütemben növekszik, így indokolt a gyakori ruhatárcsere. Az anyaság hozta meg számomra a tudatosabb vásárlási szokásokat. Hamar egyértelművé vált, hogy a fiam ruháit felhalmozni, “majd egyszer az unokáinknak adjuk” elv alapján félretenni, nem opció. Így jött a gardróbvásár ötlete. Az első börze nagyon sikeres volt, rengeteg holmitól szabadultam meg és sok pozitív visszajelzést kaptam. Inspiráló volt az érdeklődés és a jelentős megkeresés, ekkor fogalmazódott meg bennem a további vásárok szervezése, ezzel teret adva másoknak is az eladás lehetőségére, aminek köszönhetően a kínálatunk is bővült. Sajnos a covid közbeszólt, de most újult erővel, nagy lelkesedéssel, az enyhítéseket kihasználva folytatom egy mini piaccal, ahol bőséges lesz a felhozatal. A Turi vásár Dunaszerdahelyen a Bartók Béla sétány egyik emeleti helyiségében kerül megrendezésre a Buena kávézó felett. A bejárat ki lesz jelölve a sétányon. A helyiség kis workshop-oknak, különböző foglalkozásoknak, nyári tábornak is helyet ad. Június 12-én, szombaton 9-től 17 óráig egy igazi turkáló hangulatot szeretnék megteremteni, ahol nem lesznek kollekciókra szedve a ruhák és garantáltan egy ruhadarab sem lesz drágább öt eurónál. Igyekszünk színes választékkal várni az érdeklődőket, lesznek különböző méretű női, férfi és gyermekruhák, kiegészítők, játékok és magyar könyvek is. Amint lehetséges, szeretnék minél több vásárt szervezni, ezzel rámutatni a fenntartható divat fontosságára és példát mutatni a fiatal generációnak, akárcsak a kisfiamnak, aki már lelkesen érdeklődik az újrahasznosítás iránt. Egy szemléletbeli közhely, hogy a ruhaipar a legkörnyezetszennyezőbb iparág, pedig valójában ez nem klisé, sokat tehetünk a bolygóért, ha tudatosan vásárolunk. Itthon még ciki tud lenni használt ruhát venni, annak ellenére, hogy egyre több tervező a környezettudatosság jegyében alkot. Azt tapasztalom, hogy a külföldiek sokkal nyitottabbak az újrahasznosított termékekkel kapcsolatban. Követek több bloggert is, aki zöld tanácsokat, megvalósítható tippeket adnak a környezettudatosabb élet kialakításához. Igazából az első lépés a legnehezebb. Én azt javaslom legyünk nyitottabbak a változásra és merjünk bátrabbak lenni. A vásárlók megkímélt pénztárcával, nagy szatyorral és fülig érő mosollyal szoktak távozni tőlünk. Várunk Titeket szuper cuccokkal, jó hangulattal, zenével és persze sok szeretettel!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább