Tényleg több a nagyobb?

Sokan abban a tévhitben élünk, hogy a több egyértelműen jobb, a kevesebb pedig értelemszerűen rosszabb. S ha netalántán nekünk mégiscsak kevesebb jutna valamiből, akkor már megrövidítettnek érezzük magunkat. Olyannak, akivel kemény kézzel bánik a sors, akit sanyargat, akivel igazságtalan az élet és valahogy azonnal kompenzálnunk kell. Ez talán valamiféle ösztönös reflex arra, hogy kiegyenlítsünk, hogy megmutassuk, nem vagyunk rosszabbak senki másnál, hogy mi is megérdemeljük azt, amit a többi, hogy egyenlőnek érezzük magunkat, de ha lehet, akkor még egy kicsit egyenlőbbnek is.

Persze, tudom. Tisztában vagyunk ezzel mind. Tudom, hogy Te is tudod, hogy aki a kicsit nem becsüli, a nagyot sem érdemli – már az ovi óta ezt hajtogatják nekünk. De érted is, hogy ez mit jelent?

Érted azt, hogy a mennyiségileg több nem egyenes arányú valaminek a minőségbeli növekedésével? Érted azt, hogy ha valamiből többet birtokolsz, egyáltalán nem biztos, hogy boldogabb is leszel? Csak azért kérdezem, mert a mellékelt ábra, a nagy pénz után futkosás, a rengeteg új kocsi az utakon, a gombamód szaporodó újépítésű családi házak, a számtalan márkabolt, mind-mind azt mutatják, hogy ez egyáltalán nem egyértelmű.

Téged tényleg az tesz boldoggá, hogy egy bizonyos márkájú sportcipőd legyen? Tényleg az a táska kell? Tényleg csak az a fajta kocsi a jó? Valóban nem mindegy ez mind? Oké. Persze. Elfogadom, nem mindegy.

Akkor hadd kérdezzek csak még egy utolsót: mi tesz majd akkor boldoggá, amikor már mindened meglesz? Nem, nem, tudom, hogy ez nem a közeljövőben lesz, ha lesz is. De csak képzeld el egy pillanatra, hogy mindened megvan, amit valaha akartál, lubickolsz az élvezetekben, minden javakra vonatkozó álmod teljesült – most mi a következő lépés? Ennyi volt? Vége? Valóban beteljesedtél?

Azt látom, hogy a harácsolás egy ördögi kör, amiből egyszerűen képtelenség természetes úton kikeveredni. Tartozások hevernek tartozások hátán, több éves, évtizedes kapcsolatok dőlnek romba a pénz miatt, mert az ennyi és az annyi csak egy darabig elég – mert talán nincs is olyan, hogy elég.

Ez egy végtelen mély kút. Egészséges, jó lelkeket nyel el. Végleg.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább