„A DAC biztonsági menedzsere vagyok” – interjú Herdics Zoltánnal

FOTÓK: UGRÓCZKY ISTVÁN

 Egy DAC mérkőzés megszervezése nem kis feladatot jelent, amelynek probléma nélküli levezénylése sok ember közös munkájának gyümölcse. A szigorú védelmi intézkedések megfelelő szervezése és a szurkolók testi épsége a legfontosabb Herdics Zoltán számára, aki a DAC biztonsági menedzsere.

 Mutatkozz be, mit kell tudnia annak rólad, aki nem ismer téged? 

 Az érettségit 1986-ban tettem le a dunaszerdahelyi gimnáziumban, majd megvalósítottam a legnagyobb álmomat, és rendőrnek álltam. A későbbiek folyamán elvégeztem a Rendőrakadémiát Pozsonyban. A huszonöt letöltött rendőri évem alatt különböző vezető pozíciókat töltöttem be a közlekedésrendészeten, a bűnügyi rendőrségen, a közrendvédelemben Dunaszerdahelyen, majd Pozsonyban a kerületi parancsnokság helyettes kapitányaként is.

A munkám során már a 90-es évek elejétől több alkalommal részt vettem a futballmérkőzések lebonyolításában mint közrendőr, majd későbbi évek folyamán egyes részlegek parancsnokaként is megálltam a helyem.

Az évek előrehaladtával már egy egész rendezvény biztonságáért felelős parancsnokként is tevékenykedtem a ligás meccseken Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban és Pozsonyban is. Mindezek mellett a 2011-es évben rendezett a jégkorong-világbajnokság keretein belül felelősséget vállaltam az esemény biztonsági előírásainak szervezésében vezetői pozícióban.

 Hogyan kerültél a DAC klubhoz, és pontosan hogyan képzeljük el a te feladataidat? 

 A rendőrségi távozásom után több mint egy éven keresztül a városi rendőrség vezetője voltam Nagymegyeren. A 2014 évben biztonsági vezető lettem egy holdingban Világi úr érdekeltségeiben, aki ebben az évben márciusban átvette a dunaszerdahelyi klub tulajdonjogát és irányítását. Megbíztak a DAC biztonsági menedzsere funkció betöltésével, mivel megfelelő tapasztalattal rendelkeztem, jártas voltam a rendezvények megszervezésében, és még ezen felül a futball is érdekelt. A feladatköröm teljesítéséhez szükségem volt a megfelelő előírt iskolázásokra elvégzésére, elsősorban a labdarúgó szövetségnél. Mindezek mellett folyamatosan fejlesztve a tudásomat, különböző sporttal kapcsolatos továbbképzéseken és konferenciákon vettem részt, majd az UEFA biztonsági tréningjét is sikeresen teljesítettem. Egy mérkőzés alkalmával én felügyelem a mérkőzés szervezését, a stadionban lévő szurkolók, játékosok, illetve minden résztvevő biztonságát.

Nehéz problémamentes meccset összehozni, ahonnan mindenki ugyanolyan érzésekkel tér haza. Mesélj arról, hogyan zajlik a felkészülés egy DAC–Slovan derbi előtt, illetve mire kell odafigyelni, kik segítenek neked a biztonság megszervezésében? 

 Egy futballmeccs számos ember közös munkájának a gyümölcse. A törvény szerint az ilyen sportrendezvény szervezésének lebonyolítását ellátja egy biztonsági menedzser, egy főrendező, a mérkőzésért felelős személyek, a rendezőség, a biztonsági emberek, a tűzoltóság és a mentőszolgálat (egészségügyi dolgozók), a kamerások az irányító szobában, mindezek mellett a stadion technikai állapotáért felelős személyek, a marketingesek, ezenkívül nem szabad elfelejtenünk a pálya gondnokait, a takarítókat, a bemondót, a játékosokat szállító buszsofőrt, a büfékért és a kiszolgálásért felelősöket, illetve még sokan másokat, akik közvetve vesznek részt egy mérkőzés megfelelő leszervezéséért. Fontos, hogy mindig szükség van egy bizonyos számú rendőri jelenlétre is.

Ez bizonyítja, hogy a stadion biztonságos, és nézőink a legfegyelmezettebek és a legkorrektebbek az országban. A megmérettetésre való felkészülés már az előző meccs lejátszásával megkezdődik. Ami annyit jelent, hogy már 14 nappal a próbatétel előtt be kell jelenteni az eseményt a hivatalos szerveknek, azaz a rendőrségnek, a városnak, a Szlovák labdarúgó-szövetségnek, és újabban a covid miatt a Regionális Közegészségügyi Hivatalnak.

Rizikós mérkőzés esetén a kezdést megelőzően legalább öt nappal egy találkozót kell tartani azok számára, akik biztosítják a mérkőzés látogatóinak és résztvevőinek védelmét, ezen részt kell venni a biztonsági menedzsernek, a főrendezőnek, a Szlovák labdarúgó-szövetség által delegált mérkőzés ellenőreinek, a rendőri szerveknek, illetve az ellenfél biztonsági embereinek is.

Itt megbeszéljük a biztonsági intézkedéseket, amelyeket a mérkőzés biztonságos lebonyolításához szükségesek. A meccs előtt közvetlenül, még a nézők érkezése előtt is elvégzünk egy csomó biztonsági intézkedést, átvizsgáljuk a stadion egészét, nem került-e be olyan tárgy a komplexum területére, amely veszélyeztetné a mérkőzés zavartalan lebonyolítását, majd kipróbáljuk a kamerákat, a kapuk és a beléptetők záródását.

Pontosan hogyan néz ki számodra egy mérkőzés, milyen teendőid vannak biztonsági menedzserként?

A mérkőzés napján a munka 7-8 órás aktív szervezést jelent. A játszma napján a stadionban már a kezdés előtt 4-5 órával jelen vagyok, újra mindent átbújok. A játék előtt pár órával megérkeznek a biztonsági emberek és a rendezőség, akiknek konkrétan meghatározzuk a feladataikat és a szolgálati helyüket. Az emberek érkezésétől függően nyitjuk meg a kapuinkat a meccsek alkalmával. A futballmeccs után sem áll meg a munka, hiszen meg kell várnunk, míg a Szlovák labdarúgó-szövetség kiküldött emberei befejezik a jelentéseket, ezekhez hozzászólásokat írunk. Megvárjuk, hogy az utolsó szurkoló is elhagyja a stadion területét, újra végignézzük az aréna egészét. A mérkőzés számomra az ellenfél autóbuszának távozásával, majd a játékvezetők és a kiküldött személyek távozásával ér véget. Régen, mikor gyakoriak voltak a problémás mérkőzések, gyakran a másnapot a rendőrségen kezdtük és jelentéseket fogalmaztunk meg.

Említésre méltó, hogy Peter France, a Szlovák Labdarúgó-szövetség biztonsági menedzsere szerint a DAC a biztonsági intézkedésekben példaértékű és profi munkát végez. Hogyan élted meg ezt az elismerést?

 Minden téren igyekszem a legtöbbet kihozni magamból, ez a munkámban is így van. Számomra fontos, hogy minden mérkőzés problémamentesen alakuljon, és a szurkolóink biztonságban érezzék magukat. Hálás vagyok azért, amiért elismerik, hogy jól végzem a munkámat, és ez a jövőben sem lesz másképp. Szeretném magamból kihozni a maximumot, és úgy végezni a dolgomat, hogy az megfelelő legyen mindenki számára.

Gondolom, a munkád során a szívedhez nőtt a sport, maga a DAC csapata. A focit a mérkőzések által szeretted meg, vagy a sport mindig közel állt hozzád?

 A foci mindig is közel állt a szívemhez, már a 80-as évektől kezdődően jártam a DAC-meccsekre, de szívesen látogattam a falusi futballmérkőzéseket is. A kinti meccsekre is szívesen jártam, ahová a gyermekeimet is magammal vittem. A sport pedig mindig is az életem része volt. Többféle sportban kipróbálhattam magam az évek során, ilyen volt a foci, a hoki, a tenisz, az úszás, a kerékpározás és a különböző triatlonok.

Számomra a DAC-nál dolgozni nem újkeletű dolog, hiszen mindig közel éreztem magamhoz ezt az egészet, így szenvedéllyel és felelősségteljesen tudom végezni a munkámat.

 A biztonságért felelni egy meccsen nem kis feladat, megosztó személyiséget fabrikál az emberből az évek során. Mondd, mit üzennél azoknak a szurkolóknak, akik még sohasem jártak DAC-meccsen, mire számítsanak?

 Azt ajánlom mindenki számára, hogy életében legalább egyszer jöjjön el egy mérkőzésre, mert hihetetlen nagy élményt adhat. A DAC egy életérzés, amely minden kisebbségi magyar ember szívét melengeti. Sok barátom látogat el a meccsekre, és több alkalommal találkoztam olyanokkal, akiket azelőtt 10-20 évvel ezelőtt láttam utoljára. Pont ezért jelenthetjük ki, hogy az ilyen sportrendezvények összehozzák az embereket. Hajrá, DAC!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább