Mindenki nyugodjon le, itt a szeptemberi! | Klikk Out-előzetes

Borítókép: Ugróczky István

Az időjárás lehet akármilyen borzasztó, lapunk megjelenik, jó kedvre derít, ellazít, szórakoztat. Legalábbis ez a célunk vele, de kukkants bele, és gondolt át, ma mit olvasol!

Klikk Out,Előzetes,SZeptemberEditorial / Szerző: Szilvási Tibor

Mi leszel, ha nagy leszel?

Tűzoltó? Katona? Vadakat terelő juhász? Türelmes? Megértő? Bölcs vagy épp bunkó? Valaki feltette már magának a kérdést, hogy az lett-e belőle, akit szeretett volna mondjuk harminc évvel ezelőtt, vagy épp ellenkezőleg, az lett belőle, mint akitől a szülei óvták?


Klikk Out,Előzetes,SZeptember
Autó / Szerző és fotók: Ugróczky István

Alfa Romeo Giulia – a láthatatlan szépség

Tavaly került a piacra a Stellantis csoport luxusmárkájának ráncfelvarrott modellje, az új Alfa Romeo Giulia.


Klikk Out,Előzetes,SZeptember
Magunk között / Szerző: Menyhárt Dodi

Bőrvarázs

A bőröket ősidők óta felhasználja az emberiség ruhák, takarók, eszközök készítésére. Ma is bőrből készül a ruhánk, cipőnk, táskánk, a derékszíjunk, de az ókorban és a középkorban a bőriparnak sokkal nagyobb szerepe volt. A vadásznépek bőripara készítette a hadfelszereléshez szükséges bőrárukat – a lószerszám szíjazata, a nyergek, bőrvértek és bőrpajzsok készítése egykor a csúcstechnológia része volt. A bőrkikészítés tehát egy több ezer éves mesterség: de mit csinál manapság, mit készít ma egy bőrműves? Mai vendégem Soós Laca, aki egyszerre fotós és az 5005 Leather gyakorló bőrművese.


Klikk Out,Előzetes,SZeptember

Sokszög / Szerző: Menyhárt Dodi

Hit és élet

A lelki vezető alakja nagyon régi az egyház életében: tágabb és általános értelemben visszavezethető magára Jézus Krisztusra és az apostoli korszakra. A lelki vezető tehát az a személy, aki jól ismeri Isten útját, akinek megnyitjuk a lelkünket, és aki az Istennel kapcsolatos dolgok tanítója, tudója. Három lelki vezetőt, gyakorló lelki pásztorokat hívtam beszélgetni a Sokszög asztalához, arra a kérdésre keresve a választ, hogy vajon mennyire és milyen formában van jelen a megélt hit a mindennapjainkban, az egyházi és egyéb, kisebb-nagyobb közösségeinkben, családjainkban. Nagyon megtisztelő és roppant mód örülök, hogy elfogadta a meghívásomat Zsidó János katolikus esperes, Nyékvárkony nagyközség plébánosa, Vámos Béla református tiszteletes, mentálhigiénés szakember, egyetemi oktató, a Felsőpatonyi Református Egyházközség lelkipásztora, és Nagy Olivér evangélikus lelkész, az Alsószeli Evengélikus Egyházközség lelkipásztora.


Klikk Out,Előzetes,SZeptember
2024 09 13 17 35 19 szeptemberi szám kész.pdf adobe acrobat reader 64 bit
Bia bekérdez / Szerző: Bokros Bia

Ha jön a szeptember, akkor kezdődik az egyetem!

Az alapsulis tanévnyitón is kétféle diák létezik, az egyik csillogó szemekkel várja a történéseket, a másik pedig hatalmas ásítások közepette még fel sem fogta, hogy már az iskolában van. Az egyetemistákkal is pont ez a helyzet… A gyerekeket még nem igazán zavarja, ha azt a szívből jövő hatalmas ásítást végignézi az egész igazgatóság, de az egyetemen nem jó dolog a dékánt pofán ásítani, mert akkor tuti meg fog jegyezni. Túlélési tippek nélkül nem lehet elkezdeni az évet, ezért gondoltam, hozok párat.


Klikk Out,Előzetes,SZeptember

Költőtoll / Sipos Janka, Kovács Andrea (Këri)

Önelfogadás, önszeretet

Az önelfogadás és önszeretet témája elsősorban a pszichológia iránti, közös érdeklődésünkből ered. Talán nincs olyan ember a földön, aki számára ez az út teljesen sima és akadálymentes lenne, a tinédzserkori útkeresés gyötrelmeitől kezdve, a szülői szerep gyakorlásáig, számos útvesztőn át juthatunk el, a valódi önelfogadásig. Az összefüggések mélyebb megértésében, akár a napló- vagy versírás is segítő eszköz lehet.


Klikk Out,Előzetes,SZeptemberKönyvjelző / Sipos Janka, Varga Ottó

Szentesi Éva: A mai naphoz nincsenek emlékeim

Történés- és gondolatmozaikokból épül fel A mai naphoz nincsenek emlékeim, mely tagadhatatlanul is önéletrajzi ihletésű. Na meg tagadhatatlanul huszonegyedik századi, benne a modern ember, s főleg nő szorongásaival és kiszolgáltatottságával, az online világ felszínességével és személytelen kegyetlenségével, a közösségi szerepvállalás szükségességének és egyben lehetetlenségének kérdésével. (sj)


Klikk Out,Előzetes,SZeptemberSusan Taubes: Julia siratása

Őszinte leszek – Susan Taubes (eredeti nevén Feldmann Zsuzsanna Judit) Julia siratásáról nehezen tudok mit írni. Több száz könyvet olvastam életemben, viszont ehhez hasonlót még soha; egy leírhatatlan, megmagyarázhatatlan regény. Bizarr, erotikus, nyers, de mégis végtelenségig gyönyörű lírai szöveg, megáldva egy jó adag sötét humorral. (vo)


Hangfal / Szilvási Tibor

kristoaf – ENSO

Childish Gambino – Atavista

Yaya Bey – Ten Fold

Bat For Lashes – The Dream of Delphi

Charli XCX – Brat

Peggy Gou – I Hear You


Cinemax / Szilvási Tibor

Beetlejuice Beetlejuice

Vetítik szeptember 5-től.

A kegyelem fajtái

Vetítik szeptember 19-től.

Joker: Kétszemélyes téboly

Vetítik október 3-tól.


Klikk Out,Előzetes,SZeptember
Gasztrobetyár / Szerző: Mundi József

Shaman egy sámán?

Shaman séf vagy Dj Shaman, avagy Bertók Igor megérdemli, hogy pár sorban bemutassam mindazoknak, akik mindeddig még sosem hallottak róla. Sámán-e vagy sem, többünket az általa elkészített ételekkel szinte transzba ejtett. Lehet, hogy sokan még nem is kóstolták az ízvilágát, netán sosem hallották zenei produkcióját, ám mindezen változtatnak.


Klikk Out,Előzetes,SZeptember

Havi kreatív / Kürthy Judit

Laura horgolt világa

Barta Laura gyerekkora óta érdeklődik a horgolás iránt. Ma már komolyabb darabokat készít, de ő is a kisebb, egyszerűbb formáknál kezdte. A család és a munka mellett ma már kevesebb ideje jut a hobbijára, de a szabadideje legnagyobb részét így is a horgolásra fordítja. E havi kreatív rovatunkban ő mutatkozik be nekünk.


Klikk Out,Előzetes,SZeptember

Süt & főz a jó öreg csallóközi / Kovács Ákos

Joli néni ínycsiklandós, eeronthatatlan, ősztidíző, sűrű, tejszínes sütőtökkrémleves receptye

Itt kőne lënni má a ősznek, ami rígënn ilyenkor má ríg ittvót, de amíg várunk rájo, süssünk főzzünk őszi ítelëkët, háho addig lehullika eeső levél.


Klikk Out,Előzetes,SZeptember
Kávészünet / Csajos / Keri

Majd hétfőtől!

Ugye, számodra is ismerős az alábbi helyzet? Megvettél egy csini, új edzőruhát, futócipőt, tornaszőnyeget, biciklit, stb. – majd amikor végre cselekvésre kerülhetne a sor – értsd: elintézted a gyermekfelügyeletet, csináltál magadnak 2-3 óra szabadidőt, lemondtad a másik programodat, – egyszerűen semmi nem vesz rá arra, hogy nekifogj az edzésnek. Sokkal jobban esne a kanapéba süppedni némi nasival, és benyomni a Netflixet… Miért bukunk el a nulladik próbálkozásnál? Miért gáncsoljuk el a saját fejlődésünket?


Klikk Out,Előzetes,SZeptember
Kávészünet / Összeesküvők / Sipos Janka

Mit nekünk három évszázad!

Amikor valami nagy jelentőségű, ijesztő, vagy épp első pillanatban érthetetlen esemény zajlik éppen, nagyon gyakran azonnal spekulálni kezdenek az emberek. Mi lehet a háttérben? Kinek az érdeke volt, hogy mindez megtörténjen? A világhálón pedig gyorsan elterjednek a különféle vélemények, elméletek, melyek – akármennyire nyugtalanítóak is – valamennyire képesek megmagyarázni a dolgokat, még ha csak látszólag is. Ám a régmúlt eseményeihez is bőven fűződnek érdekes teóriák. Hallottál már például a fantomidő-feltevésről? Talán még nem, hiszen nem a legelterjedtebbek közé tartozik, de mindenképpen érdekes. Sőt, mivel elég szépen megvilágítja, hogy hogyan is keletkeznek e alternatív teóriák, mindenképp érdemes szót vesztegetni rá!


Klikk Out,Előzetes,SZeptember

Hónap nője / Katona Chiara / Fotók: Ajpek János

MissQ Hónap Nője: Egy utolsó csobbanás Csémi Viktóriával

Szeptember eljövetelével legtöbben elővesszük a melegebb ruháinkat, és készülünk a hidegebb, esős időjárásra. Az igazság ennél viszont egy kicsit árnyaltabb, hiszen mondhatjuk, hogy a szeptember általában a meleg, napos hónapok közé tartozik még.

Ezért, mikor az e havi rovatunk témájáról gondolkodtunk, úgy ítéltük meg, mindenkinek kijár még egy utolsó csobbanás, mielőtt visszatérnek a szürke hétköznapok. Kiválasztottunk ezúttal Csémi Viktória volt, akinek elmondása szerint maga a téma és a személye párosítása telitalálat volt, hiszen szinte minden napját a strandon töltötte az elmúlt két hónapban. Ennek meg is volt a látszata, Vikit minden oldalról üdvözölték, és rendkívül otthonosan mozgott a nagymegyeri Thermal Corvinus fürdő területén.  



LELŐHELYEK:


DUNASZERDAHELY
Mecse, Torony, Chilli House, Kék Duna (szolárium), MissQ, Pizza Extra, New York, Tabu, Sultan, Junior, Kulacs, Istanbul, Istanbul melletti fagyizó (buszállomásnál), Merkúr borozó, Korona, Csámcsogó, Nero, a vele azonos soron a fodrász, Zserbó cukrászda, sarki élelmiszerbolt, Vovoland, Fácán, Észak II-esi újságos, Nova Fitness, Pelikán, Vito, Meskete, Itsipitsi, Park presso, a rendőrség előtti újságos, 7moments, Artica, Kelet lakótelepi újságos, Atlantis, Dunauto, Tesco: fodrászat / palacsintázó, Hazai ízek / Duntel, Baranyai, Turul, Street, Street melletti sörkert, Csokiszoli, Wagner, Fitklub, Venezia, Kubačka masszázsszalon, Almási Anikó kozmetika, Big Man Shop, Maduro kávézó, Szicsek, idegenforgalmi iroda, Country, Fontána, NFG, Vespresso, Choco Arden, St. Patrick’s, DejaVu kávézó, VÚB melletti parkolóházban lévő kis trafik, Buena kávézó, Robi ABC, Golden Scissors fodrászat, Lady’s Plus fodrászat, Budapest kávézó, Vila café, Minit pogibár, Tilos sörbár, Clinique Jolie, Wagner cukrászda (Galántai út), MAX (keddtől): szolárium, Duntel, Pizza Extra.

HODOS
két élelmiszerbolt, kocsma, Kakadémia, újságos.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább