Gyermeknapi gondolatok | Roberto Listával a kézben Szerdahelyen sorozata – E109

Nők napja, Anyák napja, Gyermeknap… – mind egy-egy jeles nap az évben, akárcsak a karácsony, amiről úgy tartják, a szeretet ünnepe. Mintha az év többi napján nem lenne szüksége a világnak szeretetre, mintha nem kéne szakadatlanul gondját viselnünk idős hozzátartozóinknak, akik egykor felneveltek mindnyájunkat!? De maradjunk a gyermekeknél, kiknek mosolya egyformán ragyog, ha édesanyjuk biztonságot adó közelségét tudják. Egy-egy nap az évben, persze fontos napok, hiszen sokszor szinte semmire sincs időnk, és legalább ezeken a napokon éreztessük létünket azokkal, akikről és akiknek szólnak.

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben kezdeményezte az egyetemes gyermeknapot, közismertebb néven a nemzetközi gyermeknapot, amit minden esztendőben június elsején ünnepelünk. Ugyanakkor a gyermeknap tradíciója jóval korábbra nyúlnak vissza, és országonként változó mikor tartják ténylegesen. Mifelénk általában május utolsó vasárnapján, ám gyakorlatilag két héten keresztül folyamatosan gyermeknapi programokra bukkanhatunk. A múlt rendszerben – a nőnappal együtt – jelentős és fontos ünnep volt. A kommunista propaganda teljes mértékben kihasználta az ünnep adta politikai és társadalmi lehetőségeket.

„A gyermekek a harmadát teszik ki az emberiségnek, és egészét a jövőnknek.” (ismeretlen)

Anno sokkal szerényebben éltünk, a gyerekeknek mégis volt – a szó klasszikus értelmében vett – gyerekkoruk. Ehhez még gyermeknap sem kellett, mi még a blokkunk sarkán álló szőnyegporolónak is tudtunk örülni, az volt az „űrhajónk”. A „halálcsillag” nevezetű pörgős hinta pedig maga volt a mennyország. Amikor én még gyerek voltam, felnőtt szerettem volta lenni, most, hogy már felnőttem, pedig újból gyerek. Lehet az ember űrhajós, mozdonyvezető vagy juhokat terelő juhász, bizisten, szerintem a legjobb „foglalkozás” gyereknek lenni.

Mert mi dolga volt egy gyereknek?

Leírta a házi feladatot, aztán uzsgyi mehetett a pajtásaival a grundra rúgni a bőrt. Az én szoftveremben ez égett bele, és nem az elektromos kütyük által gerjesztett megfoghatatlan és személytelen lövöldözős videójátékok, meg a plázázás. Anyám konkrét célzattal küldött le a boltba, nem csak úgy unalomból lófrálni. Még hogy unatkozni – nem is ismertük ezt a szót! Arra is emlékszem, hogy anno az alapiskola nem csupán elméletben készített fel az életre, létezett egy nagyon hasznos tantárgy: a munkára nevelés. De arra is emlékszem, hogy a tanáraimtól a fejemre kapott „barackkal” nem volt ildomos otthon „dicsekedni”:

– Azért kaptad, mert megérdemelted, legközelebb nyomok melléje én is egyet…

Kapcsolódó tartalom

Azt hiszem, az álmodozás sosem ér véget egy bizonyos korban és ez így is van rendjén.

Hogy mikor lesz a gyerekből felnőtt? Talán amikor megkapja az első igazán komoly feladatát a szüleitől, amiben önálló döntéseket kell hoznia. Még játszik, de már érzi, hogy mi a jó és a rossz – fokozatosan felnőtté válik. Felfogja a világ történéseit, és felfogja, hogy minden múlandó. Majd egyre nehezebbek lesznek azok a bizonyos napok, hetek, hónapok, évek, és kénytelen megállni a saját lábán. Amikor már rájön, hogy ő is felelős a szeretteiért, és bármit csinál, érzi, hogy néha tehetetlen. Mivel ő csupán szeretetet és törődést bír adni – viszonozni –, de nem képes csodát tenni, semmissé tenni például a betegséget. Annak idején már bőven felnőttkorban éreztem ezt:

– Anya én még szeretnék játszani, sokat és sokszor, de érzem nagyon azt a tehetetlen érzést. Felnőttem? Próbálok jó lenni, de néha kevés vagyok hozzá…

Viszont saját szüleinknek mi örökké gyerekek maradunk, majd a szülők elvesztésével egy csapásra felnőtté válunk.

A legfontosabb, hogy minden gyereknek legyen elég ideje gyereknek maradni, megélni azokat az éveket, amikor a játék dominál, ehhez pedig játéktér szükségeltetik nekik.

Játéktér, vagyis játszótér, egy terület, ahol biztonságban tud mozogni. Tisztában vagyok vele, hogy egy álmot kergetek, egy olyan ideát, amit számomra a nyolcvanas évek jelentettek. Régen felfogtam, hogy sosem jönnek vissza azok az évek, a világunk bizony napról-napra változik körülöttünk, néha pedig szinte kifordul magából. A saját gyerekkorunk már sosem tér vissza, megragadt abban a térben, amiben a világra jöttünk. Már nem divat sötétedésig, csapatostul játszani a lakótelepeken, sőt az a trendi, hogy már egészen fiatal korban a felnőttek tulajdonságait és szokásait „vegyék fel” magukra a gyerekek, nem törődve a rájuk leselkedő veszélyekkel.

Persze lehet, hogy ez mindig is így volt, csak éppen gyerekként még a „másik oldalon álltam”.

Gyakorló szülőként megélem az ifjú emberpalánták csínytevéseit, a talpalatnyi pocsolyában való dagonyázást. És szülőtársaim biztatásait immár kaján mosollyal fogadom:

– Majd később könnyebb lesz velük!

– Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond!

Nehéz időket élünk, még nekünk felnőtteknek is embert próbáló korban, ezért féltem a most felnövekvő generációt. Azt hiszem, sosem volt még ennyire időszerű nem csupán boldog gyereknapot, hanem felhőtlen életet is kívánni nekik!

(Roberto)

ELŐZŐ RÉSZEK:
Listával a kézben Szerdahelyen… 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább