Mik azok a peptidek? | Csajos

Ősszel az arcbőr extra gondoskodásra szorul – a hűvösödő időjárás viszontagságai és a tápanyagok hiánya, egyaránt próbára tehetik. Nem csoda, hogy a drogériák és kozmetikai termékeket árusító szakboltok polcai előtt, egyre több tanácstalanul ácsorgó vásárló gyülekezik, hogy a fakó, kimerült arcbőrének megfelelő készítményeket szerezzen be, az előttünk álló évszakra. Némelyik üvegcsén, dobozon gyakran látható a „peptid“ kifejezés, amely hatására talán még inkább elbizonytalanodunk.

De mik is azok a peptidek és miért olyan jók bőrünknek? Az alábbiakban, ebben a témában nyújtok némi eligazodást.

A peptidek biológiai szempontból, fehérjedarabkák, amelyek ha összekapcsolódnak, amino-peptideket alkotnak. Peptidek összekapcsolódásából pedig maga a fehérje jön létre, amelyre úgy tekinthetünk, mint a kollagén- és elasztinrostok építőelemeire a bőrünkben. A fentiekből is kitűnik, hogy a peptid, mint hatóanyag elsősorban az öregedésgátlásban, azaz anti-agingben lehet hasznunkra, emellett támogatják az arcbőr átalános egészségét.

Törvényszerű, hogy ahogy a bőrünk öregszik, egyre kevesebb kollagén-és elasztinrostot képes automatikusan újratermelni – ha pedig ezek megfogyatkoznak, kialakulnak az eleinte apróbb, finomabb, majd egyre inkább mélyülő ráncok. A peptid, mint kívülről bevitt összetevő stimulálja a kollagén- és elasztintermelést, ezáltal pedig feszesebb, egészségesebb, feltöltöttebb arcbőrt eredményez. Nézzünk most meg néhány alapvető típust, amelyeket érdemes a kozmetikumok összetevői között keresnünk.

Sejt-jelző peptidek

Ezeket sejtkommunikáló peptideknek is nevezzük – tulajdonképpen jelzést adnak le a bőrbe, hogy valami hiányzik, így pörgetik fel a kollagénszintézist. A kollagén, mint összetevő a közhiedelemmel ellentétben, önmagában nem segít a ráncok csökkentésében, mert nem képes a mélyebb sejtrétegben „jelezni“ és közvetlen hatást kifejteni. A legismertebb sejt-jelző összetevők a Matrixyl és a Tetrapeptid-21, amelyek kutatások szerint hatékonyan ránctalanítanak, napi kétszeri használat mellett. Ezeket általában olyan szérumokban, krémekben találjuk meg, amelyek a maximális eredményesség érdekében, több peptidfajtát kombinálnak egyidejűleg.

Peptidek,Csajos,Kozmetika,bőrápolás

Vivő peptidek

Ezek „futárként“ szolgálnak, a bőr természetes megújulása és általános egészsége szempontjából. A legismertebb talán a Copper Peptide (rézpeptid), amely amellett, hogy a kollagéntermelést serkenti, a sebgyógyításban, gyulladáscsökkentésben is kiváló hatóanyag – bátran használhatják tehát azok is, akik időszakosan gyulladásokkal, pattanásokkal küzdenek. Az X50 Antiaging technológia tulajdonképpen egy felturbózott rézpeptid, amely szintén kiváló vivőanyagként működik, és egy friss belépőnek számít, a már ismert hatóanyagok mellett.

Botoxot utánzó peptidek

Nem kell azonnal botoxinjekciókkal támadnunk az arcbőrünkre, hogyha ráncokat észlelünk – ezek a peptidek ugyanis, pontosan ezt a feladatot látják el. Képesek ellazítani a mimikai izmokat – ugyan nem olyan drasztikus módon, mint közvetlenül a mimikai ráncokba fecskendezett injekciók, de hosszútávú használat mellett, látványos eredmény érhető el velük. A legnépszerűbb és leginkább elérhető típusa az Argireline, amelyre drogériai termékekben, viszonylag barátságos áron is rálelhetünk. Emellett még a Tridecapeptide-1 és a Syn-Ake nevű formulákat emelném ki, amelyek ugyan már magasabb árfekvésűek, de megfelelő koncentrációban, akár néhány hét alatt is kiváló ránctalanító hatással bírnak.

Mint minden új kozmetikum bevezetésénél, a peptidhasználat során is ügyeljünk a fokozatosság elvének betartására – napi egyszeri használat mellett figyeljük a bőrünket és azt, hogy nem okoz-e irritációt a termék, emellett adjunk elég időt arra, hogy a bőrünk megszokhassa a készítményt. Válasszunk olyan formulát, amely kényelmesen beilleszthető a már meglévő rutinunkba – a leggyakrabban szérumokban, esszenciákban, boosterekben formájában találhatjuk meg őket. Ha minden rendben van a termékkel, átállhatunk a reggeli és esti használatra, a tisztítás utáni, hidratáló lépések egyikeként alkalmazva.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább