Örök virágok Annától | Havi kreatív

Az interjú megjelent a Klikk Out 2024/07. számában.

Egy vágott virág vagy virágcsokor 5-7 napig bírja ki a vázában, de mit tehetünk akkor, ha ez egy nagyon fontos emlék számunkra és nem szeretnénk megválni tőle? Fotónk ugyan lehet róla, de jó lenne megfogni, alakba önteni és még sokáig nézegetni. Farkas Anna tökéletes megoldást kínál erre. A számunkra fontos virágokat, virágcsokrokat lepréseli, majd a már száraz elemekkel alkotja újra egy faliképben, újra élővé téve az emléket, amit aztán a lakás bármely pontján elhelyezhetünk. E havi kreatív rovatunkban Farkas Anna válaszolt nekünk.

Mióta foglalkozol kézműveskedéssel?

Igazából gyerekkorom óta, mindig is szerettem a saját készítésű dolgokat. Régóta szerettem volna hivatásszerűen is kézművességgel foglalkozni. De a préseléssel az esküvőm napján, majdnem 2 éve találkoztam.

Honnan jött az ötlet, hogy virágokat, mégpedig száraz virágokat használj?

Megkaptam a gyönyörű esküvői csokromat és az első gondolatom az volt, hogy valahogy meg kellene azt őrizni. Ekkor jött a Facebookon egy ajánlás, hogy faliképet készít egy külföldi hölgy menyasszonyi csokrokból. Amikor megkaptam a kész képet, nem volt kérdés. Elkezdtem utána járni, hogy működik, és mi kell hozzá. Amerikából indult ez az egész, Európában még nem nagyon terjedt el. Itt ki is kell, hogy javítsalak, mert nem száraz vagy szárított virág, hanem préselt virág.

Nem minden virágot lehet szárítani, de minden virágot/szirmot lehet préselni. A préselés során sokkal szebben megmarad a virág eredeti színe és rugalmasabb is marad.

Farkas Anna,VIrág,Hobbi,Kézműves,Havi kreatív

Honnan szerzed be az alapanyagokat?

Mivel nálunk még újdonság az ilyen fajta préselés, mindent nekem kellett előteremtenem. Keresni egy asztalost, aki megcsinálja a présgépet, megkeresni a tökéletes papírt, majd méretre vágni. A kartonokat méretre vágni. A ragasztóval kísérletezni és persze a virágokkal is. A virágokat erdőkből, kertészetekből, virágárusoktól szerzem be.

Milyen technika és eszközök szükségesek egy ilyen alkotás elkészítéséhez?

Igazából az alapja az egésznek a könyves módszer, amit valószínűleg mindenki ismer. Amikor az első négylevelű lóherét berakod egy vastag könyv lapjai közé, hogy megmaradjon örökre. Csak nem minden virággal/növénnyel ilyen egyszerű a dolog. Ezért kell a présgép, a papír, a karton és sok idő.

Ahhoz, hogy falikép legyen belőle, kell ragasztó, a fakereteket pedig a Galéria Zlatý Rám készíti nekem.

Mi inspirál?

Igazából maga az újrahasznosítás, bármiféle környezetszennyezés nélkül. Valami olyanból alkotok örök dekorációt, amit mondjuk más kidobna.

Farkas Anna,VIrág,Hobbi,Kézműves,Havi kreatív

Mi volt eddig a legkülönlegesebb, legérdekesebb munkád/megrendelésed?

A kedvencem egy turbános hölgyet ábrázoló kép, ahol a turbánt préselt virágokból készítettem el.

De például az egyik legjobb barátnőm hamarabb ment férjhez, mint hogy a csokrát meg tudtam volna örökíteni. Így a férje a házassági évfordulójukra újra elkészíttette az esküvői csokrát, amit aztán lepréseltem. De egyébként örök emlék maradt egy 30. szülinapra 30 szál rózsából is egy kép. Freddie Mercury testét pedig 6 óra alatt raktam ki virágokból.

Hol érhetünk el, ha mi is szeretnénk egy ilyen képet?

A Facebookon és az Instagrammon is megtalálható vagyok Anns_forever_flowers néven. Szeptemberben pedig lesz egy kiállításom az NFG Klubban. Ott élőben is meg lehet tekinteni a képeimet.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább