Susan Taubes: Julia siratása | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2024/08. számában.

Az elbeszélő Julia testében állomásozik. Amikor Julia megszületett, ő a szemében volt. Vannak időszakok, amikor a testi “üregeiben” lakozik, ahol ilyenkor “havonta újra és újra minden vértengerben fürdik”. Mellette volt, amikor Julia lányból nővé érett. Ennek ellenére, az elbeszélő nem nagyon ismeri a nőt, és néhol úgy tűnik, hogy kifejezetten utálja őt. Miért is van akkor Júliával? Mi a küldetése? És úgy egyáltalán, ki a fene is ez az elbeszélő?

Őszinte leszek – Susan Taubes (eredeti nevén Feldmann Zsuzsanna Judit) Julia siratásáról nehezen tudok mit írni. Több száz könyvet olvastam életemben, viszont ehhez hasonlót még soha; egy leírhatatlan, megmagyarázhatatlan regény. Bizarr, erotikus, nyers, de mégis végtelenségig gyönyörű lírai szöveg, megáldva egy jó adag sötét humorral.

Taubes a regény oldalain Julia teljes karakterrajzát adja nekünk az elbeszélőn keresztül. A nő lényegében egy mikrokozmosz, amelyben az „én” lakik és akin keresztül látja a világot, pontosabban Julia az ő (és az olvasó) világa: benne élünk, lélegzünk, létezünk. Egy furcsa, zavarba ejtő mestermű, amely kíméletlenül az olvasó agyába égeti magát, és mint egy szálka, örök életre ott marad.

Fordította: Dési András György, Open Books, 2024

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább