Klikk Out Vikkendhouse: Fejhallgató fel, világ ki

Szabó Péter Pál Dunaszerdahely (szerintem) legtehetségesebb videósa, aki elképesztő tempóban fejleszti magát, az eszközeit, és utánozhatatlan minőségben örökít meg fontos pillanatokat az életünkből. A digi technika mellett hű társa a zene, a mai epizódban meghallgathatod tíz kedvenc zenéjét egy mixben. 

Fotók: Ugróczky István

Szabo Péter PÁl

Ki is vagyok én? Az, akit általában nem lát a kamera. A nevem Szabó Péter Pál,  fotós és operatőr. Középiskola óta dolgozom e téren és most már nemsokára betöltöm a 25. életévemet.

Milyen szerepet játszik az életedben a zene? 

Mindennapjaim tagadhatatlanul fontos eleme a zene. Sok minden mellett az egyik feladata nálam, hogy megadja a tempót, képes felpörgetni, amikor hiányzik a napomból e lendület, és képes behúzni a kéziféket a nap végén.

Az éjjeli fejhallgatós, hangos zenehallgatással az a probléma, hogy egy idő után nem tudod, milyen hangosan énekelsz…

Fel tudod idézni azt,  amikor először csorgott az életedbe a zene és mélyen hatott rád? 

Aki közelebbről ismer, tudja, hogy a hosszú távú emlékezet nem az erősségem, de erre tisztán vissza tudok emlékezni. Életem első telefonját megkapva azon találtam egy-két akkori zenét – Pitbull, Shakira -Whenever, Alexander Rybak. Persze ezek gyorsan kikoptak a telefonból, de vicces rágondolni, hogy ezek voltak az első számaim.

Egy kicsit ugorva előre az időben, az első tudatos zenei kutatásom a magyar hiphop berkein belül zajlott. Nagyon sokat hallgattam ekkor Animals Cannibalst, FankaDelit, Anonim MC-t, és kerestem az újabb és újabb számaikat.

Tkyd szövegei is nagy hatással voltak rám, emlékszem, az általános iskola padjainak bőrterítője mindig tele volt írva ilyen dalszövegekkel.

A rapes korszakon kívül voltak még ilyen-olyan zenei rajongásaid? 

Zenekorszaknak talán nem is nevezném ezeket, azt hiszem, nem tudom lebontani így a zenehallgatásomat. (Talán egy ilyen próbálkozásom volt, amikor tinédzser koromban nyitni szerettem volna jobban a rock felé, ekkor egy ideig többet hallgattam, de ez nem volt hosszú életű.)

Jobban inkább albumok és előadók határoznak meg egy korszakot az életemben. Van, hogy 2-3 hónapig csak egy előadót vagy albumot hallgatok.

Szabo Péter PÁl

Milyen stílusokkal nem tudtál sosem azonosulni?

Nálam nagyon hangulatfüggő, hogy az adott zene mennyire tetszik. Lehet hétfőn felkerül egy metálzene a zenei listámra, mert megfog, és szerdán már nem értem, mit keres ott. De hogy a kérdésedre is válaszoljak, azt hiszem a country, ami távol áll tőlem.

Gyakran jársz olyan koncertre, ahova nem viszed a kamerád, hanem inkább csak kikapcsolódni mész?

Nem vagyok az a kimondottan koncertre járós típus. Persze még a „diszkóba járós” korszakomban egy-két magyarországi előadó koncertjére sikerült eljutnom, de eddig a legnagyobb volumenű, azt hiszem,  Ed Sheeran koncertje volt Prágában, ahol 70 000 emberrel együtt hallgattuk az egygitáros előadót.

Manapság mennyi időt töltesz zenével, és miket hallgatsz főleg?

Hétről hétre ez nagyon változó, ezt befolyásolja, mennyi és milyen munkám van.

Az utóbbi időben, ha valami újra vágyom, mások zenei listáit hallgatom. De ha saját gyűjteményemet nézem, ott főként a rap, hiphop vonalon van tartalom.

Előszeretettel hallgatok új vonalat képviselő előadókat, akiknél a legtöbb ismerősöm rögtön a leállítást vagy átugrást kéri.

Hogyan fűződik egybe a zene és a munkád?

A munkám szerves része a zene, egy kisfilm készítésénél nagyon fontos a zeneválasztás. Nagyon nagy erővel bír és teljesen meg tudja változtatni a hangulatát. Éppen ezért van, hogy 1-2 óra, míg megtalálja az ember a megfelelő zenét.

Szerencsére a munkám megengedi, hogy hallgathassak közben zenét, úgyhogy kikapcsolódásképp is megy valami mindig a háttérben. Kimondottan szeretem a késő esti fotószerkesztéseket, olyankor fejhallható fel, világ ki.

Térjünk a mixre, ami a tíz kedvenc zenédet tartalmazza. Mi alapján válogattál?

Igyekeztem úgy válogatni, hogy legyenek benne kevésbé ismert előadók számai és az általam rengeteget hallgatott előadóktól is egy-egy alkotás, ám ezek sem a legismertebb műveik. Tökre érdekes feladat volt összerakni a listát, soknál előjöttek az emlékek, felidéztem, mikor is hallgattam őket. Érdekes kis utazás volt.

A MIX:

TRACKLIST:


1. A$AP Rocky – 1 train
2. Logic – Everyday
3. Russ – Aint going back
4. Drake – Do not disturb
5. Eminem – Leaving heaven
6. Jelani Aryeh – Daunt
7. Arctic Monkeys – Do I wanna know
8. Krúbi – Szív
9. Beerseewalk – Pixs@
10. Killer Dash – Ghetto Unicorns

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább