Gitár, vadászpuska, injekcióstű – Kurt Cobain végzete | Összeesküvők

A cikk megjelent a Klikk Out 2024/06. számában.

Mint azt előző epizódjainkban már láthattuk, egy híres ember életében is erősen vonzza az összeesküvés-elméleteket, de ha ne adj isten meghal, ráadásul fiatalon, akkor ez a mágnesesség csak hatványozódik. Jim Morrison, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Amy Winehouse és Kurt Cobain – mind tagjai a „Huszonhetesek Klubjának”: e tragikus sorsú zenészek mindegyike huszonhét évesen távozott közülünk. Mindannyiuk végzetes függőséggel küzdött. Markáns nyomot hagytak azonban a zene világában, és tátongó űrt a rajongóik lelkében, akik közül sokan meg is kérdőjelezték haláluk körülményeit. Különösen a Nirvana frontembere, Kurt Cobain elhunytával kapcsolatban látott napvilágot rengeteg sötét elmélet, már csak azért is, mert ott egy lőfegyver játszotta a főszerepet.

Kurt Cobaint idén harminc éve találták holtan Seattle-i otthonában.

Mire a garázs fölötti üvegházban április 8-án ráleltek a testére, már három napja távozott az élők sorából. A mellkasán egy Remington márkájú puska pihent, a búcsúlevelét pedig az egyik virágcserépbe tűzte. Mint a posztumusz vizsgálat során beigazolódott, a vérében rendkívül magas volt a heroin koncentrációja – ha nem a golyó végzett volna vele, akkor a drog teszi ugyanezt.

A karizmatikus és hihetetlenül tehetséges fiatal zenész ekkor a karrierje csúcsán volt. Minden várakozást felülmúló mennyiséget adtak el a Nevermind és Heart-Shaped Box című lemezekből, óriási, teltházas koncerteket adtak világszerte, az MTV-n pedig vagy félóránként lejátszották valamelyik videóklipjüket. Más kérdés, hogy az olyannyira óhajtott, majd végül megszerzett világsiker nem feltétlenül tett jót Kurtnek, aki amúgy is labilis alkat volt, és széles körben tudni lehetett, hogy a függőséggel gondjai adódtak. Párja, Courtney Love nem sokkal korábban ajándékozta meg egy gyönyörű kislánnyal, Frances-szel, de mivel a szintén híres, vagy inkább botrányai miatt hírhedt feleség sem volt éppen egyszerű eset, para volt a paradicsomban.

Kurt halála után Courtney teljesen összetört, s mint afféle botrányhősnő, aki egész életében lázadt az ellen, hogy a férfiak uralta popszakmában megpróbálják őt elhallgattatni, megnevelni, és nem komolyan venni, ezt is kifejezetten látványosan és hangosan csinálta. Ami pedig – eléggé kiszámítható módon – nem mindenkiből az együttérzést váltotta ki…

Az internet ugyan még gyerekcipőben járt, a konteók viszont már fénysebességgel terjedtek.

Összeesküvők,Összeesküvés-elmélet,Kurt Cobain

Egy héttel Kurt halála után egy Richard Lee nevű tévés személyiség már elő is állt sorozata első epizódjával, amelynek címe nem hagyott sok kétséget afelől, hogy mit gondol az ügyről. A Kurt Cobain Was Murdered-ben (Kurt Cobaint meggyilkolták) rámutatott a rendőri jelentésekben általa észlelt ellentmondásokra, sőt, még egy, a helyszínen készült videofelvételt is sikerült valahogy beszereznie, ahol szerinte gyanúsan kevés volt a vér.

Az igazi cunamit azonban annak a magánnyomozónak sikerült elindítania, akit maga Courtney Love bérelt fel még Kurt halála előtt, hogy keresse meg a férjét. Kurt ugyanis pár nappal a történtek előtt meglépett abból az intézményből, ahol éppen a függőségéből kellett volna kigyógyítsák, Courtney pedig szintén épp elvonón volt valahol máshol, és attól félt, hogy a férje esetleg kárt tehet magában. Grant a keresést illetően nyilván nem járt túl sok sikerrel, de ha már így alakult, valószínűleg úgy döntött, másként próbál meg profitálni az egész katasztrófából.

Mégpedig úgy, hogy magát Courtney-t vádolja meg a férje meggyilkolásával.

Állítása szerint az énekesnő elég sokat ködösített, amikor vele beszélt, és indítéka is volt arra, hogy eltegye láb alól Kurtöt, mert az el akart válni tőle, és a házassági szerződésük alapján körülbelül egy fitying nem ütötte volna a markát. Grant érvelése szerint Kurtnek annyi heroin volt a szervezetében, hogy meg sem tudta volna húzni a ravaszt külső segítség nélkül, a hátrahagyott búcsúlevél pedig erősen meg lett szerkesztve. Eredetileg csak a rajongóktól akart búcsút venni az énekes, mert azt tervezte, hogy visszavonul a nyilvánosság elől, az utolsó részt pedig, amelyben a családjától köszön el, utólag firkálták hozzá.

Kurtnek nem sokkal ezelőtt volt már egy öngyilkossági kísérlete. Egy római hotelben talált rá Courtney, és azonnal hívta a mentőket. Grant szerint ez sem Kurt öngyilkossági, hanem sokkal inkább Courtney legelső gyilkossági kísérlete volt, bár hogy ez esetben miért gondolta meg magát mégis, az jó kérdés. Az viszont aligha kérdéses, hogy az énekesnő csapnivaló döntést hozott, amikor éppen ezt a magánnyomozót bízta meg az üggyel.

Összeesküvők,Összeesküvés-elmélet,Kurt Cobain

Azok a rajongók, akik eleve úgy gondolták, hogy Courtney-nak semmi keresnivalója a bálványuk közelében, kapva kaptak az alkalmon, és jól el is hitték Grant minden szavát. Könyvek, dokumentumfilmek születtek, melyek ugyanezt a teóriát adták elő pepitában, és az ügy felülvizsgálatára buzdították a hatóságokat. Egy rivális banda, a The Mentors frontembere, Eldon Hoke meg azzal az agymenéssel jött egy interjúja során, hogy Courtney 50 000 dollárt ajánlott neki Kurt meggyilkolásáért cserébe. Ő persze ugyan nem állt rá a dologra, de tudja, ki tette, csak épp nem árulja el. Kellett a publicitás, na: az ő szekerük nem futott olyan gyorsan, mint a Nirvanáé. Aztán persze voltak még azok is, akik szerint Kurt az ellenkultúra ikonjaként az amerikai kormánynak szúrta a szemét annyira, hogy elhallgattassék és/vagy agykontroll áldozata lett.

Az igazság azonban az, hogy ami Kurttel történt, várható volt.

Courtney nem véletlenül hívott magánnyomozót, mikor Kurt lelécelt az elvonóból: ő nagyon jól tudta, hogy a férje különösen rossz passzban van. Életrajzírója, Richard A. Cross szerint Cobain már gyermekkorától, a szülei válásától nem találta a helyét, problémás tinédzser volt (és akkor még finoman fogalmazunk), csillapíthatatlan gyomorproblémákkal és súlyos depresszióval küzdött, melyeket bármi áron csillapítani igyekezve hamar a drogok hálójába keveredett. Számtalanszor adagolt túl úgy, hogy az az életébe kerülhetett volna, és nagyon gyakran pont Courtney húzta vissza a halál kapujából, már jóformán rutinná vált nála az újraélesztés. Rengeteg interjújában beszélt az öngyilkosságról, szinte obszesszív módon sokat foglalkozott vele, és a családjában is sok férfi választotta már korábban ezt a kiutat. Az egyik albumuk kis híján az „I Hate Myself and I Want to Die” (Gyűlölöm magam és meg akarok halni) címet kapta, amiről aztán viszont sikerült Kurtöt lebeszélni. Halála után barátai és zenésztársai is túlnyomó többséggel úgy nyilatkoztak, hogy a sokk és szívfájdalom ellenére sajnos semmi meglepő nem volt a történtekben. Egyedül Kurt nagyapja, Leland Cobain vonta kétségbe a sajátkezűséget.

Akárhogy is, ez a történet mélységesen szomorú véget ért, és a hátrahagyottak lelkén további mély sebeket ütött az a rengeteg találgatás és vádaskodás, amit el kellett viselniük szerettük halála után. Aligha lehet elégszer hangsúlyozni, hogy aki lelki-mentális gondokkal küzd, mindenképpen kérjen segítséget, vagy ha valakiről ezt gyanítjuk, buzdítsuk mi magunk arra, hogy keressen fel egy szakembert ahelyett, hogy tabutémát csinálunk az egészből. Hátha így megelőzhető lesz egy újabb tragédia.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább