Öt gól a kontinens egyik legjobb válogatottjától | Magyar virtus, Robertóval

(Németország–Magyarország [5:0] Nemzetek Ligája mérkőzés, kicsit másképp)

Kezdetét vette az UEFA Nemzetek Ligája legújabb idénye, és a magyar nemzeti tizenegy rögtön ott találta magát, ahol néhány hónapja még Európa legjobbjai küzdöttek a kontinens csillogó trófeájáért. Még élénken élnek emlékezetünkben azok a hetek és azok a meccsek, amelyeket meglehet a Dunaszerdahelyi Habos Napok sörsátrában izgultunk és szurkoltunk végig közösen. Abban bízva, hogy a skótok elleni utolsó utáni percben megszerzett három pont elég lehet majd a csoportból való továbbjutáshoz…

És talán a legutóbbi NL-kiírást sem feledtük el teljesen, hiszen Rossi mester fiai egy roppant erős csoportban – amelynek, ahogy az Eb-n is, tagja volt Németország – szintén megállták a helyüket. „Félelem nélkül, bátran kell játszanunk!” – nyilatkozta a mérkőzés előtt Marco Rossi szövetségi kapitány.

Az utóbbi évtizedet sokan a magyar labdarúgás reneszánszaként élték meg, amelyben a németek állandó tényezővé váltak számunkra.

Nem Ciprus vagy Málta, mégis elég egy pillanatnyi megingás, és a drukkerek egy része máris szkeptikus üzemmódba kapcsol. Holott ennek a mostani összecsapásnak sem Szoboszlaiék voltak az esélyesei – ezt valljuk be őszintén. 2016 után a mérce magasra került, és bizony ott is maradt! – ami persze nem feltétlenül baj…

Aznap délelőtt egyébként szívesen sütkéreztünk volna a DAC Akadémián, ám a DAC–ETO [4:1] mérkőzés zártkörű jellege miatt a napfürdő és a meccsjegyzet is elmaradt.

Ami a magyar válogatottat illeti, a Nemzetek Ligája A-divíziója 3. csoportjában a németek mellett Bosznia-Hercegovina, valamint Hollandia vár még ránk. Az sem lesz sétagalopp, főleg úgy, hogy sokak szerint az Eb után egyfajta korszakhatárhoz érkeztünk, és folyamatban van a Rossi-féle csapat „vérátömlesztése”.

Több százan a helyszínen – akiket a német drukkerek sörös poharakkal dobáltak meg –, míg a kevésbé bevállalós magyar szurkolók a televízió képernyői előtt várták, hogy szombat este útjára induljon a labda.

A magyarok alternatív szerelésben léptek pályára, a meggypiros dresszhez ugyanilyen színű nadrágot, valamint sportszárat húztak, és meglepően agresszív letámadással kezdték a játékot. Ezt követően a németek percei következtek: Szoboszlai a gólvonalról mentett. Minkét válogatott viszonylag sok hibával játsszva hozta helyzetbe magát, de a két kapus közül Gulácsinak akadt több dolga. Majd a 27. percben egy lesgyanús helyzetből vezetést szerzett a német válogatott – 1:0.

A VAR-vizsgálat hamar lezárult, maradjunk annyiban, hogy én beintettem volna. De az én vagyok…

Nem sokkal ezután Sallai puskázta el a félidő legnagyobb magyar helyzetét, amikor Nego beadását senkitől sem zavartatva csúnyán fölé lőtte. Amikor Gulácsi már verve volt, a felsőléc mentette meg nemzeti tizenegyünket a második bekapott góltól. Fordulás előtt még mindkét oldalon kimaradt egy-egy ígéretes helyzet. 1:0-s német vezetés mellett vonultak az öltözőbe a csapatok, ami talán még nem a világvége – gondolhattuk bizakodva.

A szünetben csak Marco Rossi szövetségi kapitány cserélt, Nego „Lajos” helyére Bolla Bendegúz érkezett.

A második játékrészt a magyar válogatott kezdte, és az első tíz perc pozitív magyar labdabirtoklással zárult. Szoboszlai volt pontatlan, Bolla ziccerét blokkolták a német védők. Nem jött össze az egyenlítés, ráadásul az 58. percben a németek ismét betaláltak – 2:0. Sajnos éppen azokban a pillanatokban kaptuk az újabb gólt, amikor kezdtünk ígéretesen futballozni. Az újabb német találat láthatóan mattolta a magyarokat. A 66. percben már hárommal jöttek a tiszta fehér szerelésben játszó hazaiak – 3:0.

Rossi mester újabb cserékkel próbálkozott: Ádám Martin, Nagy Zsolt és Csoboth Kevin avatkozhatott játékba.

Ismét ordító német helyzet halt el a kapufán, aztán a 77. percben 4:0, a 81.-ben pedig már 5:0 lett az állás. Az utóbbi gól büntetőből született. Még a mérkőzés előtt kérdezte tőlem a párjával nálunk vendégeskedő „Lakat” barátom, milyen eredményt várok, de csak csavargattam a fejem. Ebből Laci bőven kiolvasta a válaszom, viszont ez az öt gól már az óvatos félelemre is bőven rátett néhány lapáttal. Szerencsénkre a német válogatott ezután már visszavett az őrült tempójából. A mérkőzés vége felé Nikitscher Tamás személyében újoncot avattunk.

Marco Rossi elszenvedte eddigi legsúlyosabb vereségét a magyar válogatott kispadján. A német Nationalelf 5:0-ra legyőzte Magyarországot a Nemzetek Ligája nyitányán.

Voltak pillanatok, amikor még reménykedhettünk, ám az ígéretes magyar kezdés után jöttek a német ziccerek, majd sajnos a gólok is. Legjobb lenne ezt a mérkőzést mihamarabb elfelejteni, viszont a sok „rosszakaró” minden bizonnyal még hosszasan és élvezettel csámcsogna rajta. Folytatás kedden, Bosznia-Hercegovina ellen a Puskás Arénában. Hajrá, magyarok!

NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 5:0 (1:0)

Magyarország: Gulácsi – Balogh B., Orbán, Dárdai M. – Nego (46. Bolla), Schäfer, Nagy Á. (82. Nikitscher), Kerkez (67. Nagy Zs.) – Sallai (75. Csoboth), Szoboszlai – Varga B. (67. Ádám).

(Roberto)

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább