DS – Az én utcám, a te utcád 30.

A Reptér utca és a sárga permetező repülőgép

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Amíg Sikabonyt önálló községként tartották számon, nem volt szokás az utcák hivatalos elnevezése. 1960-ban azonban közigazgatásilag Dunaszerdahelyhez csatolták, később pedig az (akkor) utolsó előtti utcája a Reptér utca nevet kapta. A Szabó Gyula (anno Gorkij) utcánál kezdődik, és Sikabony kis repülőteréhez vezet, ahonnét annak idején az Agrokémiai Vállalat permetezőgépei szálltak fel. A „Csmelák”-típusú repülőgépek egyébként a Slovair tulajdonát képezték.

Az utca elején áll Sikabony egykori óvodájának, illetve kisiskolájának épülete. Az összevont alsó tagozatos iskolát valamikor 1970 körül Dunaszerdahelyre helyezték át, míg az óvoda a 2000-es évek elején lett az intézményi összevonások áldozata. Gyerekkoromban csak a Szövetkezeti utca kereszteződéséig voltak családi házak, utána csupán a Dukla szövetkezet telephelyét, az 1976-ban létrejött dunaszerdahelyi Agrokémiai Vállalatot (Agrochemický podnik – ACHP, logójában szerepelt egy repülőgép is), illetve annak kis repterét találtuk. Mindez a Pagony, Csukárabony és Garden Town lakóparkok megépülésével markánsan megváltozott. Nem lett hosszabb, csak terebélyesebb. A reptér után kezdődik a sikabonyi határ az ún. Csordanyomi úttal, egykor ezen terelték az állatokat a legelőkre.

Reptér utca. Az egykori Dukla szövetkezet telephelyének bejárata.

Az utca első harmadában, a Reptér és Jegenyefa utcák kereszteződésében áll a sikabonyi harangláb. A harangláb a templomi harang elhelyezésére szolgáló egyszerű oszlop vagy gerendaszerkezet, amelyet legfeljebb tetővel látnak el, hogy megóvja a harangot, s annak mechanizmusát az időjárás viszontagságaitól.

Ilyen egyszerű építmény a sikabonyi harangláb is. S bár az egykor különálló községnek 2012-ben saját temploma lett – a Mindenszentek-templom –, a haranglábat továbbra is meghagyták rendeltetésszerű használatra, mint ún. lélekharangot. Általában a falusi épületekkel közel azonos magasságúak, vagy azoknál csak valamivel magasabbak. Gyakran magányosan (ahogy a sikabonyi is), míg máskor egy-egy templom vagy szakrális célokra is igénybe vett épület, pl. iskola szomszédságában állnak.

Iskola már nem, de a sikabonyi óvoda még gondtalanul működött 1980 körül, amikor nagyapámmal gyakorta kerékpároztunk errefelé. A gyerekek a sarki Jednota szupermarket helyén lévő parkban játszottak, ahol hajóhinták is voltak.

A Szabó Gyula és a Reptér utca sarkán áll Sikabony egykori óvodájának és kisiskolájának épülete. Később fitneszterem, napjainkban kaszinó.

 

Jó időben akár a kettős kanálisig eltekertünk, s ilyenkor a reptér mellett vitt el az utunk. Egy alkalommal már a földes út porzott bringánk alatt, amikor különös motorhangra lettem figyelmes.

– Papa, álljunk meg! Mi az a sárga valami ott a fákon túl? – kérdeztem nagyapámat, aki az 1965-ös árvíz előtt a csilizradványi szövetkezetben dolgozott.

– Az egy permetező repülőgép fiam, épp felszállni készül – válaszolta nagyapám a 28-as kerekű csehszlovák biciklijén ülve.

Nyilván több sem kellett nekem, addig rágtam nagyapám fülét, míg jobb rálátást nem találtunk. A sárga, légcsavaros „Csmelák” mezőgazdasági repülőgép lendületbe jött, majd egyszeriben a levegőbe emelkedett. Emlékszel még rá?

Z-37-típusú Csmelák – igazából Čmelák, ami tükörfordításban poszméhet jelent. A repülőgépet az 1960-as évek elején fejlesztették ki a csehszlovák Let Kunovice és Moravan Otrokovice repülőgépgyárak összefogásaként. Sorozatgyártása 1965 és 1994 között ment végbe, és az idők során több változat készült belőle. A mezőgazdasági feladatkör mellett többcélú repülőgépként is gyakran alkalmazták, illetve alkalmazzák mind a mai napig. A sikabonyi Csmelákokat a bősi vízi erőmű építésénél szúnyogirtásra is bevetették.

Nekem attól a naptól kezdve egyszerűen sárga permetező repcsi lett, s ha megláttam a levegőben a város felett, menten indulnunk „kellett” Sikabonyba:

– Papa, látni akarom, ahogy leszáll, papa légyszi, légyszi! – szerencsére az Észak 1. lakótelep és a sikabonyi reptér nincs egymástól mérföldekre, így nagyapám sokszor engedett a kérésemnek…

Reptér utca. Az egykori Agrokémiai Vállalat repülőterének bejárata, amely napjainkban is a reptérhez vezet. Előtérben a Jurki töltőállomás, jobbra az egykori szövetkezet volt, fabarakk-szerű adminisztrációs épülete.

 

Már régen nem láttam Szerdahely felett Csmelákot, utoljára talán légi reklám vontatásánál volt hozzá szerencsém valamikor a rendszerváltás után, a maszek világ kezdetén. Nemrég Duba Gyula egyik regényében olvastam, hogy a 2. vh. után kezdődő mezőgazdasági gépesítés korában sok ilyen permetező repülőgép járt szerencsétlenül. Mindenesetre ez a konkrét típus eléggé elterjedt, ikonikus sárga repcsi lett nemcsak az egykori Csehszlovákiában, de a környező országokban egyaránt.

Persze a sikabonyi Reptér utca végében azóta is rendszeresen megfordulok, másfajta repülőgépek, vagy akár a sárkányrepülő sem ritka, viszont ezek már nem hoznak lázba.

Anno valószínűleg jókor voltam jó helyen, és a gyermeki ártatlanság a sárga „zümmögő” repcsivel párosulva egy életre meghatározó sztorit alkotott. Pedig egy kedves ismerősöm – aki maga is pilóta – még a repülőtér történetéről is mesélt, ahol manapság talán nagyobb attrakció az évente megrendezésre kerülő Felvidéki vágta, mint az időszakos repülőnapok. A mezőgazdasági termelés szintén visszafogottabb tendenciát mutat a Csallóközben, így meglehet, permetező repülőgépekre sincs már szükség. A dunaszerdahelyi Agrokémiai Vállalat 1992-ben megszűnt…

(Roberto)

 

MÉG TÖBB FOTÓ A REPTÉR UTCÁRÓL

 

ELŐZŐ RÉSZEK: 
DS – Az én utcám, a te utcád 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább