Győzelem a Győr ellen

(DAC–Győri ETO [2:1] felkészülési mérkőzés, kicsit másképp)

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Lejátszotta harmadik felkészülési mérkőzését a 2024/25-ös szezonra készülő DAC, s végre dunaszerdahelyi győzelem került a jegyzőkönyvekbe. Ellenfelünk testércsapatunk, az NB1-be feljutott ETO FC Győr gárdája volt. Eddigi nyári mérlegünk nem volt épp hízelgőnek mondható, csupán egy 0:0-ás döntetlenre (Austria Wien), illetve egy 1:4-es vereségre (Výškov) tellett Xisco Muñoz védenceinek – viszont, mint tudjuk, a felkészülési időszak nem feltétlenül az eredményességről szól.

Az akadémiánk centerpályáján lejátszott találkozó eredetileg fél 11-kor kezdődött volna, ám ezt a szervezők – valószínűleg a nagy meleg miatt – fél órával korábbra hozták, immár 2×45 perc, tehát klasszikus játékidővel számolva. A mérkőzést megelőző napon egygólos győzelmet aratott a Sheriff Tiraspol otthonában a Zira FC az Európa-liga-selejtező első mérkőzésén. A párharc vesztese lesz a DAC ellenfele a Konferencia-ligában. Erre jelen állás szerint a pár éve még a Real Madridot is kétvállra fektető moldáv Sheriff Tiraspol az „esélyesebb”. Persze, lesz még egy visszavágó…

Ami a felkészülési mérkőzésünket illeti, zöld-fehér ellenfelünk kilenc év után került vissza a magyar élvonalba. Mindezt úgy, hogy a DAC szakmai stábjából „eligazolt” Borbély Balázzsal a kispadon a bajnoki hajrá összes mérkőzését megnyerték a győriek.

A DAC a felkészülés alatt, minimális játékosmozgással a keretben – legalábbis ami az érkezőket illeti –, a formaigazításra helyezte a hangsúlyt. Muñoz mester igyekszik megtalálni csapata fazonját, s remélhetőleg közel jár hozzá, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a félidőben ezúttal már nem teljes csapatsort cserélt, hanem posztonként a rendelkezésére álló alternatívából válogatott. S bár a kezdő sípszó idejére ugyancsak felszökött a hőmérő higanyszála, a péntek reggeli kiadós zápor valamelyest enyhített az utóbbi napok forróságán. Délelőtt ide, délelőtt oda, szolidan megtelt a lelátó is.

Elnézve a győriek keretét, több ismerős arccal találkozhattunk, ha csak a kezdő tizenegyet vesszük, Martin Petrášsal a kapuban.

Minket azonban jobban érdekelt, s megörvendeztetett, hogy felépült sérüléséből házi gólkirályunk, Matej Trusa. Továbbá, hogy követve az európai trendet, minden bizonnyal három védős rendszerben játsszuk majd a mérkőzéseinket, amit Yapi és Andzouana biztosít a széleken. Első helyzetünket a csatárrá avanzsált Ramadan jegyezte, amire a fehér mezes győriek nem sokkal később válaszoltak, ám a léc alá tartó labdát Popović a kapu fölé tornázta.

Kapcsolódó tartalom

43. perc: sokadik helyzetünket gólra váltjuk!

Labdatartásban egyértelmű DAC-fölény körvonalazódott, az oldalháló is megrezzent, viszont az első gólra csaknem a félidő végéig várnunk kellett: Andzouana passzolt Redzichez, aki elfektetve Petráš kapust nem hibázott – 1:0. Úgy vélem, nem vagyok vele egyedül, akinek ez a Petráš-féle „szappanopera” nem világos. Szerencsére Popovićnál keresve sem találhatnánk jobb hálóőrt, de még a Monopolyban sem ennyire „egyszerű” kimaradni a dobásból.

A szünetben négy helyen változtatott Xisco Muñoz, majd a 61. percben újabb három csere következett.

Térfélcsere után veszélyesebbé váltak a vendégek – akik inkább amolyan hazajáró vendégek Dunaszerdahelyen. Ezzel kapcsolatban olvastam a minap a két klub közös tulajdonosának nyilatkozatát. Világi Oszkár szerint: „Lesznek olyan fiatalok, akik majd a DAC-tól jönnek Győrbe…” – gondolom, ahogy mi járunk át az Árkádba, meg mozizni a plázába? Persze, ez így van rendjén, ha már „sem a város, sem pedig a helyi erős cégek nem látnak fantáziát a klubban” – folytatta V.O. De mi inkább focizzunk: a 70. percben kiegyenlített az ETO – 1:1.

Aztán jött a 83. perc, amikor a DAC-cal a héten profi szerződését aláíró, mindössze 15 esztendős Bősze Levente találatával kialakult a végeredmény – 2:1.

Levi speciel Csingerhez, Vitálishoz, Tubolyhoz hasonlóan fordított útvonalat járt be. Győrben született, de immár negyedik éve a DAC kötelékéhez tartozik. A nagyok között korábbi csapatkapitányunk [KáZsé #13] mezszámát érdemelte ki. Valami azt súgja, sikersztori lesz, akárcsak a spanyoloknál egy bizonyos Lamine Yamal története. A következő felkészülési mérkőzésünket a horvát Eszék csapatával játsszuk, ami egyben bajnoki főpróbánk is lesz. Vagyis, csütörtök este 18:00-kor irány a MOL Aréna. Hajrá, DAC!

DAC 1904–ETO FC Győr 2:1 (1:0)

Góllövőink: Redzic, Bősze

DAC: Popović – Csinger, Kacharaba (46. Kaša), Brunetti – Yapi, Dimun (46. Herc), Vitális (61. Tuboly), Andzouana (46. Mendez) – Redzic (61. Almási), Trusa (46. Dolček), Ramadan (61. Bősze).

(Roberto)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább