Listával a kézben Szerdahelyen 97.: Ujjé, a Ligetben nagyszerű?

A múlt év utolsó felében jelentősen átalakult a hagyományos Csallóközi Vásárnak is otthont adó Városi Szabadidőpark, más néven a Vásártér területe. Mindeközben a környezetvédők, vagyis a „zöldek” markánsan hangot adtak aggályaiknak: Mégpedig, hogy a beruházás során – melynek része egyben a jövőben létesítendő új sportcsarnok is – jelentősen lecsökken a városi zöldfelület, megritkulnak a fák, egyszóval zsugorodik a nyílt ég alatt élhető tér. Bár a kör alakú, korántsem kicsi „placc”, illetve környezetének parkosítása még hátra van, javarészt kivehető a tervező szándéka.

A tiltakozásokkal párhuzamosan a városvezetés biztosította a polgárokat, hogy a terület végső elrendezésével egy letisztult közösségi teret kap a város lakossága, ahol a fák is számarányosan pótolva lesznek. Emellett, vagy talán ehelyett egy új projekt körvonalazódik hasonló indíttatásból, ez pedig a Városliget terve. Jómagam nem vagyok az a bigott „zöld” beállítottságú, úgy vélem, az életterünk minden esetben az embert kell, hogy szolgálja és nem fordítva. Jegyzetemben visszapillantva az elmúlt évtizedekre egyben összegezném az aktuális információkat is. Eszerint:

Dunaszerdahely Város szeretné megoldani egy nagyobb pihenőzóna és egy minőségi zöldfelület hiányának, valamint a klímaváltozás hatásainak mérséklését. Ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a Kisudvarnoki úton a korábbi gokartpályát teljesen átalakítja, egy 41 565 m2 összterületű Városligetté változtatja.

A város ezügyben a lakosság véleményét, ötleteit is kikérte, ezért egy anonim kérdőívet bocsájtott a nyilvánosság elé, ami március 6-ig volt elérhető. A Városliget a város peremén jönne létre, mint a lakosság igényeit hosszabb távon kielégítő pihenőpark. Ezt lett volna hivatott egy részről betölteni a központhoz jóval közelebb eső, átalakított Vásártér, vagy ha úgy tetszik, a Lunapark is.

A „Szerdahelyi Ring”, vagyis a gokartpálya 1972-ben épült a Kisudvarnoki úton, az egykori Szent János dűlőben, melynek emlékét a közelben található lakópark is őrzi.

Az Északi lakótelepen, de szinte az egész városban hallani lehetett a motorok zúgását, olyankor égett gumiszag és a kesernyés üzemanyag gőze terítette be Szerdahely légterét. Párszor elsétáltunk arra, hogy megnézzük az ifjú titánokat, akiknek odahaza a legnagyobb Forma 1-es versenyzők poszterei lógtak a falon. Általában azon földes úton mentünk, amely az Észak II. lakótelepet köti össze a Kisudvarnoki úttal, és már több évtizede tervben van a leaszfaltozása. Ha minden igaz, idén ez is létrejön, valódi létjogosultsága abban rejlene, hogy a lakótelep forgalmát kivezesse közvetlenül a galántai, kürti és komáromi viszonylatokra.

Messze földön híres „Ringünk” volt, hiszen nemzetközi versenyeknek is otthont adott.

Kapcsolódó tartalom

Tény, mindez zajjal is járt, de aki mondjuk a vasútállomás mellé építkezik, számolnia kell vele, hogy néha jönni fog a vonat. A gokartversenyeken kívül valami másról is szólt ez a pálya: Fel a kezet, hányan tanultak meg itt vezetni? Persze volt, aki nem ment át elsőre az autósiskola gyakorlati vizsgáján. Picit hozzákoccant a „vas” az egyik bólyához és „találkozunk legközelebb” – jött rá a válasz. Emlékszem, lőtér is létesült egy időben, még az alapiskolás években jártunk ide, a gokartpálya mellé gyakorlatokra. Jelenleg kutyaoktató pálya található azon a telken.

Közben hétvégenként berregtek és cikáztak a kis gokartok, rótták a köröket. Izzott a Ring a kerekek alatt, csikorogtak a fékek, a legjobbaknak babérkoszorú járt, az utolsónak pedig a bánat maradt.

Az Észak II. lakóteleptől a Kisudvarnoki útig húzódó városrész mögött egy keskeny sávban kialakítandó Városliget terve magában foglalná a „Szerdahelyi Ring” területét is. Való igaz, hogy a gokartpálya a dióspatonyi Slovakiaring megépítésével már nem, vagy csak részben tölti be eredeti szerepét, de közben ismét egy kultikus hely merülhet örök feledésbe. Egy helyszín, ami évtizedekig hozzátartozott a város arculatához. Emitt elveszik a zöldet, hogy másutt, kevésbé praktikus helyen kompenzálják azt? A városban már minden talpalatnyi zöldet beépítettek, szinte teljesen eltűntek az egykori lakótelepi grundok. Beton, beton hátán. Igaz, mára nincs is szükség a grundokra, hiszen nincsenek gyerekek sem, csak tízéves plázázó „felnőttek”.

Ha már mindenképpen kell egy Városliget – bár nagy kár, hogy oly távol lenne a várostól – lehetne benne mondjuk közlekedési park a gyerekeknek?

Talán sokan emlékeznek még arra a stadion mögötti telekre, melyen később a mindenki által csak „Ozoráknak” nevezett iskola épült?! Itt, vagyis bent a szigorúbban vett városközpontban állt anno a gyermekek körében roppant népszerű közlekedési park. Manapság trendi, hogy nyugati mintára mindent az agglomerációba vigyünk ki, miközben a városközpontot hagyjuk lepukkadni – lásd például a Vámbéry tér árkádjait, üzleteit. Lehet csak én vagyok túl maradi, de nekem még az volt a természetes, hogy a házunk mögött játszok a pajtásaimmal és nem kell autóba pattannunk ahhoz, hogy elénekelhessük: ujjé, a Ligetben nagyszerű, ujjé, a Ligetben jó…

(Roberto)

ELŐZŐ RÉSZEK:
Listával a kézben Szerdahelyen… 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább