Grecsó Krisztián – Lányos apa | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2024/07. számában.

Grecsó Krisztián a Lányos apában rövidke tárcanovellákat gyűjtött össze, melyek korábban már megjelentek a Nők Lapjában és más folyóiratokban. Nagyon jól működnek azonban kötetként is, egymást erősítik a szövegek, és majdhogynem akár egyfajta különös regényként is olvashatók.

Családos történetek – mondja az alcím, és valóban azok is, bennük az elbeszélő gyerekkorától vezet az ív addig, míg maga is szülővé nem válik élete derekán. Számot vet azokkal a mintákkal, amelyeket a szüleitől, nagyszüleitől kapott, és amelyeket, érzi, most mindenképp le kell vetnie, nehogy ő is továbbhagyományozza azokat. Mert felismerte, hogy neki nem kell mindig, mindenáron boldogtalannak lennie…

A gyönyörűen megírt, végtelenül személyes novellákból árad a szeretet, a gyermek minden egyes lépése felett érzett csoda, az iránta való felelősség felvállalásának szinte rituális aktusa, az önmegértés, a múlttal való számvetés igénye, és egyfajta bölcsesség, amely hosszú évtizedek alatt érlelődött meg az elbeszélőjükben. Annak, aki maga is kisgyermeket nevel, mindenképpen felemelő, szívet melengető olvasmány.

Magvető, 2023

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább