Óvjuk a napfény elől a gyerekeket is | Gyereksarok

Elengedhetetlen a megfelelő napfényvédelem, ha nyaralásról van szó. Ha csak egy rövid kirándulára, túrára, netán egy délutáni sétára készülünk, akkor is fel kell készülnünk és megfelelően óvnunk bőrünket a káros sugaraktól. A gyerekek még érzékenyebbek, ők akár 10 perc alatt is leéghetnek.

A bőrünk emlékszik

Az elszenvedett napégés és napkárosodás megmarad bőrünk „emlékezetében”.

A káros hatások nem azonnal jelentkeznek, hanem az évek során folyamatosan halmozódnak fel, így segíthetik elő a rosszindulatú elváltozások megjelenését.

Ezért kifejezetten fontos, hogy már néhány hónapos kortól óvjunk csemeténk bőrét.

A babák érzékenyek

A bababőr kifejezetten érzékeny a napsütésre. Szervezetük folyamatosan alakul, épül, védekező rendszerük és hőháztartásuk még is fejlődésben van. A hosszas napfény kifejezetten káros hatású számukra.

Ha mégis babával tervezitek a kintlétet, 11 és 15 óra között semmiképp nem tanácsos a napon lenni, még naptejjel bekenve sem.

Ha mégis szabadtéri programon vagytok, akkor maradjatok árnyékban, ha pedig pancsoltok, vagy sétáltok, legyen a kicsin vékony, szellős, hosszú ujjú fehér felső és egy könnyű sapka, ami árnyékolja az arcát. Az UV-szűrős ruházat is hasznos, ha vízparton vagytok. Ha kint hőség van, maradjatok inkább bent, hűvös helyen, amíg lejjebb nem megy a hőmérséklet. Nagy melegben semmiképp ne takard le a babakocsit, mert kifejezetten felmelegedhet a a levegő odabent.

Milyen a jó babanaptej?

Az a legjobb, ha egy pici babát még nem viszel napra. De ha megfürdetnéd, vagy a nagyobb tesókkal együtt jöttök-mentek, akkor szükséges lesz számára is egy kifejezetten neki való naptej. Nekik a fizikai fényvédőket tartalmazó termékek a megfelelőek: ezek ásványi fényvédő anyagokat tartalmazó naptejek, amik fényvisszaverő réteget képeznek a bőrön.

Vannak olyan kombinált, kémiai fényvédőket is tartalmazó készítmények is, amelyeket a vizsgálatok biztonságosnak ítéltek kisebb gyerekeken.

Pár hónapos babák számára csakis olyan naptejet vegyél, amelyen kimondottan az van feltüntetve, hogy babák számára alkalmas. Ha nincs életkori utalás a naptejen, és csak annyi szerepel rajta, hogy gyerekeknek, azok inkább csak 1 éveseknek valók.

Kend 2 óránként

Amikor a gyerek már jár, szaladgál, pancsol, folyamatosan mozog, még fontosabbá válik a naptejhasználat. Miközben kened és elmagyarázhatod neki, hogy ez miért fontos, akkor ő is meg fogja érteni, hogy miért kell nyugton maradnia arra a 3 percre. A naptejek többféle méretben, állagban is rendelkezésre állnak, vannak krémek, spray-k és tejes állagú, folyékonyabb alternatívák is.

A gyerekeknél mindenképp fontos odafigyelni a ruházatra is, lehet UV-szűrős, hosszú ujjú és lenge.

Forrás: gyereszoba.hu

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább