Bővebben a handpanről: Lénárt Beáta válaszol | Gyereksarok

Lénárt Beáta csupán egy éve foglalkozik a handpannel. Viszont már 10 évvel ezelőtt elkezdődött a szerelem, ugyanis azóta vágyott egy saját hangszerre és tavaly végre sikerült is egyet beszereznie. Nemcsak magának és a családjának, hanem másoknak is nagy örömmel játszik. Lélekhangoló nevű eseményei főleg gyerekeknek szólnak, de mint később megtudtam – inkább megéreztem –, nem csak nekik. Tartott már nőnap és anyák napja alkalmából is egy-egy lélekutazást. Fő célja nem kevesebb, mint lelki gyűrődéseink kisimítása, szívünk dobbanásának összehangolása, az égbeli nyugalom földivé szelidítése. Egy helyen varázslónőnek is nevezték, és nem túlzok, ha azt mondom, valóban hatalmas hatással bír közönségére, felnőttekre és gyermekekre egyaránt.

Mióta érdekel a handpan és mikor kezdtél el foglalkozni vele?

Ha jól emlékszem, 1 éves lehetett a nagyobbik fiam, akkor láttam egy videót, amiben egy fiú a metró aluljáróban játszik. Azért említem meg a fiamat, mert az ő lénye nagyban befolyásolta azt, hogy ma zenével foglalkozom. Teljesen elvarázsolt a handpan hangja. Akkor határoztam el, hogy egyszer lesz egy ilyen hangszerem, de 10 évet kellett várnom rá, ugyanis csak tavaly sikerült ezt beszereznem. Tehát alig több mint 1 éve játszom ezen a hangszeren.

Mi a legfontosabb, legértékesebb, amit ez a hangszer adhat?

A kapcsolódást. Elsősorban önmagunk belső részeivel, ahonnan felszínre jöhetnek olyan érzelmek, melyeket elrejtettünk. Én személy szerint terápiának éltem meg, amikor még csak ismerkedtem a handpannel és a különböző dallamokat magamnak játszottam.

Hogyan illeszted bele Te magad a hétköznapjaitokba?

A fiaimnak minden este, lefekvéskor a meseolvasás után játszom. Erre alszanak el. De ha tehetem, akkor magamnak is. Imádok felfedezni új dallamokat és elképesztő, hogy mennyire csodálatosan tükrözi a lelkem hangulatát az, amit éppen játszom.

Gyereksarok,LÉnárt Beáta,handpan,zene

Hogy hat ez a hangszer az emberekre, azon belül is a gyerekekre?

Elsősorban szükséges, hogy a hallgatók nyitottak és partnerek legyenek, vegyék az adást. Mivel a handpan használata közben rezgések áramolnak, ezért a hatása nagyon egyéni, de mindenképpen pozitív. Egyszer egy előadás közben kihallottam, hogy egy kisfiú odasúgja a mellette lévő fiúnak, hogy a néni varázsol. Olyan is előfordul gyakran, hogy könnyes szemeket látok, vagy volt egy suli, ahol az egyik gyermek a zengetés alatt elaludt. Ezek mind nagyon megérintenek engem. Általánosságban azt mondhatom, hogy jótékonyan hat az idegrendszerre, a lélekre és a testre egyaránt.

Foglalkozásaid során mire fektetsz igazán hangsúlyt?

Nekem legfőképpen az a szándékom, hogy aki részt vesz egy ilyen lélekhangoló eseményen, abban elinduljon valami belső folyamat, hogy utána úgy menjen haza, hogy kapott valamit, több lett ezáltal.

Egy előadás után milyen változásokat tapasztalsz a közönségedben?

Érzékenységet. A szó jó értelmében. Nyugodtságot és valamiféle különleges kapcsolódást érzek közöttem és a jelenlévők közt.

Kiknek ajánlanád magát a hangszert, akár a foglalkozást?

Bárkinek ajánlom, aki nyitott rá és szeretne kimozdulni abból a forgatagból, amiben a mindennapjait éli.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább