Stacey Halls – Az Uránia-ház | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2024/08. számában.

Este jön egy újabb lány. De addig Martha egyedül van. Hallja, amint Mrs. Holdsworth elmegy a postára. Lassan járkál a nem túl díszes, de hatalmas házban. Csend van. Nyugalom. Magány. Martha nincs hozzászokva. Néha-néha feltörnek benne a Magdolna-mosoda pokoli emlékei.

Stacey Halls Az Uránia-ház című regénye Anglia történelmének egyik kevésbé ismert, de rendkívül érdekes oldalát mutatja be. 1847-ben Angela Burdett-Coutts (aki a viktoriánus kor egyik leggazdagabb nője volt) és Charles Dickens (igen, az a Charles Dickens) létrehoztak egy menhelyet, egy otthont „bukott” nők számára (a társadalom kitaszítottjai: prostituáltak, tolvajok stb.). A helyet Urania Cottage-nak hívták.

Halls felvonultat egy sereg színes, érdekes és rendkívül mélyen kidolgozott karaktert, és mesterien szövi össze a sok történetszálat, történelmet és fikciót. Annak ellenére, hogy a könyv nyelvezete és a történetmesélés még egy kis csiszolásra szorult volna, úgy gondolom, hogy Stacey Halls korunk egyik legígéretesebb tehetsége és nagy jövő előtt áll. Alig várjuk a következő művet!

Fordította: Simonyi Ágnes, XXI. Század Kiadó, 2024

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább