HelloSzerdahely – a zöldebb, élhetőbb városért

NYITÓKÉP: HELLOSZERDAHELY OZ – FACEBOOK

HelloSzerdahely – egy olyan csapat vagyunk, amely Dunaszerdahely városának szeretne új lendületet adni. Emellett pozitívan inspirálni a lakókat, környezetünket többféle területen. Ide tartozik a környezetvédelem, a kultúra, a sport és az oktatás. Szerdahelyen élünk, dolgozunk, neveljük gyermekeinket. Itt van a hazánk, ide kötődünk. 

A cikk megjelent a Klikkout 2020/7. számában. 

Közös jövőnk és városunk zöldebb és élhetőbb lehet mindenki számára. Már a gondolkodásunkban való apró változtatások nagy eredményeket hozhatnak hosszútávon. Ide tartozik például a kopár gyepes területek méhlegelőkké való átalakítása, fák kiültetése azokon a helyeken, ahol sok napfény melegíti a városunkat, az esővíz felfogása és újrahasznosítása városi területeken, zöldtetők a város épületein, ahol az épület statikája engedélyezi, helyi emlékművek helyreállítása, parkolók zöldesítése, városi méhek tartása, valamint közösségi kertek/komposztálók kiépítése.

Fontos számunkra a biodiverzitás megőrzése a város területén – csökkentve ezzel a klímaváltozás egyre negatívabb hatásait, mint a szárazság, forróság, árvíz, allergiák. Ezeknek része az aktív edukáció is, iskolákban, óvodákban, közösségekben. 

Városunkat nem csak a természetnek szeretnénk átadni, hanem olyan módon átalakítani, hogy az emberek is megtalálják benne a helyüket. A fák természetes légkondicionálóként is működnek, és nyári forróságokban hűtenék az utcáinkat, árnyékukban mindenki meg tudna pihenni. Közösségi kertek kiépítésével pedig a lakásokba szorult kertészek is kapnának lehetőséget arra, hogy kiéljék a vágyaikat, és az otthonuk közelében saját maguknak tudnák megtermelni a növényeiket.

Hosszútávú projektjeinkkel pedig esetlegesen új munkahelyeket is létre tudnánk hozni a városban, erősítve ezzel is a régiónkat. 

Ezt az egészet pedig nem egyedül szeretnénk csinálni. Nyitottak vagyunk arra, hogy másokkal együttműködve – lakosokkal, szakértőkkel, várossal, még több ötlettel gazdagodjunk és azokat meg is tudjuk valósítani. A Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatallal is felvettük a kapcsolatot és közös projektek megvalósítására készülünk velük.

Kapcsolódó tartalom

Ez az év több szempontból is nehezebb, több krízissel kell szembenéznünk. A Covid-19 és klímaváltozás válsága elért minket is, és rajtunk áll, hogy nézünk szembe velük. Problémaként vagy lehetőségként tekintünk rá. Legyen ez egy olyan lehetőség, ahol változtatunk gondolkásunkon, cselekedeinken. Itt és most. Mi. Együtt. Szerdahelyért.

Örömmel fogadunk mindenkit a csapatunkba, aki tettre kész, tisztább, élhetőbb és zöldebb várost szeretne. Bátran vegyétek fel velünk a kapcsolatot a Facebook-oldalunkon keresztül.

Partnerek: Štátna ochrana prírody SR, Dunaszerdahely Város, HelloSzerdaHely Polgári Társulás, Klikkout

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább