„Amíg nem tartasz ott, ahol tartani akarsz, addig nem lehetsz fáradt!” – interjú Németh Palival

FOTÓK: UGRÓCZKY ISTVÁN, NÉMETH PÁL ARCHÍVUMA (2)
A kiemelkedő sportolókkal való beszélgetések mindig feltöltenek, és szerencsésnek érzem magam, hogy a sikereiket megosztják velem. Minden egyes diskurzus olyan mélységeket indít el bennem, amiért kijelenthetem, büszke felvidéki magyar vagyok. Az interjúsorozatban olyan csallóközi/felvidéki sportolókat szólítok meg, akik kivételes módon inspirálóak lehetnek mindenki számára és szeretettel beszélnek magáról a sportról. „Számukra ez az élet, ez az igazi otthon!”

 Minden egyes interjú előtt izgatottan ülök a kávézó teraszán, ami most ezerszeresére nőtt. Egy olyan sportolóval találkoztam, akinek én is hű követője vagyok. A munkásságát figyelve csak reménykedtem, hogy a jövőben sikerül összeegyeztetnünk egy beszélgetést. Németh Pali hatalmas örömmel és nyitottsággal reagált a megkeresésemre. A beszélgetésünk során szóba került a sportmúltja, a testépítés fontossága, a TikTok-őrület, a GymBeam szponzorált együttműködése és a jövőbeli tervei is.

 A neved ismerős lehet minden csallóközi számára, de mesélj picit magadról, a sport mióta az életed mozgatórugója?

A sportmúltamat tekintve a foci hatalmas szerepet játszott az életemben. Egyházkarcsán kezdtem focizni, amelyet 12-13 éven keresztül űztem. Majd miután kollégiumba kerültem, megismerkedtem az edzőtermek világával. Láttam a sok kigyúrt embert, és gondoltam, milyen jól néznek ki, ezt jó lenne magamon is viszontlátni. Ennek eredményeképp csöppentem bele a „gyúrós” életbe. Emlékszem, hogy milyen érzés volt az első izomláz. Milyen volt, amikor először elöntötte az izmaimat és az agyamat a „vér”, s láttam kirajzolódni az ereket a kezemen. Valami brutális érzés volt! Edzés közben mindig felszabadult bennem egy csomó endorfin. Nem sokkal később elkerültem Pozsonyba, ahol négy műszakban dolgoztam, ez pedig kicsit visszahúzott az edzésektől. Az izmaim eltűntek, a pocakom megnőtt, ekkor éreztem, hogy elég! Ezerszeresen rákapcsoltam a dolgokra, sokkal tudatosabban álltam a kondizáshoz. 

 Mit értesz tudatosság alatt?

Minden a fejben kezdődik és fejben dől el! Eleinte, mikor a kolis évek alatt eljártunk edzőterembe, az volt a cél, hogy annyit nyomunk ki, ami a csövön kifér. Az volt a jó, amit jónak gondoltunk, vagy amit másoktól hallottunk.

Kapcsolódó tartalom

A tudatosság ezzel szemben már sokkal mélyebb hozzáállást és átlátást jelent, hiszen utánanézel egyes mozgásformáknak, megtanulod helyesen tartani a súlyokat és a tested. Figyeled, hogyan csinálod az egyes gyakorlatokat, és mi, hogyan működik.

Ha valamit tapasztaltabbak ajánlanak, kipróbálod, megfigyeled, mi változik a testeden ennek hatására. Az évek alatt egy csomó dolgot kipróbáltam ezzel kapcsolatosan, mi működik és mi nem. Nyilván, nem gépek vagyunk, hanem hús-vér emberek, így mindenkinek más az, ami megfelelő számára. Vannak általánosságok, amelyek minden egyes emberre érvényesek, viszont ez nem olyan egyszerű, mint ahogy gondoljuk. Pontosan azért, mert mindenkinek más problémái vannak, és másképp reagál egyes életmódbeli változtatásra.

Mikor jött el az a pont az életedben, mikor érezted, ezt az egészet már nemcsak önmagadért csinálod, hanem segíteni akarsz másoknak is az életmódváltásban?

Ez nem egy csettintésre történt, hogy segíteni fogok másoknak a helyes út megtalálásában. Valamilyen okból, mindig szerettem dokumentálni azt, amit épp csinálok. Elkezdtem feltölteni képeket az Instagram oldalamra, idővel észrevettem, hogy egyre több lett a képeim elérése, sok kérdés jött az ételekkel és edzésekkel kapcsolatban. Sokan leírták a problémájukat, s segítséget kértek abban, hogyan tudnának javítani az életmódjukon. Úgy éreztem, hogy a napi 24 óra nem elég ahhoz, hogy mindenkinek egyesével válaszoljak. Mindig is vállalkozó szellemű voltam, így ebből jött az ötlet, hogy foglalkoznom kellene a személyre szabott étrendekkel és edzéstervekkel!

Mit gondolsz, mire tanított meg téged a sport, maga a testépítés?

Elsősorban önfegyelmet tanultam, amihez idő kellett. Ez nem olyan, mint mikor veszek egy doboz festéket, felnyitom, belenyomom az ecsetet és felhúzom azt a falra, akkor azonnal látod az eredményt, hogy ott a „műved”. Ennél az izomépítés egy jóval hosszabb távú folyamat, hiszen fél év múlva válik igazán láthatóvá az, amiért az ember minden egyes nap tett. Ez idő alatt az ember gyakorol némi önfegyelmet, mert ahhoz, hogy valamit elérjünk, ellent kell mondanunk a sóvárgásnak. A másik fontos tanítása a sportnak maga a rutin és a szokások kialakulása. Huszonegy nap kell ahhoz, hogy az ember felvegyen egy új szokást, így minden, elegendő kitartással kialakítható. 

Képes vagy mindezt a tudatosságot megtanítani azokkal, akik hozzád fordulnak segítségért? 

Sokkal jobban szeretek online térben motiválni másokat és ötleteket gyártani, mert így jóval több embernek tudok segíteni. Az elmúlt két év alatt több száz emberrel dolgoztam már együtt. Valakit lehet motiválni, valakit nem. Sokan nagy elképzelésekkel kezdenek bele, majd ez az óriási fellángolás alábbhagy. Ám vannak olyanok is, akikben ott van a belső elhatározás, hogy változtatni akar. Önfegyelemmel és kitartással képes végigcsinálni azt az utat, aminek megkezdéséhez útmutatást nyújtok.

Az általam kínált programok általában 6-10-12 hetesek, hiszen már az első hat hét után is megfigyelhető a változás. Fontos, hogy az ember elsajátítsa az alapokat, és egyfajta rutinná alakuljon az egész életmódváltása.

Igyekszem igazán színes, nem sablonos étrendet adni a vendégeimnek, amit ha betartanak, elérhető az általuk kitűzött cél. A több hetes program végével ezt a megszerzett tudást képesek beépíteni a mindennapjaikba. Több olyan vendégem volt, aki csak a 6 hetes programot végigcsinálta, megtanulta mindazt, amit közvetítettem felé, és egy év alatt óriási változáson ment keresztül. Nyilvánvalóan, ez egy elképesztő visszajelzés számomra, hogy az, amit csinálok, működik. Számomra a 80-20 százalékos alapelv a mérvadó, ami 80%-ban erős odafigyelést és önfegyelmet igényel, míg 20%-ban azt, hogy edd meg, amit megkívánsz. 

Ha jól informált vagyok, te a GymBeam táplálékkiegésztő cég szponzorált arca vagy. Hogyan jött ez a lehetőség? 

Két nagy céggel dolgozom együtt, amelyeket teljesen elkülönítek egymástól. Az első a világ legnagyobb vitaminok gyártásával foglalkozó cége, a Nutrilite cégcsoport. A másik pedig maga a GymBeam. Mindkettőt külön-külön jelenítem meg a különböző social médiás platformokon. A TikTokon, az Instagramon és az étrendeseim körében is nagy megelégedettséggel szoktam ajánlani a GymBeam termékeit, amelyeket régóta használtam már azelőtt is. Gondolkodtam rajta, milyen jó lenne velük együtt dolgozni. Akkoriban már elég nagy követőbázissal rendelkeztem. Egyszer, mikor megérkezett a rendelt GymBeam-es csomagom, készítettem egy fotót, amelyet feltöltöttem azzal a szöveggel, hogy „Egy újabb csomag érkezett, ha esetleg ezt látjátok, következőre egy ilyen csomag lehetne akár szponzorált is”. Egy héttel később jött egy e-mail Dóritól, hogy látták a posztomat, szimpatikus vagyok számukra, és nyitott lennék-e az együttműködésre.

Hogyan képzeljünk el egy ilyen szponzorált együttműködést?

Folyamatosan kapunk termékeket, amelyeket a megegyezés alapján kell megjelenítenünk a social media oldalakon, mint az Instagramon és TikTokon. Maga az együttműködés hivatalos szerződéssel működik, amely magába foglalja, hogy milyen összeget tudunk havonta levásárolni, hány darab videót, sztorit és posztot kell készíteni. Kapunk egy külön kuponkódot, amelyet a követőtáborunk tud használni a vásárlásaik során. 

És ha már itt tartunk, te egy igazán nagy befutott sztár vagy a TikTokon, 126 ezres követővel. Hogyan sikerült így berobbanod a köztudatba?

Eleinte nem voltam tisztában még azzal sem, mi az a TikTok. Utánaolvastam, hogy egy videómegosztó platformról van szó, így letöltöttem a telefonomra. Nem értettem, mi történik, csak folyamatosan jöttek a videók, mindenki ugrált és táncolt. Nem igazán foglalkoztam vele, egy-két videót feltöltöttem, de nem igazán történt semmi.

Majd az egyik magyarországi testépítő, Bohos Kornél hangját bevágtam az egyik videóm alá, amiben egy rántottát készítettem. Egyszer csak berobbantam! Folyamatosan jöttek az értesítések, egyre több követőm lett. Ennek hatására egyre tudatosabban kezdtem videókat gyártani.

Úgy éreztem, érdemes erre az egészre nagyobb hangsúlyt fektetnem. Az emberek imádják az egészséges életekről szóló recepteket, és ezért örömmel bekövetnek. Ez egy igazi körforgás, mert aki bekövet, az várja a következő posztot, ez pedig kialakít egy hatalmas követőbázist. Igyekszem propagálni az egészséges életmódot, mert fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre. Nem mindegy, hogy milyen minőségben éljük az életünket. Ha már csak a heti hét napból három-négy napon keresztül odafigyelnek az emberek, hogy minőségesebb ételeket fogyasszanak, akkor garantáltan jobb lesz a közérzetük.

A jövőben milyen elképzeléseid vannak, merre tovább? Mit üzennél a Klikkout olvasóinak?

Terveim mindig voltak és lesznek! Tagja vagyok a dunaszerdahelyi SK Aréna Relax Teamnek, a naturál testépítést képviselő szervezetnek Méhes Roli vezetésével. Többször nekiindultam, hogy színpadra állok és kipróbálom magam egy versenyen, de a Covid közbeszólt, az embernek nem volt annyi lehetősége a testedzésre, aztán pedig volt egy bokatörésem.

Jelenleg nincs fókuszban, hogy színpadra álljak, de a bakancslistán szerepel, hogy még egyszer kipróbáljam magam a versenyzés világában. 

Az egyik kedvenc mottóm egyébként az, hogy „amíg nem tartasz ott, ahol tartani akarsz, addig nem lehetsz fáradt”. Soha nem szabad feladni, ki kell tartanod a céljaid mellett, mert az élet rövid, és nem tudjuk hol a vége. Ebbe nagyon sokan nem gondolnak bele, és rengeteg időt pazarolnak el, aztán csak azt veszik észre, hogy hopp, elszaladt mellettük az élet! Minden napot és minden cselekedetet úgy kell megélni, hogy az már nem jön vissza, akár a másoknak való segítségben, akár magunk felé. Az édesapámtól tanultam, hogy minden olyan dolog, amit kiadunk a kezeink közül, az legyen 110%-os, mert ez fog jellemezni és meghatározni minket! Ez pedig hatalmas felelősség. Mindenkinek azt javaslom, hogy figyeljen oda magára, hogy mit eszik, és sportoljon valamit, mert a jó közérzet és az egészség pótolhatatlan. 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább