Becsöngettek a szünidőre | Bia bekérdez

Az ankét megjelent a Klikk Out 2024/07. számában.

Nehéz megállapítani, hogy a nyári szünetet a diákok, vagy pedig a tanárok várják jobban, de talán egy döntetlenben biztosan ki tudna egyezni a két tábor. A legjobb dolog az egészben az, ha mindenkinek sikerül annyira feltöltődnie, hogy a következő tanévet teli energiával tudja elkezdeni. Két dunaszerdahelyi pedagógus, Kiss Szilvia, valamint Szedlák Ildikó osztják meg a szünidőre időzített terveiket.

Bemutatkoznak a tanárok:


Kiss Szilvia vagyok, a Dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola matematika-kémia szakos tanítója. 1995-ben végeztem a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán. Mai napig szeretettel és tisztelettel emlékszem Dr. Cornides István professzor úrra, aki megteremtette a magyar nyelvű kémiaoktatás lehetőségét Nyitrán. Két fiam van, és egy szintén pedagógus férjem. Szeretem a zenét, mindenevő vagyok. Szeretek olvasni, a történelmi regényektől az életrajzig mindent olvasok, lényeg, hogy adjon valamit. Kedvenc festőm Van Gogh, szeretem a sárga árnyalatait.
Szedlák Ildikónak hívnak, Dunaszerdahelyen élek. Tanárképző szakon végeztem az egyetemen, szerencsésnek tartom magam, mivel sikeresen el tudtam helyezkedni ebben a szakmában. Dunaszerdahelyen tanítok, imádom a gyerekeket, az önzetlen szeretetüket. Büszkén mondhatom, hogy a munkám a hivatásom. Szeretek utazni, új dolgokat felfedezni, személyes célokat kitűzni és elérni. A mának élek, szeretek élni és megélni minden pillanatot. Értékelni az élet minden apró örömét. Mindig csak pozitívan állni a dolgokhoz, mindenben a jót, szépet látni.

Milyen az, amikor a tanárnak is kicsengetnek?

Kiss Szilvia: Lezár egy évet, lehetőséget ad a visszatekintésre. Mit csinált jól, rosszul, min kell változtatni vagy megtartani. De elsősorban azt jelenti, hogy eljött a megérdemelt pihenés ideje.

Szedlák Ildikó: Ha egy szóval válaszolhatnék, akkor felemelő érzés. 😀 A munkám a hobbim, imádom a gyerekeket, de ha őszinte akarok lenni, így június végére már nagyon vágyom a kikapcsolódásra. Ahogy a gyerekeknek, úgy a tanároknak is kijár a pihenés, regenerálódás, hogy kellőképpen feltöltődve felkészülhessünk a következő tanévre.

Hogyan szokott hangolódni a nyári szünetre?

K. Sz.: Visszaszámolok. 😀 Mint régen a katonaságon a fiúk, de én nem vágom a centit.

Sz. I.: Imádom a nyarat, a jó időt, nálam a hangolódás már jóval a nyári szünet előtt kezdődik. Sokan előre megtervezik, hogy hova utazzanak, vagy milyen programokon vegyenek részt. Ez is egy opció, segít abban, hogy legyen mit várni és új célokat kitűzni a szünidőre. De én pont az ellenkezője vagyok. Szerencse, hogy minden ember más, így mindenkinek más az ideális módja a nyári szünetre való hangolódásra. Az a fontos, hogy mindenki olyat csináljon, ami örömet okoz és hozzájárul a kikapcsolódáshoz és a feltöltődéshez. Egyszer élünk és éljünk úgy, ahogy nekünk megfelel!

Mi jelenti Önnek a feltöltődést, aminek köszönhetően szeptemberben újabb energiával tud belevágni az iskolaévnek?

K. Sz.: Sokat pihenek, későn kelek reggelente. Mentálisan pihentet a kertészkedés, de olvasni is szeretek, a puzzle pedig teljesen kikapcsol.

Sz. I.: A társaság. Nem szeretem a magányt és az unalmas hétköznapokat. Mindig valamivel le kell foglalnom magam. Van egy csodaszép, energiabomba keresztfiam, akivel minden eltöltött pillanat egy csoda. Feltöltődést jelent számomra akár egy délutáni bringázás a barátaimmal. Lényeg, hogy pozitív emberekkel legyek körülvéve.

Programajánló a nyárra?

K. Sz.: Ha valaki Budapesten jár, ne hagyja ki a Van Gogh-kiállítást. Van Gogh művészete és a 21. század találkozása.

Sz. I.: A nyár rengeteg lehetőséget kínál a szórakozásra. Személy szerint én nagyon kedvelem a szabadtéri koncerteket, fesztiválokat, mint például a Strand Fesztivál, szerencsére őrült barátnők vesznek körül, ezért biztos vagyok benne, hogy ebből sem lesz hiány. Természetesen a nyár elengedhetetlen programja a strandolás, napozás. A legfontosabb, hogy megfelelő társaság vegyen körül.

Három könyv (de lehet film is), amit szívesen ajánlana másoknak?

K. Sz.: Agatha Christie bármely könyve, Karikó Katalin: Áttörések, Fredrik Backman: A nagymamám azt üzeni, bocs

Sz. I.: Mivel nem nézek TV-t, és a filmezés sem köt le igazán, ezért 3 magyar dalt ajánlanék: Bagossy Brothers Company – Angyalok a parkolóban és a Gyere velem c. dal, illetve Halott pénz – Amikor feladnád.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább