Anifitt: Személyi edzés, pilates, SM torna – Interjú Rasztgyörgy Anikóval

FOTÓK: UGRÓCZKY ISTVÁN
A kiemelkedő sportolókkal való beszélgetések mindig feltöltenek, és szerencsésnek érzem magam, hogy a sikereiket megosztják velem. Minden egyes diskurzus olyan mélységeket indít el bennem, amiért kijelenthetem, büszke felvidéki magyar vagyok. Az interjúsorozatban olyan csallóközi/felvidéki sportolókat szólítok meg, akik kivételes módon inspirálóak lehetnek mindenki számára és szeretettel beszélnek magáról a sportról. „Számukra ez az élet, ez az igazi otthon!”

A sport szeretete rendkívül fontos, mert segít a mindennapi stressz és feszültség leküzdésében. Az ember, ha rátalál arra a mozgásformára, amely kitölti az életét, otthonra lel. Az interjúalanyok felkutatása nem kis munkát vesz igénybe, igyekszem mindig a lehető leginspirálóbb sportolóra rátalálni. Most sem volt ez másképp, Rasztgyörgy Anikó már gyermekkorától kezdve sportolt, aktívan kézilabdázott. A hétköznapjait körbeöleli a mozgás fontossága és szeretete, amelynek szellemében gyermekeit is neveli. Az interjú során inspiráló módon mesélt a mozgás iránti szeretetéről és a mindennapjairól.

Mesélj picit magadról, ki is vagy te, Rasztgyörgy Anikó? Mióta tölti ki a mindennapjaid részét a sport és a mozgás?

A sport már gyermekkorom óta az életem része. Az egész család igazi sportrajongó, ennek fényében nőttem fel. Másodikos koromtól kézilabdáztam Nyárasdon, majd a középiskolás éveim első felében elkerültem Csallóközaranyosra professzionális szinten. Végül a nyitrai csapatba igazoltam, ahol egy vállsérülés miatt abba kellett hagynom a kézilabdát. Ettől függetlenül a sportolás igénye nem változott az életemben. A vállam fokozatosan felerősödött, de nem olyan szintre, hogy hivatásos sportot űzhessek. Eleinte hobbiszinten sportoltam tovább, majd később ez a szenvedélyem a hivatásommá vált. Elvégeztem egy tanfolyamot, és személyi edzőként kezdtem dolgozni, amelynek már 11 éve. Folyamatosan igyekeztem továbbképezni magam, így jött az életembe szép lassan a pilates és az SM torna. Mindenképp szerettem volna átadni másoknak a mozgás szeretetét és azt az egészséges életmódot, amelyben hiszek. Fiatalkoromban én sem figyeltem oda a táplálkozásra, pedig ez rendkívül fontos. A mozgás és a helyes táplálkozás kéz a kézben járnak, egyik a másik nélkül nem működik!

Érezhető, mennyire felpezsdül a véred, ha sportról beszélsz! Mesélj picit az általad választott sportágakról.

Az ember a harmincas és negyvenes évei után érzi, hogy a testének nem igazán azokra a tornagyakorlatokra van szüksége, amelyeket az erőgépek képesek nyújtani. Jó pár éven keresztül én is hasonló mozgásformát alkalmaztam, mígnem rátaláltam a pilates és az SM torna világára. Az utóbbira hat éve végeztem el a tanfolyamot.

Kapcsolódó tartalom

Szerettem volna segítséget nyújtani azoknak, akik valamilyen hátgerinc-, nyaki-, hát- és derékfájdalommal küzdenek. Mindez alkalmazható azok számára is, akik hátgerincferdüléssel küzdenek.

Nemcsak a felnőttek. Az SM torna alapja az izomspirálok aktivizálása, amely a hátgerinc stabilizálását és mobilizálását elősegítő gyakorlatok együttese. Ezt Dr. Richard Smíšek neurológus fejlesztette ki, mindez sikeresen alkalmazható az egészséges hátgerinc megtartására, ill. gerinc- és porckorongsérv, gerincferdülés, lordózis, kifózis, idegrendszeri betegségek, migrén, fejfájás, hipermobilitás, műtét utáni fájdalmak rehabilitációjára és különböző térdproblémákra. Az SM torna hatással van a különböző sérülések által meglévő fájdalmak, az ízületek és az izomzat regenerálására, ezenfelül pedig az egyensúlyérzék fejlődésére is.

A vállsérülésed közrejátszott abban, hogy pilatesoktatóvá váltál?

Természetesen igen, hiszen tudom, mekkora küzdelem egy sérülésből való felgyógyulás. Szerettem volna segítő kezet nyújtani az emberek számára. A pilates és az SM torna az életem részévé vált, ezek pedig kéz a kézben járnak. A pilates lényege a lassú, kontrollált mozgássorozatok és légzéskoordináció összehangolása. Edzés közben a test egész izomzatát „tonizáljuk”, beleértve az erőközpontban lévő belső izmokat is. Minden mozdulat ebből az erőközpontból indul ki, és innen áramlik az energia a többi izomcsoport felé.

Pilates gyakorlatokkal kiváló testtartás és egyensúlykészség érhető el. Ez a fajta torna a gerincbántalmakkal küzdőknek rendkívül hasznos, és heti két óra edzéssel már optimális eredményeket érhetünk el.

A pilates módszer egy olyan technika, aminek alkalmazásával nemcsak egy meghatározott gyakorlatsort, hanem bármilyen gyakorlatot végre tudunk hajtani. Vannak klasszikus pilates gyakorlatok, amelyeket maga a mester alkotott, de mivel a pilates egy módszer, ezért napjainkra nagyon sok irányzata alakult ki. A különböző tanfolyamokon magán a módszeren van a hangsúly, viszont a végzett oktatók élhetnek kreativitásukkal, és alkothatnak további gyakorlatokat. Ennek eredményeképp én is beleépítettem egy Thera Band gumiszalagot az edzéseimbe.

Mennyivel hatékonyabb edzésformát tudsz alkalmazni az általad használt gumiszalaggal?

A Thera Band gumiszalaggal hatékonyabban tudunk izmokat építeni, amelyet egyaránt használhatják a felnőttek és a gyerekek. Ez a gumiszalag ellenállást fejt ki, amellyel végezhetünk különböző gyakorlatokat az egész test megdolgozására. Ennek segítségével sokkal könnyebben elsajátíthatjuk a helyes testtartást, hiszen minden esetben helyettesítik a kézi súlyzókat. Mindez ízületkímélő módon segíti az izomépítést. A Thera Banddel történő gyakorlatsorozatot úgymond én fejlesztettem ki, mert a saját edzéseim alkalmával fedeztem fel, mit és hogyan tudok alkalmazni vagy épp helyettesíteni. A személyi edzéseken fokozatosan megtanuljuk helyesen tartani magunkat, a levegővételt, s a gumiszalag hasznosítását. Ha valaki megkeres engem kezdőként, hogy szeretne eljárni a csoportos edzéseimre, akkor először egyéni tornát ajánlok, hogy az alapokat tudja elsajátítani. Nem szeretném, ha valaki kellemetlenül érezné magát attól, hogy valamit nem tud úgy elvégezni, mint a többiek.

Hogyan épül fel egy napod vagy heted?

A mindennapok során folyamatosan edzéseim vannak, amelynek az alapját a pilates, a személyi edzések és a SM torna jelenti. Oktatok felnőtteket és gyerekeket egyaránt. Hétfőn és csütörtökön van csoportos pilates edzés a Thera Band gumiszalaggal (megj.: hétfői csoportos edzés a nyárasdi tornateremben, míg csütörtökön a kiscsoportos torna az Anifitt mozgásstúdióban van).

A Thera Band gumiszalagos pilatest egy intenzívebb edzésnek nevezném, mivel jóval nagyobb erőnlétre van szükség a gyakorlatok elvégzéséhez.

A hétfői csoportos edzéseken általában tizenöten vagyunk. A többi időmet a további személyi edzések töltik ki, amelyet végre a saját kis tornatermemben, az Anifitt-ben tehetem meg. Itt tényleg a saját igényeimnek és az edzésmódszereimnek megfelelő módon tudok edzeni másokat. Úgy érzem, kiteljesedtem, hiszen nem kell másokhoz alkalmazkodnom és bármikor tarthatok edzéseket.

Mit jelent számodra maga a sport és a mozgás?

Ha valaki gyermekkorától kezdődően aktívan sportol, akkor egy idő után kialakul egyfajta életforma, amit az ember képtelen abbahagyni.

Úgy gondolom, hogy mindenki képes megtalálni a saját maga számára legmegfelelőbb sportolási lehetőséget.

Az már egy másik dolog, hogy ezt mennyire akarja valaki továbbadni. A sport lehetőséget nyújt önmagunk megismerésére, amely által kitartóvá, céltudatossá és energikussá válunk. Számomra a futás az, ahol szabad lehetek.

Utolsó gondolatként, mit üzennél azoknak, akik még nem találtak rá a számukra legmegfelelőbb sportágra?

Lényeg, hogy mozogjon valamit az ember, sosincs késő elkezdeni a rendszeres testmozgást. Számtalan sportolási lehetőség létezik a világon, csak meg kell találni azt, amelyben kiteljesedhetünk. Mindenkit arra buzdítanék, hogy ne habozzon, próbáljon ki minél több mozgásformát, és leljen rá arra, amelyben igazán jól érzi magát. Ez fontos az egészségünk megőrzése céljából, s nem utolsósorban javítja a közérzetünket is.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább