Klikk Out Vikkendhouse: A zene útja, és a tízes lista

A számomra egyértelműen legendás csallóközi énekes, zenész, dalszövegíró, a Phoenix RT frontembere, Puss Tamás a mai vendégem. Sorozatunk tízdalos válogatásához ma ő szolgáltatja a zenéket, melyekhez szoros emlék köti, és nagyban meghatározzák munkásságát. A mixben tíz kedvence szólal meg megkapóan eklektikus összhangban. 

Fotó: Ugróczky István

Phoenix RT,Puss Tomi,Puss Tamas,Vikkendhouse,Zene

Több helyen nyilatkoztad, hogy már gyermekkorod óta körülvesz a zene. Emlékszel arra, hogyan indult ez az összefonódás?

Ennyi év távlatából visszatekintve, azt gondolom, adott volt az út, adott volt az utam…. kölyökként ragadott karon a zene, a zene szeretete és úgy érzem, most, 37 évesen, hogy a síromig kísér majd. Több szövegemben is elég nyíltan írok erről a kapcsolatról, pl. a Szívemen a jel c. dalunkban : „Kódolva a vérben, génekben, sejtekben, táplálja a lelkem, a zene itt él bennem.” Gyerekként apuék (Pegazus zenekar) próbáin lógtunk, hallgattuk-néztük őket. Otthon gitárok lógtak a falon, szóval korán beszippantott engem ez a világ.

Aztán 7-8 évesen már zenekarosdit játszottunk az unokatestvéreinkkel. Festékes dobozokból volt a dobszerkónk, összeszedtünk minden játékhangszert. Nagyon komolyan gondoltuk. 11 lehettem, mikor az első dalszövegem írtam, emlékszem, a napközis tanító néni kirakta a faliújságra és mekkora sikernek éreztem! Nem gondoltam volna akkor, hogy egyszer majd a saját zenekarom mellett más előadóknak is írok szövegeket.

Aztán apu mutatott pár akkordot, és öcsémmel elkezdtük nyúzni a gitárokat. Az első szárnybontogatásaink egy falubeli sráccal, Gasparik Fecóval indultak, aki az Arizóna billentyűse ma. 13 évesek lehettünk. Elkezdtünk saját dalokat írni, közben rengeteg dalt tanultunk meg és elkezdtünk vendéglátózni. Túlzás nélkül 14-15 évesen már bálokon, falunapon zenéltünk éjjelig. Aztán volt egy dunaszerdahelyi Ki Mit Tud a VMK-ban 2003-ban ha jól emlékszem, ahol egyedül egy szál gitárral, saját dalommal a második lettem a kategóriámban. Nagy élmény volt az is.

Majd jött a Phoenix öcsémmel, Bufival, Lépes Ferivel és Lépes Gáborral. 10 évig működött, 2 demó cd, 2 nagylemez, sok-sok koncert, jókis időszak volt. Tanultuk a szakmát, figyeltünk és csináltunk a dolgunkat, építgettük a zenekart, ami végül 2013-ban átalakult trióvá, és azóta Phoenix RT néven pörgetjük. 2013-ban új időszámítást is kezdtünk, így idén 10 éves az RT!

Phoenix RT,Puss Tomi,Puss Tamas,Vikkendhouse,Zene

Most térjünk a válogatáshoz, amiben tíz kedvenced hallhatjuk. Mi alapján válogattad a zenéket, és mennyire volt ez nehéz feladat?

Azt hinné az ember, hogy nem egy bonyolult feladat 10 kedvenc dalát összeválogatni, de megmondom őszintén, nagy fejtörést okozott.

Zenei-mindenevőnek tartom magam, s jóllehet, a rock és a metal, ami legközelebb áll hozzám, mégis tarkára sikeredett ez a playlist.

Vannak régi nagy kedvencek rajta, van olyan dal, amit az utóbbi időben kedveltem meg, de azóta folyamatosan pörög nálam, és vannak olyan előadók és dalaik, amik most lemaradtak, de mindenképpen megemlíteném pl. a magyar előadók közül az Alvin és a Mókusokat, vagy Ákost, a külföldiek közül Kaleo-t, Ed Sheerant vagy Stinget, viszont csomószor hallgatok hiphop-, vagy rapdalokat is. Tényleg szól nálam minden.

A MIX:

 

TRACKLIST:


1. Black Stone Cherry – Again

Tökös rock’n’roll, hangerő fel… Valamikor 2014 körül kapott el a Black Stone Cherry-láz, aztán erre ráerősített a 2018-as budapesti koncertjük – imádtam, hatalmas bulit nyomtak.

2. Papa Roach – Be Free

Durva ezt leírni, de bizony a Papa Roach is már az old school kategóriába sorolható, viszont folyamatosan képesek megújulni és kihozni jobbnál jobb dalokat. Nálam nagy kedvenc.

3. Foo Fighters – The Pretender

Azt hiszem, ehhez a dalhoz nem kell magyarázat, megasláger!

4. Stone Sour – Trough Glass

Corey Taylor másik arca a Slipknot után, engem megvettek. Élőben is nagyot szóltak, nagy élmény volt

5. System of a Down – Chop Suey

16 éves voltam, mikor kijött a Toxicity album, meghatározó lemez nálam

6. Red Hot Chilli Peppers – Scar Tissue

Ha csinálnék egy nagy összesítést a legtöbbet hallgatott zenekarokról, tuti az első háromban ott lenne a Red Hot.

7. RAG N BONE MAN – Human

Azért nemcsak rock és metal fért a listára, itt van Rag’n’Bone Man. Zseniális a tag, brutál hang.

8. Kowalsky meg a Vega – Új templom épül

Az első lemeztől nagy szerelem volt. Kowa szövegeit nagyon szeretem. Ez a dal telitalálat.

9. Muriel – Nincs erő (Ganxsta cover)

Egy fantasztikus átdolgozás, úgy, hogy az eredeti is nagyot szól.

10. Rácz Gergő – Vitáris Iván – Random Trip – Idő van eladó

Nagy Dalfutár-rajongó vagyok. Ezt a dalt ott szerettem meg nagyon! Tariska Szabi szövege zseniális.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább