Szoboszlai duplája három pontot ért! | Magyar virtus, Robertóval

(Bosznia-Hercegovina–Magyarország [0:2] Nemzetek Ligája mérkőzés, kicsit másképp)

Mindössze néhány nappal a hazai, Hollandia elleni siker után – mert ugye azt a döntetlent hozzám hasonlóan sikerként könyvelted el, barátom? – a boszniai Zenicába utazott Marco Rossi szövetségi kapitány legénysége, hogy átmentve felívelő formáját megvívja a Nemzetek Ligája újabb csatáját.A stábon és a játékosokon kívül természetesen a nemzeti tizenegy hűséges szurkolói – szám szerint kb. 550-en – is útra keltek. Ahogy Frankó barátom bejelentkezéséből kivilágított, földútra is…

A zenicai stadion rozsdamarta vendégszektora nem éppen szívderítő látvány – mutatta be Berkesi Judit az M4 Sport műsorvezetője közösségi oldalán. A magyar rigmusoknak mindenesetre ez a tény nem állta útját. Olykor tényleg elgondolkodtató, hogy milyen mérce szerint osztogatja az öreg kontinens labdarúgó szövetsége a licenszeket. Persze egy old school-szurkolónak éppen ezek az igazi gyöngyszemek. Nekünk a régi DAC-stadion is maga volt a mennyország, mégha omladozó lépcsősorain nem is érezhette magát mindenkor biztonságban az ember!

Marco Rossi 70. alkalommal ült le a magyar labdarúgó-válogatott kispadjára, ezzel pedig minden idők második legtöbbször foglalkoztatott mestere lett a szövetségi kapitányokat jegyző örökranglistán.

Ugyan az első helyezett Baróti Lajost a maga 117 mérkőzésével utolérni kisebbfajta csoda lenne, de mi magyarok hiszünk nemcsak a Turul-legendájában, hanem a csodákban is. Mert ugye abba már bőven beleférne pl. minimum egy világbajnokság is! Na de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a hétfő esti boszniai NL-mérkőzés legalább annyira vízválasztó volt:

szaunamaraton

„A csoportunkban Németország és Hollandia teljesen más polcon van, mint Magyarország és Bosznia-Hercegovina. Mi Boszniával nagyjából egyenrangúak vagyunk, ebből adódóan kiegyenlített mérkőzésre számítok. Mindenekelőtt azért vagyunk itt, hogy elhozzuk a három pontot…”

 – jelentette ki Rossi a mérkőzés előtti napon tartott sajtótájékoztatón. A harmadik – egyébként osztályozót érő – hely volt a tét, vagyis bennmaradásunk az A. divízióban. Ami nyilván a vb-selejtezők sorsolásánál szintén sokat nyom majd a latban.

A kissé gyatra minőségű pályán a kék mezes bosnyákok kezdték a mérkőzést, és bizony eléggé nekünk is estek – a mieink tiszta fehérben léptek pályára. Mindössze Botka Endre számított „új” arcnak a hollandok elleni hazai mérkőzés kezdőcsapatához képest.

Rögtön az első percben csaknem bealudt a magyar labdarúgó-válogatott. A 10. perc környékén aztán jött az első magyar helyzet is, majd három perccel később a következő. Ami azt illeti, nem indult számunkra unalmasan a találkozó, de fokozatosan sikerült felvennünk annak ritmusát, majd átvenni az irányítást. A szünetig pedig feltörni a hazaiak reteszét:

A 38. percben Nagy Zsolt passzát az ötös sarkáról Szoboszlai Dominik találta el jól, s a labda a hosszú sarokba került – 0:1. Ilyen állás mellett ért véget az első félidő is.

A térfélcserét követően magyar csere nélkül folytatódott a mérkőzés, s mindössze öt perc telt el, amikor büntetőhöz jutott a Rossi-legénység: az agilisan játszó Nagy Zsolttal szemben volt szabálytalan a hazaiak védője – a VAR szerint is. A megítélt tizenegyest az 50. percben Szoboszlai Dominik értékesítette, megszerezve ezzel saját és a magyar csapat második gólját – 0:2.

Ezt követően magyar kontroll alá került a mérkőzés, bár Dibusz Dénesnek szintén résen kellett lennie.

Próbálkoztak a hazaiak, ám jellemzően mezőnyharc alakult csak ki, amihez friss embereket hozott be a magyarok szövetségi kapitánya. S mivel elképzelései szerint csordogáltak a percek, azt a „luxust” is megléphette, hogy Szűcs Kornél személyében újoncot avasson… Amióta az UEFA létrehozta a Nemzetek Ligája nevezetű versenysorozatot, sosem kezdett ilyen rosszul a magyar labdarúgó-válogatott, de egy vereség és két döntetlen után, az idei kiírás 4. fordulójában végül csak összejött az első győzelem is.

Méghozzá teljesen megérdemelten! A statisztikák szerint 42 tétmérkőzés óta nem kapott ki válogatottunk, ha vezetést szerzett.

Ez szintén igaz volt a hollandok elleni döntetlennel végződő pénteki találkozóra, ahol, ha nem jön az a pillanatnyi megingás… A fociban viszont a „ha”, mint tudjuk, nem játszik szerepet! Magyarország öt ponttal csoportja harmadik helyén várhatja a folytatást, s ha a papírforma beigazolódik, tulajdonképpen a kiesés sorsa már eldőlt. De minimum lépéselőnybe kerültünk a bosnyákokkal szemben! Folytatás november 16-án Hollandiában. Mindörökké, Magyarország!

Bosznia-Hercegovina–Magyarország 0:2 (0:1)

Gólszerző: Szoboszlai Dominik 2x (a másodikat 11-esből)

Magyarország: Dibusz – Fiola, Orbán, Botka – Bolla (67. Gera D.), Schäfer (86. Nagy Á.), Nikitscher, Nagy Zs. (86. Szűcs K.) – Sallai (67. Gazdag), Szoboszlai – Varga B. (78. Ádám).

(Roberto)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább