Závada Pál – Apfelbaum. Nagyvárad, Berlin | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2024/08. számában.

Závada Pált több más szerzővel egyetemben a székesfehérvári Vörösmarty Színház kérte fel, hogy írjon újabb színt Az ember tragédiájához. Szerzőnk azonban ennél tovább ment, és végül egy egész jambikus sorokban megírt verses regény kerekedett a tolla alól. Különös kísérlet, melyhez hasonló nem sok született az utóbbi évtizedekben.

Madách drámai költeményének e friss átirata az eredetitől eltérően a huszadik század véres történelmén kalauzolja végig hősét, Apfelbaum Ádámot, valamint az ő két ellentétes, Éva és Lilit alakjában megjelenő „oldalbordáját”, az alcímben szereplő két helyszínen. Az egész telis-tele van pakolva irodalmi utalásokkal, természetesen nemcsak Madáchra – aki tehát szereti az ilyesmit, az biztosan örömmel lapozza majd. Ugyanúgy az is, aki élvezte az eredeti filozofikus jellegét és sajátos, fanyar humorát, Lucifer ugyanis legalább olyan élvezhető figura itt, mint ott.

Ha valamit fel lehetne róni a könyvnek, az talán az, hogy elég könnyű elveszni a narrátori szólamokban, néha nehéz követni az időbeli váltásokat. Emiatt, illetve formájából kifolyólag nem kifejezetten laza olvasmány, viszont mindenképpen egyedi és érdekes.

Magvető, 2022 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább