Éric Vuillard: Szegények háborúja | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/09. számában.

A XVI. században Münzer Tamás, vallásos meggyőződésből, parasztháborút vezetett az akkori német társadalmi rendszer ellen. A lázadás végül elbukott. 

Éric Vuillard könyvét olvasni nem olyan érzés, mintha regényt, hanem inkább egy – akármilyen szárazon is hangzik – történelem tankönyvet olvasnál. A mindössze kilencven oldalán az író egy furcsa, de rendkívül egyedi keveréket hoz létre életrajzból, regényből és enciklopédiai cikkből. Maguk a karakterek nincsenek nagyon kivesézve és elmélyítve. Annak ellenére, hogy pár helyen az elbeszélő véleménye belecsúszik a történetbe, az események nagy része hideg, szinte steril stílussal van megírva, amely nem hagy teret felesleges mondatokra. Minden kiélezett, gyors és lényegretörő.

Az utolsó fejezet viszont felvet egy érdekes gondolatot: magáról a történetmesélés és az igazság kapcsolatáról. Ha elmondunk egy történetet egy ember életéről, az automatikuson igazsággá válik? És mi van, ha minden ember máshogy meséli ezt a történetet? Akkor minden egyes történet igazság lesz?

 (Fordította: Tótfalusi Ágnes), XXI. Század Kiadó. 2021

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább