Ha épp híján vagy olvasnivalónak, segítünk – itt az októberi számunk! | Klikk Out-előzetes

Borítókép: Ugróczky István

Már megtaláljátok a szokott helyeken lapunk októberi számát, melyben van olvasnivaló a reggeli, az ebéd és a vacsora mellé, felkelés utánra, alvás előttre, sőt, még oda is, ahová a királyok is egyedül járnak. Mindent bele!

Klikk Out,Előzetes,Október
Editorial / Szerző: Szilvási Tibor / Grafika: Gocoň László

Mindenki előtt adott a lehetőség, hogy ne legyen hatökör!

Újabb és újabb hóbortok, okosságok ütik fel a fejüket, helyenként egymásra licitálnak hajmeresztésben, és a józan halandó embernek az lehet az első gondolata: nem létezik, hogy ezek hisznek a saját hülyeségeikben, biztos csak egy jóízűt oda akartak tekerni a másiknak.


Klikk Out,Előzetes,Október
Autó / Szerző és fotók: Ugróczky István

Jeep Grand Cherokee Summit Reserve 2.0 Turbo PHEV 4 xe

Bizony, ennek a járgánynak ilyen hosszú a teljes neve, és mivel minden tag jelentőséggel bír, muszáj volt egészben leírni.


Klikk Out,Előzetes,Október
Magunk között / Szerző: Menyhárt Dodi

Szépre szabva

A valódi szépség belülről fakad, mondják: szép az, ami jó lévén, kellemes (Arisztotelész), és szép az, ami szemléléskor tetszést vált ki (Aquinói Szt. Tamás). Tehát a szépség fogalmát igen nehéz egyértelműen megfogalmazni. A mai szociális hálón függő világunkban vitathatatlan, hogy a külvilág először a megjelenésünk alapján ítél meg bennünket. Aki szép, azt megnézik, megcsodálják, beszélnek róla, keresik a társaságát, irigylik, vágynak rá – egyszóval középpontba helyezik. És az is gyakran előfordul, mert van rá lehetőség, hogy az ember változtatni szeretne a születésekor kapott külsején: és ezzel el is érkeztünk mai témánkhoz, amely során a szépészeti műtétek, beavatkozások világában próbálunk eligazodni. Útitársul – kalauzként – doktor Farkas Tamás sebész lesz a beszélgetőtársam, akinek nagyon köszönöm, hogy elfogadta a meghívást.


Klikk Out,Előzetes,Október

Sokszög / Szerző: Menyhárt Dodi

Míves fohász

Mai beszélgetőtársaim verséneklők. Meggyőződésük, hogy a dalaikba vetett hitüket a közönség szeretete táplálja. Aki volt már KOR-ZÁR koncerten, bizonyára érti, miről is van szó, hiszen megtapasztalhatta azt a családias légkört, amely a színesre hangszerelt zenéjükben, költői gondolatokon szárnyalva jut el a beteljesedésig – egyfajta ünneplésig. A KOR-ZÁR verséneklő együttes 1989 óta létezik, azaz idén harmincöt esztendeje közvetíti megzenésített formában az ember legszemélyesebb, legtömörebb, legemelkedettebb kifejezési formáját, a verset. És hogy mi fért bele harmincöt esztendőbe, mit sikerült véghez vinni, és hogy melyek lennének a további tervek, kihívások, arról beszélgetünk ma Miklósné Zsapka Mónikával, Zsapka Zsolttal és Zsapka Attilával, azaz a KOR-ZÁR együttes „alapító anyáival és apáival”.


Klikk Out,Előzetes,Október

Bia bekérdez / Szerző: Bokros Bia

Két diák, két különböző szak, de egy közös cél: építészmérnökké válni

Kiss Nikolett és Kováčová Kitti mesélnek az egyetemi élet kihívásairól, a legérdekesebb tanult dolgokról, és arról, hogy milyen készségek és elkötelezettség szükséges ahhoz, hogy valaki sikeresen helytálljon ezen a területen. Mindketten harmadévesek a Szlovák Műszaki Egyetemen.


Klikk Out,Előzetes,Október

Költőtoll / Sipos Janka, Kovács Andrea (Këri)

Klímaváltozás

Évről évre egyre gyakrabban dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. Különösen forró nyár van mögöttünk, alig egy-két nap tört csak meg a perzselő hőség uralma. A tudósok semmi jóval nem kecsegtetnek bennünket, szeptemberben pedig rendre jönnek a cikkek, melyek szerint „ez volt hátralévő életed leghidegebb nyara”. Idén e cikkek mellé társult az özönvízszerű eső, valamint az azt követő áradás is. Minderre nem lehetett nem reagálnunk. E havi verseinket a klímaváltozás témaköre inspirálta.


Kapcsolódó tartalom
Klikk Out,Előzetes,OktóberKönyvjelző / Sipos Janka, Varga Ottó

Gyurkovics Tamás: Akcentus. Lugosi Amerikában

Gyurkovics Tamás harmadik regénye több dologban hasonlít az előzőekre. Egyrészt abban, hogy valós események szolgáltatták az alapját, és írását kiterjedt kutatómunka előzte meg. Másrészt abban, hogy ezúttal is gördülékeny, szépen megírt, gyakorta lírai, mindazonáltal könnyen olvasható szövegről van szó. (sj)


Klikk Out,Előzetes,OktóberColson Whitehead: Alvilági becsület

Annak ellenére, hogy a könyv nincs A föld alatti vasút és A Nickel-fiúk szintjén (a tökéletességet ugye nagyon nehéz megismételni), még mindig egy fantasztikus regény, amelyet bátran ajánlok a kortárs szépirodalom olvasóinak. (vo)


Hangfal / Szilvási Tibor

Alfie Templeman – Radiosoul

Beth Gibbons – Lives Outgrown

DIIV – Frog in Boiling Water

Iceboy Violet & Nueen – You Said You’d Hold My Hand Through The Fire

µ-Ziq – Grush

Banyek – Alue


Klikk Out,Előzetes,Október

Kultúra / Recenzió / Szilvási Tibor

Hancsovszky – Az ember, aki ott (se) volt

Az állítólagos tornaljai robbantóról, Hancsovszky Béláról készült film műfaji meghatározása ugyanolyan (legalább) kettősséget rejt magában, mint magának a címszereplőnek a megítélése. Talán túl sok mindent akar egyszerre markolni és bemutatni különböző műfaji sajátosságokon keresztül, ugyanakkor az alkotás egy ügyes kísérlet arra, hogy összefogja azt, amit erről az ismeretek híján hézagokkal teli történetről lehet.


Cinemax / Szilvási Tibor

A szer (The Substance)

Vetítik október 10-től.

Megalopolisz

Vetítik október 17-től.

Venom – Az utolsó menet

Vetítik október 24-től.


Klikk Out,Előzetes,Október
Gasztrobetyár / Szerző: Mundi József

Tea – több, mint egy ital!

A teázás nem egy egyszerű italfogyasztás, egyfajta élvezet, amelynek meg kell adni a módját. Manapság a teaválaszték az üzletek polcain oly hatalmas, hogy jó időbe telik, míg kiválasztjuk számunkra a legmegfelelőbbet. Pár évtizede volt olyan időszak is, amikor a kínálat mindössze a kínai vagy az orosz fekete teából, illetve egy-két fajta gyümölcsösből állt, és ennyi volt. Olyan idők is jártak, amikor csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak a tea fogyasztását, a magasabb társadalmi szinten vált szokássá a délutáni teázgatás. A tea nemcsak egy ital! Egy tea sokkal több, mint egy ital! A tea a víz után a legtöbbet fogyasztott ital a világon. Honnan és merről ered a teázás története? Most, hogy egy kissé „tüsszögő” időszakot élek át, kicsit jobban beleástam magam a történetbe, és körülnéztem a világhálón…


Klikk Out,Előzetes,Október

Sport / Interjú / Szilvási Tibor

Ollé Iván – Egy dunaszerdahelyi a száguldó cirkuszban

Most csak viccelsz – ez a leggyakoribb válasz, amikor Ollé Iván dunaszerdahelyi fotós elárulja bárkinek, hogy a Forma-1 futamait fotózza. Egy alázatos, tehetséges, alapos fickó, aki sokat dolgozott annak érdekében, hogy eljusson szakmája egyik csúcsára, elmúlt tíz éves munkájának esszenciáját elhozta Dunaszerdahelyre, szeptembertől megtekinthetőek képei a Csaplár Benedek VMK-ban. A hónap végén, valamivel a kiállítás megnyitója után beszélgettünk.


Klikk Out,Előzetes,Október

Havi kreatív / Kürthy Judit

Kitty kézműves virágdíszei

Almási Krisztina arra a legbüszkébb, hogy kézműves csokraiba saját maga által nevelt virágokat is tűz. Munkája során több kiegészítőt is használ, de remek ízléssel válogatja össze őket, szem előtt tartva a „nem túl sok és nem is túl kevés” elvét. E havi rovatunkban ő mutatkozik be nekünk.


Klikk Out,Előzetes,Október

Süt & főz a jó öreg csallóközi / Kovács Ákos

Tejfölös lepíny csallóközi módra

A csallóközi tejfölös-szalonnás-kóbászos-lepíny elárki ekármit mond, a legfinomabb ítel rëgelire, ebídre, de vacsoráro is. Én rendës magyar fírfi kítëmre ëttepsive megëszëk, amin kihűll.


Klikk Out,Előzetes,Október
Kávészünet / Összeesküvők / Sipos Janka

Nácik a Holdon

Vagy 12 évvel ezelőtt futott a mozikban az Iron Sky című film. Talán még emlékeztek is rá: benne a náciknak sikerült még a világháború befejezése előtt eljutniuk a Holdra, és bázist alapítaniuk ott. Ott húzták meg magukat a vereség után, hogy évtizedekkel később, megerősödve újra uralmuk alá hajthassák a Földet. Az alapötlet eléggé bizarr volt ahhoz, hogy én is mozijegyet váltsak, és úgy emlékszem, nem is volt rossz a film. Na, de a slusszpoén az, hogy ami nekem bizarrnak tűnt, azt bizony – mint az később számomra kiderült – pár ember egyenesen magától értetődőnek vette. Ma is van, aki úgy gondolja, hogy náci telepesek konspirálnak a Hold sötét oldalán.


Klikk Out,Előzetes,Október

Hónap nője / Katona Chiara / Fotók: Ajpek János

MissQ Hónap Nője: Időutazás Tóth Anettel

Októberi számunkban a hónap legszebbje, Tóth Anett segített nekünk visszarepülni az időben, mégpedig az 1940-es-1950-es évekbe. E havi koncepciónk a „Noir” témára fókuszált, itt pedig sok olvasónknál felmerülhet a kérdés, mi is az a „Noir”. Nos, ha pontosabban szeretnénk fogalmazni, a „film noir” a francia nyelvből származik, egyéb kifejezései a „fekete film” vagy „sötét film”, és egyaránt vonatkozik a filmek nyomasztó és szomorú témáira, valamint vizuális stílusára. A film noir-t etikailag kétértelmű karakterek, cinikus és kiábrándult attitűdök, valamint a pesszimizmus és a fatalizmus érzése jellemzi.



LELŐHELYEK:


DUNASZERDAHELY
Mecse, Torony, Chilli House, Kék Duna (szolárium), MissQ, Pizza Extra, New York, Tabu, Sultan, Junior, Kulacs, Istanbul, Istanbul melletti fagyizó (buszállomásnál), Merkúr borozó, Korona, Csámcsogó, Nero, a vele azonos soron a fodrász, Zserbó cukrászda, sarki élelmiszerbolt, Vovoland, Fácán, Észak II-esi újságos, Nova Fitness, Pelikán, Vito, Meskete, Itsipitsi, Park presso, a rendőrség előtti újságos, 7moments, Artica, Kelet lakótelepi újságos, Atlantis, Dunauto, Tesco: fodrászat / palacsintázó, Hazai ízek / Duntel, Baranyai, Turul, Street, Street melletti sörkert, Csokiszoli, Wagner, Fitklub, Venezia, Kubačka masszázsszalon, Almási Anikó kozmetika, Big Man Shop, Maduro kávézó, Szicsek, idegenforgalmi iroda, Country, Fontána, NFG, Vespresso, Choco Arden, St. Patrick’s, DejaVu kávézó, VÚB melletti parkolóházban lévő kis trafik, Buena kávézó, Robi ABC, Golden Scissors fodrászat, Lady’s Plus fodrászat, Budapest kávézó, Vila café, Minit pogibár, Tilos sörbár, Clinique Jolie, Wagner cukrászda (Galántai út), MAX (keddtől): szolárium, Duntel, Pizza Extra.

HODOS
két élelmiszerbolt, kocsma, Kakadémia, újságos.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább