ANKÉT: A tesitanár tanácsai 2. | Gyereksarok

Fotó: Pixabay.com

A tanévkezdéssel megkezdődtek az iskolaidőn belüli és kívüli fizikai aktivitások is. Többen most választanak maguknak sportágat vagy egy-egy szinttel feljebb emelkednek a sajátjukban. Amiben a gyerekekkel foglalkozó edzők és testnevelő tanárok mind megegyeznek, az az, hogy mozogni kell. Ha nem is olyan intenzíven, de megfelelő gyakorisággal.

Testnevelő tanárokat kérdeztünk, hogy mégis hogyan motiválják egészségesebb életmódra a gyerekeket.

Az első rész:
A tesitanár tanácsai

Tesitanár ankétunk első részében is feszegettük már az egészségmegőrzés, tudatosabb életmód kérdését. Most két másik szakember válaszolt nekünk.

Testnevelés,Torna,Mozgás,Gyerek,Szabadidő,Gyereksarok

Csiba Zsolt, a Vámbéry Ármin Alapiskola testnevelő tanára, az intézmény igazgatóhelyettese

Mivel, hogyan motiválod a gyerekeket a mozgásra a tanórán és esetleg azon kívül is?

Az órákon néha előjön a téma. Az első órán általában kifejtem nekik, miért is fontos a testnevelés. Próbálom nekik elmondani, hogy egészségügyi szempontból fontos az erősítő edzés és a gimnasztika, a testtartás és a kellő izomzat és csontsűrűség megszerzéséért, a futás és labdajátékok a szív és érrendszer egészségéért. És mindeközben a mozgáskoordináció, hajlékonyság, mozgékonyság is fejlődik. A koncepcióm az, hogy minél több sportot meg kell tanítani a gyerekekkel, így könnyebben választanak maguknak szabadidős tevékenységet. Bármit, amit elvárok tőlük, bemutatom nekik. Ha egy 40-es fószer képes rá, tizenévesen sem lehet nehéz.

Hogyan propagálod náluk az egészséges életmódot, többek között az egészséges étkezést?

A táplálkozás terén 2 fő gond fordul elő általában: a lányok túl kövérnek tartják magukat, aztán átesnek a ló túloldalára. Nagy veszély a bulímia. A másik a chips-kóla-energiaital tízórai kombó. Időnként ez is szóba kerül. Az egészséges táplálkozással is foglalkozunk. Itt is a fő gond szerintem: könnyebb adni a gyereknek 10 €,-t mint tízórait készíteni.

Testnevelés,Torna,Mozgás,Gyerek,Szabadidő,Gyereksarok

Kelemen Csaba, az ekecsi Arany János Alapiskola testnevelő tanára

Mivel, hogyan motiválod a gyerekeket a mozgásra a tanórán és esetleg azokon kívül is?

Azt gondolom, ma már egyre nehezebb motiválni a gyerekeket a mozgásra. Az órákat megpróbálom érdekesebbé varázsolni, hogy ők is élvezzék. A legfontosabb feladat az lenne, hogy valamilyen kapcsolat és érdeklődés alakuljon ki a sport iránt.

Sokféle programba és versenybe bekapcsolódunk. A biciklivel az iskolába nevű kampány általában sikeres. Nagyon pozitív dolog, hogy sokan járnak biciklivel az iskolába. Évente több sportnapot és túrát szervezünk a tanulók számára. Egyre több versenybe csatlakozunk be: foci, kidobó, atlétika, asztalitenisz.

Hogyan propagálod náluk az egészséges életmódot, többek között az egészséges étkezést?

Az egészséges életmód egy nehezített terep. Talán példamutatással lehet itt is a legtöbbet elérni.

Az energiaitalok véleményem szerint nagyon veszélyesek. Elég sok koffeint tartalmaznak, ami nem tesz jót a fejlődő szervezetnek.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább