Trinitas Sport Club Dunaszerdahely – interjú Magyar Bálinttal és Szabó Ákossal

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

A dunaszerdahelyi Trinitas elnevezésű kerékpárosklub 2018-ban alakult meg. A csoportosulás elnöke, Magyar Bálint és alelnöke, Szabó Ákos sikeres sportmúlttal büszkélkedhetnek többféle sportágban is, amelynek köszönhetően könnyedén rátaláltak a kerékpározás páratlan szépségére. Az interjú során a két fiatal fiú jó hangulatban mesélt a klub megalakulásáról, a biciklizés különlegességéről és a jövőbeli közös, illetve egyéni terveikről.  

Elsősorban meséljetek kicsit, milyen sportmúlttal rendelkeztek és hogyan kerültetek a kerékpározás világába?

Magyar Bálint: Pár évvel ezelőtt még versenyszerűen futottam, ennek köszönhetően tizenegyszeres szlovák bajnoki címet szereztem. Egy komolyabb sérülés után műteni kellett, így nem tudtam tovább folytatni a futást. Olyan sportot akartam találni, amivel továbbra is edzésben tarthatom magam. Majd rátaláltam a kerékpározásra, aminek különlegességébe azonnal beleszerettem. Hobbi szinten kezdtem tekerni a régi bringámat, majd később megismertem Ákost és Ádámot, akikkel innentől kezdve együtt róttuk a kilométereket szerte az országban. A 2018-as évben vetődött fel az ötlet, hogy alakítsunk klubot, így alakult meg a Trinitas Sport Club.

Szabó Ákos: A sportmúltamat tekintve 7-8 évet fociztam, majd versenymotorozásba kezdtem. A felkészülések miatt sokat bicikliztem, hiszen ez sokat segített az edzések szempontjából. Mini GP motorkerékpár kategóriában magyar és szlovák bajnok lettem. Sajnálatos módon, szétesett az akkori motoros csapatunk, ennek ellenére a biciklizés szeretete továbbra is megmaradt. Hobbi szinten tökéletes sportolási lehetőség volt.

Egy Facebook-csoporton keresztül megismerkedtem Bálinttal, aki edzőtársat keresett maga mellé. Így Ádámmal és Bálinttal karöltve kerékpároztunk és fejlődtünk együtt.

Rengeteg sportág közül választhat manapság az ember. Valami oka ezen kívül biztosan van, hogy miért pont a kerékpározást választottátok.

Szabó Ákos: A régebbi évekre visszatekintve sokáig BMX-eztem a futball mellett. Tehát az életemben mindig is egy alap sportág volt a kerékpározás. Szeretem a gyorsaságot, ezért nagyobb motiváció számomra, ha jó erősen meg kell tekerni a biciklit.

Magyar Bálint: A műtét után az orvos ajánlotta, hogy keressek olyan sportot, amit űzhetek, így született meg a kerékpározás gondolata. Rehabilitációnak indult, de aztán teljesen magával ragadott. Az első futóedzésem után éreztem, hogy ez nem fog működni. Rájöttem, hogy mindkét sporthoz hasonló igények párosulnak, mint az alap állóképesség, az erőnlét és a maximális oxigénfelvétel. Mindez a futásnak köszönhetően megvolt, már csak applikálnom kellett egy másik sportágban.

Hogyan jutottatok el ahhoz az ötlethez, hogy klubot alapítsatok?

Magyar Bálint: Először csak amatőr szinten és kedvtelésből kezdtünk el együtt tekerni 2017-ben. Az ötlet annak apropójaként született meg, hogy szerettünk volna egyre jobbak lenni és folyamatosan fejlődni. Ha már összeverődtünk páran, akkor miért is ne indulhatnánk versenyeken, egyenszínekben, ugyanazt a célt képviselve.

Szabó Ákos: A 2017-es évben már indultunk kisebb versenyeken, ahol körülbelül 40-50 kilométert kellett teljesíteni. A kezdeti versenyek után született meg a klub ötlete. A 2018-as évtől kezdtünk el járni nagyobb amatőr versenyekre is, ahol már 80-120 kilométer közötti távokat tekertünk le.

Honnan jött a Trinitas név ötlete?

Szabó Ákos: Maga a név ötlete Bálinttól származik. Úgy találtuk ki a klub struktúráját, hogy csatlakozhatnak hozzánk sportolók, legyen szó futókról, úszókról vagy épp kerékpárosokról.

A Trinitas egy háromszöget jelképez, amely az említett három sportágat foglalja magába. A fekete színnel az aszfaltot, tehát a biciklizést ábrázoltuk, a kék színnel az úszást, míg a barnával a futást.

Hogyan alakult a klub élete az elmúlt pár év során, hogyan próbáltok fejlődésben maradni?

Magyar Bálint: Kijelenthetjük, hogy nagyon szép az egész klub történetének az íve, és még nincs vége. Ha belegondolunk, milyen alapbiciklivel kezdtük a kerékpározást, akkor büszkék lehetünk az elért eredményeinkre, hiszen a tavalyi évben sikerült több mint 25 ezer kilométert letekernem, Ákosnak pedig 12 ezret. Folyamatosan törekedtünk a fejlődésre, így pulzusedzéseket végeztünk. Az évek során elvégeztem egy kerékpáros sportedzői képzést, és Ákossal mindketten jobb biciklit vettünk. Valós időméréssel tudtunk egyre jobbak lenni. A jelenlegi tényállást tekintve a klubon belül már csak vezetői tag maradok és edzőként fogok tevékenykedni, hiszen versenyzőként a 2022-es évtől a Pierre Baguette klubot fogom képviselni.

Szabó Ákos: Időfutambiciklizéssel próbáljuk fejleszteni magunkat, amihez különleges alkatrészekre volna szükségünk. A versenyeket illetően mindig igyekszünk eredményesek lenni és egyre több helyen egyenszínekben állni a startvonalhoz. Ez évben nagyobb átalakuláson megyünk keresztül egyéni és klub szinten is.

Konkrétan én szakágat szeretnék váltani, a „cyklocross” világában fogom kipróbálni magam. Ebben a sportágban egy különleges versenybiciklire lesz szükségem. A pályákat illetően pedig nagyobb a veszély kockázata, hiszen vannak akadályok, ugratók, sár és dombok is.

Minden sportolónak van valamilyen motivációja, amely a versenyek előtt erőt ad neki. Mit gondoltok, mi ösztönöz titeket a leginkább?

Szabó Ákos: Kicsit furán hangzik, de szeretek szenvedni, nyilvánvalóan nem a rossz értelemben véve. Élvezem a versenyeket és a fejlődési folyamatot is. Igyekszem egyre jobb lenni, így sanyargatva a testemet a kimerítő edzésekkel. Ha van egy három perces intervallum edzés, teljesen kikapcsolom az agyamat és minden erőmet beleadom, hogy a lehető legjobb időt menjek.

Magyar Bálint: Engem a győzelem motivál. Próbálok maximalista lenni, attól függetlenül, hogy a versenyeket nem minden esetben nyerem meg. Tudom, hogy egyszer a végső győztes én leszek. Régebben részt vettem egy pontozási rendszeren alapuló versenysorozatban, amely több fordulóból állt. Nem igazán sikerült győzedelmeskednem egyes versenyeken, csak a második vagy a harmadik helyen végeztem. Ettől eltekintve a versenysorozat befejeztével az egész sorozat első helyére sikerült felküzdenem magam.

Milyen hosszútávú terveitek vannak a jövőre nézve?

Szabó Ákos: Alapgázon szeretnénk tovább menni, mint egy amatőr klub. Szívesen fogadunk sportolókat, akik szívesen csatlakoznának hozzánk, hogy együttes színekben induljunk különböző túrákon vagy versenyeken. El kell mondanunk, hogy nehéz jó támogatókat találni, így a mi kezünk is megvan kötve. Az adó 2%-ból összegyűjtött összegből és Dunaszerdahely városunk támogatásával amatőr szinten képesek vagyunk továbbfejleszteni a klubot.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább