Úton az ismeretlenbe! – tippek utazásszervezéshez

Összegyűjtöttünk a legtutibb tippeket az utazásszervezésre, amely hasznos lehet bárki számára, viszont legfőképpen az utazni vágyó fiatalokat szeretnénk bátorítani arra, hogy merjenek útra kelni.

Az utazás mesterei látnak el minket tanácsokkal:


Szentesi Dóri és férje, Gábor, a Burn To Go utazó páros 2018 óta járják a világot, beutaztak 5 kontinest, olyan álomhelyszíneken éltek, mint Hawaii, Bali, Thaiföld, Puerto Rico, Costa Rica, ezeken a helyeken pedig önkénteskedéssel biztosították maguknak a szállást, valamint az ellátást is. Az utazás számukra életforma, és céljuk, hogy másoknak is segítsenek megtanulni, hogyan is kell világot látni.
*
Uhrapka Barbara a Konstantin Filozófus Egyetem hallgatója regionális idegenforgalom menedzsment szakon, emellett a Korny Travel utazási iroda diákmunkása. Szenvedélye az emberek hozzásegítése új kalandjaikhoz, aminek a legjobb visszacsatolása az, ha ügyfeleik megosztják élményeiket az utazást követően.
*
Riedl Christopher a luxusutazások megszállottja. Legfőbb célja segíteni ügyfeleinek a felejthetetlen utazás megszervezésében, amelyet az RTravel – TUI ReiseCenter utazási iroda tulajdonosaként többéves tapasztalatával és elkötelezettségével valósít meg.

Mit tanácsolsz azoknak a fiataloknak, akik nem mernek belevágni egy utazás megszervezésébe?

Dóri és Gábor: Nagyon sokszor jön szembe ez a kérdés. Rengeteg embert választ el élete legjobb élményeitől a félelem. Ez az élet minden területére igaz. Fontos megérteni, hogy a félelmeink sokszor az ismeretlenből fakadnak. Nem tudjuk, mi vár ránk egy ismeretlen országban, fogalmunk sincs hol kezdjük a szervezést, aggódunk mit fejeltünk el, félünk, hogy nem lesz segítségünk, jönnek a „mi lesz ha” kezdetű mondatok. Mi is voltunk ebben a cipőben. A jó hír az, hogy ez a fajta bizonytalanság könnyen orvosolható információk gyűjtésével. A legjobb tanácsunk, hogy olvassanak, böngésszenek, és kérdezzenek olyan utazókat, akik már jártak a térségben önálló szervezésben. Ezután már csak elindulni nehéz, a többi jön magától. A világ túlfelén is élnek emberek, felnőnek gyerekek. Amint megérkezik az utazó, és realizálja, hogy a félelmeinek többsége alaptalan, onnantól már megy minden, mint a karikacsapás. A felkészülés viszont minden esetben elengedhetetlen a biztonságos és gördülékeny utazáshoz.

Barbi: Az utazás megszervezése először ijesztően hangozhat, de csak egyszer kell elkezdened, a következő már könnyebben fog menni. Először kezdj egy rövidebb, közeli úttal, ami könnyebben megszervezhető. Érdemes előre információt gyűjtened az úticélról (blogokat olvasni, közösségi médiában keresgélni, hiszen egyre több oldal áll a rendelkezésünkre, ahol hasznos információkkal látnak el. A legjobb, ha készítünk egy „to do” listát is, hogy ne feledkezzünk el a fontos tennivalókról. Ezen kívül érdemes összeírnod egy költségvetést is, hogy mennyit szeretnél szánni a kirándulásra, így ahhoz tartod majd magad és jobban átláthatod, hogy mire mennyit költhetsz. Az utazás során előfordulhatnak váratlan helyzetek, amelyeket csak higgadtan tudsz áthidalni. Az első utazásszervezés során előfordulhat, hogy hibázol, de az nem probléma. Minden tapasztalat segít abban, hogy a következő utazás még jobban sikerüljön. Ha mégsem mersz belevágni a szervezésbe, bátran keress fel egy utazási irodát, hiszen ők pont azért vannak, hogy segítsenek megtalálni a számodra legmegfelelőbb utat.

Christopher: A világot látni kell és minél több helyre ellátogatunk, annál jobban megismerjük a földünk számtalan csodálatos helyét. Mindenkinek ki kell lépni az otthoni komfortzónából és megtapasztalni az utazás ízét. Nem csak a fiataloknak ajánlom utazási iroda felkeresését, mivel mi az élményekre vagyunk specializálódva, és tudjuk kinek milyen fajta utazás a legtökéletesebb. Sok fiatal a nyüzsgős tengerpartokat szereti tele emberekkel, tudunk tippet adni melyek a legfelkapottabb tengerpartok, ahol állandó élet van, és ahol biztosak lehetünk benne, hogy a fiatalok élvezni fogják a kiruccanásukat. Mások inkább elbújni szeretnek a sok embertől és zajtól, nekik kimondottan más helyeket, desztinációkat ajánlunk. Az utazástól nem félni kell, hanem egyszerűen csak belevágni.

Riedl Christopher

Mi az előnye az utazási iroda által szervezett kirándulásnak vs. a saját magunk szerint összerakott kirándulásnak?

Dóri és Gábor: Őszintén, nem látom más előnyét egy iroda által szervezett útnak azon kívül, hogy az embernek semmi dolga nincs a nyaralással. Mi úgy érezzük, hogy a legtöbb utazási iroda üdülni viszi az embereket, akik burokban töltik az idejüket és az esetek többségében szinte semmit nem látnak az adott ország valódi arcából, kultúrájából.  Az utazás szerintem nem csak arról kellene, hogy szóljon, hogy szép helyeken jó koktélokat szürcsölünk, hanem hogy mérhetetlen nyitottsággal fogadjunk be a világból minél többet és hagyjuk, hogy formáljon minket. Én ennek nem sok esélyét látom egy csoportos, szervezett utazás során, önálló szervezéssel viszont az utazó rálép egy olyan ösvényre, ahonnan sosem akar már visszafordulni.

Barbi: Ha bizonytalanabb vagy, akkor mindenképp az utazási irodán keresztüli szervezett utakat ajánlanám, mert ott a csomagok általában tartalmazzák a repülőjegyet az illetékekkel, szállást a megadott ellátással és be van biztosítva az út a reptér és a szálloda között, illetve van egy idegenvezető is, aki nagy segítség abban az esetben, ha pl. nem beszéljük a helyi nyelvet, vagy fakultatív kiránduláson szeretnél részt venni. Van kihez fordulnod, ha valami problémád van, vagy épp segítségre van szükséged. Ebben az esetben lényegében valaki megszervezi helyetted az utat, te pedig nyugodtan élvezheted a kirándulást. Az utazási irodák gyakran kedvezményesebb árakat kapnak a szálláshelyeken és a látnivalóknál. Abban az esetben mikor magad szervezed a kirándulást, az sokkal több időt vesz igénybe, viszont mi magunk tudjuk a legjobban, hogy mi az, amire vágyunk, így a saját igényeink szerint alakíthatjuk az utazást. Gyakran olcsóbb is lehet és azt láthatod és csinálhatod, amit szeretnél a saját tempódban. Eldöntheted, hogy mire költesz többet és min próbálsz meg spórolni. Fejlődnek a problémamegoldó képességeid, mivel saját magadnak kell megoldanod az esetleges nehézségeket. Az utazás megszervezése önmagában is egy tanulási és élményteli folyamat lehet. Nagyobb elégedettséget és büszkeséget érzel majd, ha a saját magad által szervezett utazás sikeres és élvezetes.

Christopher: Az utazási irodákon keresztül szervezett utak olcsóbbak, mint bármilyen más internetes weboldalon foglalt utazások. Nekünk nemzetközileg rengeteg partnerrel, touroperátorral, hotellal exkluzív szerződéseink vannak, amik által olcsóbban tudjuk az ügyfeleknek az utazásokat biztosítani, mint ha valaki saját maga szervezné meg az utakat. Az ügyfeleknek mindent mi intézünk, nem kell törődniük semmilyen formalitással az utazás előtt, az online check int, vízumot, voucherokat mindent tőlünk megkapnak. Továbbá az utazási irodáknak amellett, hogy exkluzív szerződései vannak a hotellal, be tudjuk néha folyásolni az ügyfelek szoba elhelyezkedését is a szállodán belül vagy speciális kéréseket.

Dóri és Gábor

Szerinted hogyan is kell megszervezni egy utazást?

Dóri és Gábor: Attól függ, mennyi időre tervezünk utazni, nyaralásra, vagy utazásra vágyunk (számunkra a két fogalom erősen eltér), és legfőképpen hová utazunk. Európa egyszerű célpont, nagyjából kimerül a Hogyan jutok oda? Hol fogok megszállni? és a Mit fogok csinálni? kérdések megválaszolásában, de a világ más részein gondolni kell a vízumokra, kulturális különbségekre, nyelvi akadályokra, a megszokottól teljesen eltérő közlekedésre, itthon ismeretlen betegségekre, egészen más dolgokat visz magával az ember egy több hónapos utazásra és még sorolhatnám. Egy európai kiruccanást össze lehet dobni egy délután alatt, míg egy több hónapos utazásra hónapokkal korábban érdemes már készülni. Az első utazást megszervezni bonyolultnak tűnhet, de hamar rutinná tud válni, és soha többé nem kell utazási irodák, csoportos túrák programterveihez alkalmazkodni. Gondolni kell a pénzügyi tervezésre, repjegy és szállásfoglalásra, pakolásra, ügyintézésre, oltásokra, egészségügyi tudnivalókra, biztonságra, a közlekedésre, és egy fiatalnak azt is tudni kell, hogyan úszhat meg egy utazást minél olcsóbban vagy ingyen. Hogy minél több kalandornak segítsünk elindulni az önálló szervezés útján, összeszedtük az elmúlt éveink minden tapasztalatát és a megszerezett tudásunkat összegyúrtuk egy videós online utazási felkészítőbe. Sokakat indítottunk már útnak, és a visszajelzések alapján is úgy tűnik, semmi nem maradt ki ebből az útravalóból.  A felkészítőt az oldalunkon éritek el.

Barbi: Manapság kb. fél évvel a kirándulás előtt érhetőek el jutányos áron, ha egy külföldi, több napos, akár repülős kirándulásról van szó. Elsősorban el kell döntened, hogy hová szeretnél eljutni, mit szeretnél csinálni, és szintén fontos az időpont kiválasztása is. Határozd meg, mennyit szeretnél és tudsz költeni az utazásra, beleértve a szállást, étkezést, utazási költségeket és egyéb kiadásokat. Ha autóval utazol, tervezd meg az útvonalat, becsüld mg a költségeket. Repülőjegy foglalása esetén semmiképp se az utolsó pillanatban keresgélj, ugyanis ekkor már nem kedvezőek az árak. Használj weboldalakat a szállás kiválasztásához, összehasonlításához.  Mindig érdemes elolvasni a véleményeket és értékeléseket. Nem muszáj mindenképp szállodákat keresni, egy apartman vagy Airbnb olcsóbb választás lehet. A legjobb árakat általában a szállás saját weboldalán találod. Mindig keress utána, hogy az adott országba mik a belépési feltételek (elég-e a személyi, vagy útlevélre, esetleg vízumra, vagy egyéb be- és kiutazásra szükséges dokumentumra van szükség). Ellenőrizd, hogy érvényes-e és készíts másolatot a személyidről vagy az útleveledről és más fontos dokumentumokról arra az esetre, ha véletlenül elvesztenéd az utazás során. Mindenképp tanácsos utasbiztosítást kötnöd arra az esetre, ha baleset, betegség, vagy egyéb probléma adódna az út során. Tájékozódj a helyi közlekedési lehetőségekről, szokásokról és egyéb praktikus információkról. Készíts egy listát a szükséges dolgokról, hogy semmit se hagyj otthon.

Christopher: Elsősorban el kell lennünk határozva, hogy milyen desztinációt szeretnénk meglátogatni és milyen az anyagi elképzelésünk. Ez mindenképp az első lépés mivel ez adja a kulcsot az utazás megszervezéséhez. Tisztában kell lennünk azzal mennyire aktív utazást tervezünk és milyen hosszú időre. Vannak emberek, akik kimondottan csak a tengerparton szeretnének relaxálni, és kipihenni a mindennap fáradalmait, van, aki hozzáfűz egy-két fakultatív kirándulást. De nagyon sok esetben találkozok olyannal is, aki egy út során akár 4 -5 különböző helyre látogat el és az aktív nyaralást részesíti előnybe. Ez a fajta utazás igényel a legtöbb előkészületet. Személy szerint nagyon szívesen rakom össze ügyfeleknek egy ilyen típusú utat, mert ez teljes odafigyelést és professzionalistást igényel. Nálunk minden zökkenőmentesen kell, hogy menjen. A repülés és a szállás kiválasztása a két legfontosabb tényező amire figyelni kell. Mindenki tudja, hogy milyen órákban szeretne elrepülni a desztinációba, ez teljesen személyre szabható a Bécsi indulásokkal, ahonnan napi több járat is megy egyes helyekre különböző légitársaságokkal. A szállásnál a lehetőségek tárháza nyílik elénk. Minden hotelnak megvan a saját egyénisége és természetesen árkategóriája is. Sokan szeretnek közvetlen tengerparti szállásokat, páran a szobakategóriája fektetnek hangsúlyt – legyen az tengerre néző szoba, vagy szoba medencével a teraszon, privát villa saját medencével. Mások, akik nagy városba látogatnak el előnybe részesítik a felhőkarcolókban levő szállodákat magas szinten levő szobával vagy lakosztállyal és lélegzetelállító kilátással. Tehát az utazás szervezés egy komplex összetett dolog, amely sok figyelmet igényel minden téren.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább