Aromaterápiával a könnyebb iskolakezdésért | Gyereksarok

A szeptember eleje legtöbbünk számára egy új kezdet jelent. Új évszak köszönt be, ami új lendületet hoz. A tanévkezdés a szülők, de legfőképp a gyerekek számára érzékeny időszak. Vannak, akik könnyebben ugorják meg az akadályokat, de olyanok is, akik jóval nehezebben. Bíró Bea, Dunaszerdahelyen élő vegyész, okleveles aromaterapeuta segítségével annak jártunk utána, hogy az aromaterápia miként és hogyan képes megkönnyíteni, még zökkenőmentesebbé tenni a zsúfolt őszi hétköznapokat. 

Milyen illatkörnyezet az, ami megkönnyítheti az otthoni légkört olyannyira, hogy az iskolakezdés is könnyebb legyen?

A tanévkezdés  legnépszerűbb illóolajai kétségkívül a citrusok héjából préselt illóolajok. A legnépszerűbb citrusféle  a Citromhéj illóolaj (Citrus limonum ze.).  Azon túl, hogy alkalmas az otthonunk és az osztályterem légfertőtlenítésre, finom, friss illata nyugalmat ad, eloszlatja a félelmeket,  elűzi a fáradtságot, oldja a szorongást, segíti a tanulást  és a  koncentrációt. Továbbá jó választás az édesnarancs (Citrus sinensis ze.) is,  amely segít megbirkózni az új kihívásokkal, akaratunktól függetlenül mosolyt csal az arcunkra és jókedvre deríti a ház népét.

Az örömtelenség, szomorúság és az önbizalomhiány leküzdésére a legjobb választás az eukaliptuszok népes családjának kevésbé ismert tagja a Brazíliai  eukaliptusz (Eucalyptus staigeriana). De csatasorba állítható a stresszoldó, nyugtató, fényt hozó mandarinhéj (Citrus reticulata ze.), a római kamilla (Chamaemelum nobile), az orvosi levendula (Lavandula angustifolia), vagy ezen olajokból készített keverékek. Az  immunrendszert  stimuláló és energetizáló illóolajok közül kiváló a  madagaszkári kámforfa (Cinnamomum camphora ct cineole) vagy az eukaliptusz radiata ( Eucalyptus radiata).

Milyen keverék, illat lehet az, amit gyermekünk az iskolába menet a testén használhat, vagy akár magával is vihet a suliba?

A tanévkezdés időszakában népszerűek azok az illóolajok, amelyek segítenek a tanulásban, a kreativitás kibontakoztatásában és erősítik az önbizalmat.  Személyes kedvencem a babér (Laurus nobilis). Illata bátorságot ad, segít leküzdeni a verbális kommunikációval kapcsolatos félelmeket, hiszen a babér a szónokok olaja. A rozmaring (Rosmarinus officinalis), amely javítja a memóriát és segíti a koncentrációt. A rozmaring után a legjobb illóolaj a koncentráció fokozására a bazsalikom (Ocimum basilicum),  amely  élénkíti a fantáziát, inspiráló és fokozza a kreativitást. A frissességet és koncentrációt elősegítő mentáról (Mentha piperita), vagy a hosszútávú memóriát serkentő spanyol zsályáról (Salvia lavandulifolia) sem érdemes megfeledkezni.

Az óvodai beszoktatás kapcsán gyakran készítek keveréket azoknak a kisgyerekeknek, akiknek gondot okoz  az  átmeneti elszakadás az otthontól, valamint a szeretett személyektől. Itt jól használhatóak a már fent említett illóolajok közül a római kamilla, a mandarin az orvosi levendula vagy a bergamott. Az illóolajokat mindig növényi olajban oldva alkalmazzuk. Használatuk egyszerűen kivitelezhető, hiszen a reggeli rituálé során egy finom mozdulattal a gerincen finoman felsimítva használjuk. Így a szülő és a gyermek között egy láthatatlan szeretetfonalat alkotunk, ami a nap folyamán mindkét félnek segítségére lesz a nehézségek leküzdésében. A mackó, vagy a kedvenc plüss álatka buksijára is cseppenthetünk a keverékből, hogy  szükség esetén a gyerkőc nagyot szippanthasson a biztonságot adó illatból.

A klienseid közül mennyien kérnek ilyen „stresszmentesítő“ keveréket és milyen hatásokról számolnak be róla?

Augusztus második felében megszaporodik azon vendégeim száma, akik az illóolajok támogató erejével és finom illatával szeretnék visszaállítani testünk és lelkünk  egyensúlyát, javítanának életminőségükön és közérzetükön. A visszajelzések pozitívak, nem állítom, hogy aki illóolajat használ sosem betegszik meg, de azok,  akik  megfelelően és rendszeresen használják az illóolajokat, érzelmileg  stabilabbak, és jobban megbirkóznak a stresszhelyzetekkel. Hiszen, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben a betegség kevésbé talál rajtunk fogást.

Az iskolakezdők mellett kiknek ajánlod még ezeket az illóolajokat és a keverékeket?

Mindenkinek, aki öngondoskodó, aki tenni akar magáért és családjáért. Azoknak, akik bővítenék az egészség és szépségmegőrzés mindennapi eszköztárát a természet   legerősebb revitalizáló anyagaival, az illóolajokkal. Azoknak akiknek fontos az egészség és környezettudatos életmód.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább