DS – Az én utcám, a te utcád 28.

A Mező utca neveiről

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Rózsaligeti kötődésemről már sokszor olvashattatok. A blokk, ahol évtizedekig laktam – illetve annak idején a nagyszüleimnél „szolgáltam” –, gépjárművel csak a Mező utcán keresztül közelíthető meg. Tehát ismerem, mint a tenyerem, valamit azonban mégsem tudok elengedni a fülem mellett. Mégpedig azt, hogy vajon mi az utca pontos magyar elnevezése. Ez még hivatalos helyeken, vagyis a városi közlönyökben sem egyértelmű.

Nekem Mező utca, de olvastam már Mezei utcának, illetve Mezei útnak is. A népnyelvben Szerdahelyi Csigéri. Az Észak 2. lakóteleppel szemben az „igazi”, tehát a sikabonyi Csigéri utca fut(ott) vele párhuzamosan. Ugye emlékeztek még, hogy a dunaszerdahelyi sportélet 1904-ben a Csigéri-dűlőben kezdődött?! 1960-ig tulajdonképpen város utolsó utcája volt.

Ezután (a mára már beépült) szántóföld következett, majd az ún. ,,Kis erdő”, amely Sikabony községhatárát jelentette.

Sikabony 1960-ban közigazgatásilag Dunaszerdahely városrészévé vált. Még volt szerencsém sétálni 1980 körül nagyapámmal a kiserdőben. Örök emlék, amint a szomszédos kertekből kiszabadult tyúkok kapirgálnak a kiserdő közepén lévő kigyúrt, keskeny ösvényen – nagyjából a mai Ady utca helyén. Az egykori szántóföld helyén pedig napjainkban az Ady park, illetve a Sikabonyi utca található.

Vadonatúj lakópark a Mező utcában az Észak 2. lakóteleppel szemben. Egykor szántóföld Sikabony és Dunaszerdahely között.

Mező utca, egykor az ún. Putra dombok helyszíne. A putra árnyékszéket, vagyis az árnyékszék alatt levő üreget, gödröt jelenti.

Az 1. vh. idején, a Császári és királyi hadifogolytábor több tízezer „lakója” által használt latrinák tartalmát az itt található 10-15 m széles mélyedésbe hordták. A fekáliát előbb a Dukesz-Herczog-féle ponváglin ló vontatta kocsikban szállították a város külterületén lévő műtrágyagyárba, később pedig ide, a szerdahelyi Csigéribe. A történet csak azért sántít egy hangyányit, mivel a 600 milliméteres lóvasút keskeny nyomvonala a Mező utcához képest pár száz méterrel a város irányában húzódott. Feltételezem tehát, hogy kellett lenni valahol egy elágazásnak? Sokkal valószínűbb azonban, hogy a szerdahelyi Csigéribe már egyszerű lovaskocsikkal szállítottak.

Kapcsolódó tartalom

A lóvasút felépítménye ugyanakkor jóval puritánabb, mint a normál nyomközűé, így azt a rövidke, hiányzó vasúti szakaszt ennyi hadifogoly akár fél nap alatt lerakta volna.

Az utcába hordott latrinák tartalmát végül rétegenként földkupaccal takarták be. Feltehetően ezért számított rosszemlékű helynek, mára azonban nyoma sincs itt domboknak. Az 1. világháborút követően szegények lakták, majd fokozatosan, még az Észak 1. lakótelep létrejötte előtt beépült – illetve két üzemi blokk az utca elején kapott helyet. Az Észak 2. lakótelep felépítésével az addig is létező földutat leaszfaltozták. A város irányából a Szabó Gyula utcai letérőnél kezdődik és nyílegyenesen fut egészen az Észak 2. lakótelep végéig, miközben közvetlen kapcsolata van a Szövetkezeti utca által Sikabony városrésszel.

A Mező utca egy szakasza az Észak 1. lakótelepi részen. Balra letérő, amely utca a Fenyves lakónegyedet választja el a Rózsaligettől.

Mező utca, Mezei utca vagy Mezei út?

Még 2022-ben a dunaszerdahelyi képviselő-testület egyik ülésén tárgyalta azt a határozati javaslatot, amely – idézem:

„a Mezei utca végének kiszélesítését célozta meg.”

Tehát akkor Mezei utca? A kiszélesítésre egyébként azóta sem került sor, pedig minden reggel hatalmas dugók alakulnak ki ott, ráadásul a városi autóbuszjárat útvonalát is érinti. Majd jött nemrég a híres kerékpáros körverseny, amihez a város honlapja a következő közlönyt adta ki. Részlet:

„Az Okolo Slovenska 68. évfolyama az alábbi útszakaszokat érinti városunk területén: A MOL Arénától a Sport utcán indulva, a Gyurcsó utcára, majd a Mező utcára térve érnek a Szövetkezi utcára…”

Mező utca, ahogy gyerekkorom óta ismerem? S végezetül: mivel úgy alakult, hogy mostanság több ízben megfordultam a Rózsaligetben, ezért még ezen epizód megírása előtt szerettem volna saját szememmel megbizonyosodni róla, vajon milyen felirat áll az utcanévtáblán? A Szabó Gyula és a Mező utca – kiszélesítendő – sarkán lévő kerítésen a következő olvasható:

„Poľná cesta – Mezei út”

Ezek szerint akkor Mezei út? Lényegében mindhárom alakzat hivatalos helyről való, és ha tovább keresgélek ezek a formátumok körbe-körbe ismétlődnek. De mégis, szerinted melyik lehet az utca hivatalos neve?

(Roberto)

 

MÉG TÖBB FOTÓ A MEZŐ UTCÁRÓL

 

ELŐZŐ RÉSZEK: 
DS – Az én utcám, a te utcád 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább