3, 2, 1… Iskolakezdés! Tippek

„Vége a nyárnak, kezdődik a stressz!” – gondolhatja szülő, diák egyaránt. De vajon kell-e ez a felfokozott rákészülés, ez a nagy hajrá így augusztus végén?

A válasz inkább az, hogy nem. Hagyjuk szépen kifutni a nyarat, éljük meg együtt nyugodtan az utolsó szabadon töltött hétköznapokat, családi estéket, ahol még nagyobb valószínűséggel találkozunk a közös étkezéseknél. A nyári táboroknak is lassan vége, lezajlottak a legfontosabb fesztiválok, melyeken részt vettünk, vagy épp nem vettünk részt, szépen lassan felkészíthetjük magunkat a szeptemberi iskolakezdésre. De ne siessünk, csak szépen lassan, egyik lépést a másik után! Íme egy könnyed egyszeregy, hogy lazábban induljon a tanévetek.

1. No stress!

Az első tippünk, hogy mi magunk se stresszeljünk. Helyette inkább tájékozódjunk az óvodánál, iskolánál, hogy mire lesz szüksége gyermekünknek és mik az első időpontok, melyeken meg kell jelennünk. A legtöbb intézmény már most felvette a kapcsolatot a szülővel és meghirdette az első kötelező időpontjait weboldalán vagy közösségi oldalán. Érdemes felkeresni ezeket az oldalakat akkor is, ha már tudjuk, hol és mikor kell megjelennünk, hátha valami újdonságra bukkanunk.

2. Ne vásároljunk feleslegesen!

Már augusztus eleje óta tele a polc az üzletekben akciós, nem akciós iskolai termékekkel, tanszerekkel, melyekre lehet, hogy nem is lesz szükségetek. Ezt sem kell elsietni! Az intézményben általában elég az első hetekre beszerezni azt, ami kelleni fog, sőt, a legtöbb helyen megvannak a kritériumok, amiket érdemes a vásárlásnál szem előtt tartani, az öltözet és a tanszerek tekintetében is.

3. Ismerkedj!

Ha most kezditek az óvodát, vagy iskolát, akkor feltétlenül nézz körbe és keress ismerőst. Együtt könnyebben megy majd a tájékozódás, a tapasztalatcsere. Ne félj kérdezni, ha nem tudsz valamit, simán lehet, hogy egyszerűen csak lemaradtál valamiről.

Kapcsolódó tartalom
4. Mi lesz a napi rutin?

Érdemes már most megbeszélni otthon, hogy ki lesz majd az, aki reggel viszi délután pedig elhozza a gyereket. Ha nagyobb lurkóról van szó, egyedül is mehet iskolába, de ilyenkor sem árt átismételni a helyes útvonalat, a KRESZ-t figyelembe véve természetesen. Már most jó lesz tudni, hogy anya, vagy apa kelti őket reggel, ki készít reggelit és tízórait, valamint azt is, hogy a szülők délután hány órára mehetnek gyermekeikért. Az alapiskolásoknál ne féljük átgondolni a napközi lehetőségét, az óvodásoknál pedig fél napi jelenlét is elegendő lehet, könnyedén pihenhet délután a saját ágyában, ha otthon is van gondoskodó felügyelet.

+1. Beszélgessünk!

Szeptember elején, amint kizökkenünk a nyári szabadságból, újra egy kötöttebb napirend vár mindannyiunkra. Akár rugalmasnak ismerjük gyerekünket, akár nem, legyünk hozzá türelmesek. Könnyen elképzelhető, hogy az első hetekben sokkal nagyobb figyelmet igényel majd, nagyobb közelséget és erősebb érzelmi támaszt vár tőlünk. Akár kimutatja ezt, akár nem. Hallgassunk a jelekre és legyünk ott számára, ha szükség van az értő figyelmünkre. Beszélgessünk vele már most az óvoda-, vagy iskolakezdésről, emlegessük fel a régi pajtásokat, haverokat, akiket kedvelt. Például, ha nem tudjuk, találjuk ki, ki lesz osztályfőnök, melyik tanárt szeretnénk annak látni és miért. Emlékeztessünk a tavalyi csínytevéseire, a közös játékra, a szülinapokra, a kellemes óvodai, iskolai időtöltésre és arra, amit a legszívesebben csinálni szeret, legyen az a sport, a zene, a tánc, vagy akár csak a napközi.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább