Repülj olcsón, utazz okosan! – a fapados járatok és az olcsó nyaralások kulisszatitkai | Zénidőm

Az előző részben már bemutatkozott Szentesi Dóri és férje Gábor, a Burn To Go utazó párosa, Uhrapka Barbara, aki a Korny Travel utazási iroda munkatársa, valamint Riedl Christopher a luxusutazások megszállottja, akik közösen bíztatták az utazni vágyó fiatalokat. Tapasztalt utazóként osztanak meg velünk tippeket, hogyan is lehet minimális költségvetéssel maximális élményt kihozni.

Mit ajánlanál azoknak, akik csak simán olcsón szeretnének eljutni a tengerhez?

Dóri és Gábor: Mi anno buszos utakkal, fapados járatokkal kezdtük a „pályafutásunkat”, sokszor osztottunk meg egy autót barátokkal is. A közeli országokba egyszerűen és olcsó lehet utazni, Szlovéniának mind a tengerpartja, mind a hegyvidéke gyönyörű és kb. 5 óra alatt ki lehet érni kocsival, Olaszországba olcsók a repülőjegyek, Horvátországba éjszakai vonattal is el lehet látogatni. Dea mai fiataloknak ennél sokkal több lehetőségük van, mai fejjel én biztosan nem gondolkodnék egy hetes nyaralásban, hanem az egész nyarat a tengernél tölteném, pl. önkéntes programok, housesitting, petsitting és egyéb ingyenes lakhatást biztosító programok segítségével.

Barbi: Utazzanak szezonon kívül (tavasz, ősz), mivel ilyenkor a szállások és a repülőjegyek olcsóbbak. Válasszanak olyan helyeket, ahol a megélhetési költségek alacsonyak. Keressenek akciós repülőjegyeket fapados légitársaságoknál. Ha többen utaznak, osszák meg a költségeket (pl. szállás vagy autóbérlés esetében). Foglaljanak olcsóbb szállásokat, mint például hostelek, panziók, apartmanok, vagy Airbnb.

Christopher: Akik olcsón szeretnének tengerhez menni, de repülővel a 3 legelérhetőbb hely Törökország, Egyiptom és Tunézia. Mindhárom helyre el lehet jutni relatív olcsón, bár itt a legnagyobb kérdés az, hogy kinek mi az olcsó. Minden desztinációban vannak olcsó szállások. Egyik nagy tanács az lenne, hogy aki olcsóbban szeretne eljutni nyaralni ne a főszezon közepén menjen. A nyári hónapokban az európai desztinációkban a július és az augusztus a legdrágább. Ki kell kerülni ezt a 2 hónapot.

Mikor a legalkalmasabb utazni?

Dóri és Gábor: Alapvető igazság, hogy a szezonon kívül minden olcsóbb és kisebb a tömeg is. Az időjárás világszinten drasztikusan változik, így mi azt tapasztaljuk, hogy a tendenciákban, előrejelzésekben egyre kevésbé lehet bízni és sokszor elő vagy utószezonban jobb az időjárás, mint a főszezonban. Számunkra az vált be, hogy a nyarakat, – amikor a legtöbb ember utazik – a családunkkal, itthon töltjük, ősztől nyárig pedig a gázszámláktól mentes trópusokon vagy a mediterrán térségben. A legtöbb ember azt gondolja, hogy ez luxus, de itthon sokkal magasabbak a költségek, mint pl. Délkelet-Ázsia trópusi szigetein. Itthon a rezsire, és az élelmiszerre költött pénzből pl. Balin vagy Thaiföldön magasan jobb életminőséget tudunk magunknak biztosítani.

Barbi: A legtöbb helyen tavasszal és ősszel alacsonyabb a turistaforgalom és kellemes az időjárás, így ez az időszak megfelelő, ha nem csak a strandon szeretnéd magad süttetni, hanem látni is szeretnél valamit, illetve bejárni a környéket. Autóval a legjobb választások közé tartozik például Szlovénia, Horvátország, Montenegró és Olaszország, is, illetve, ha nem tengerparti kirándulásra vágysz, akkor sok lehetőség rejlik Szlovákiában, és a környező országokban is. Repülővel könnyen megközelítheted többek között Görögországot, Spanyolországot, Albániát vagy Bulgáriát. Viszont minden évben Törökországba és Egyiptomba kínálják a legjobb ár-érték arányban a kirándulásokat. Utóbbit egész évben látogathatod, hiszen az időjárás mindig kellemes.

Christopher: Nyáron nagyon sokan a Földközi tenger partjai látogatnak el, helyekre, amelyek tőlünk 2-3 órás repülés távolságra vannak. Legyen az Törökország napsütötte tengerpartjai, Görögország sok kis szigete vagy a Peloponéz félsziget, Ciprus égszínkék vize, Spanyolország nyüzsgő tengerpartjai vagy a Francia Riviéra leglátogatottabb helyei biztosak lehetünk benne, hogy nyáron az összes egy tökéletes uticélnak minősül. Személy szerint jobban szeretem a távolabbi exotikus uticélokat ahova általában nyáron kívül utaznak az emberek amikor nálunk nem tombolnak a magas hőmérsékletek. A legfoglaltabb ország egyértelműen a Maldív szigetek, ezt követik Seychel szigetek és Mauritius, Karib tenger rengeteg gyönyörű csodája, Thajföld és megannyi már exotikus hely. Sokaknak nem jelent problémát átrepülni az egész földet és kikötni Hawaiion vagy esetleg a Francia Polinézia egyik szigetére. Az összes felül említett desztináció az utazók körében aktívan keresettek. Mégis van pár olyan utazó, akik a hidegebb desztinációkba utaznak szívesebben, mint például Norvég fjordok, Izland vagy az Alpok.

Mire érdemes odafigyelni, amikor repülőjegyet foglalunk?

Dóri és Gábor: A repjegykeresés sokkal inkább egy vadászat, ha az ember alacsonyabb költségvetéssel utazik. A rugalmasság nagyon fontos, érdemes figyelembe venni az éjszakai vagy hajnali járatokat, amik bár kényelmetlenséggel járnak, szinte mindig olcsóbbak. Illetve nagyon sok esetben gazdaságosabbak az átszállásokkal járó útvonalak, ez esetben viszont kritikus az átszállási idő. Ez okozott már fejfájást nekünk is.

Barbi: Nem érdemes az utolsó pillanatra hagynod a repülőjegyed foglalását. Egy nyaralás tervezésénél is ez az elsődleges, hogy megnézzük, mikor és milyen áron tudunk eljutni a kiszemelt helyszínre. Hasznos repülőjegy-kereső oldalakat használnod az árak összehasonlításához. A legjobb, ha rugalmas vagy a dátumokkal és a repterekkel kapcsolatban, mivel ez jelentős árcsökkenést eredményezhet. Fontos utána nézned a rejtett költségeknek (extra díjakat számolhatnak fel például az ülőhelyválasztásra, étkezésre és a poggyászra). Nem csak az árakat fontos figyelembe venned, hanem az utazási időt is. Rugalmas jegyek esetén könnyebben tudod módosítani az utazásod időpontját, ha szükséges, hiszen bármi közbejöhet.

Christopher: A repülőjegy foglalásánál a legfontosabbak mindenki számára a kényelmes repülési időpontok és távoli desztinációkba a minél kevesebb átszállás. A rövid járatoknál Európán belül szinte mindenhol a legolcsóbb repjegy alapárban nincs benne a feladott bőrönd, amit természetesen hozzá lehet vásárolni a repjegyhez. Ugyanúgy a fapados légitársaságoknál a kézipoggyász is extra díjat igényel. A másik oldalon, a nemzetközi, kontinensen kívüli járatoknál mi a repülőgép típusára is odafigyelünk ugyanis nem mindegy, hogy milyen nagyságú gépen utazzuk le a hosszú órákat. Itt nagy hangsúlyt fektetünk a légitársaságok minőségére is, mivel minden társaság más szintű kiszolgálást nyújt a fedélzeten. A nemzetközi hosszú járatoknál a gépen az ülőhelyek elrendezése sem mindegy, főleg Business és Első osztályon, mivel egy exkluzív termékről van szó, amely minden légitársaságnál más székkonfigurációval jár.

Utazás,Zénidőm

Szerinted mi a hátizsákos utazás alapszabályai?

Dóri és Gábor: Rugalmasság, nyitottság, sose pakold túl a hátizsákod és tartsd észben, hogy minden okkal történik.

Barbi: A hátizsákos utazás célja, hogy szabadon és rugalmasan fedezd fel a világot, miközben minimálisra csökkented a költségeid és maximalizálod az élményeid. Szükséges kényelmes, rétegezhető ruházatot vinned, amely illik minden időjárási körülményhez. Adj lejjebb a kényelemből, vedd igénybe a helyi tömegközlekedési eszközöket, aludj egyszerű szálláson, és ne étteremben egyél. Köss össze akár több úticélt, jobban megéri. Ami a legfontosabb, hogy légy nyitott és beszélj a helyiekkel.

Christopher: Hátizsákos alacsonyköltségű utazásokkal nem foglalkozunk, mi inkább az exkluzívabb utazásokra fókuszálunk.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább