Shaman egy sámán? | Gasztrobetyár

A cikk megjelent a Klikk Out 2024/09. számában.

Köztudott, hogy a sámán egy olyan ember, aki közvetíteni tud különböző világok, realitások közt helyezkedni, mestere a különleges élményeknek, ízvilágoknak. A sámán mestere a spiritualitásnak, önmagát, vagy akár másvalakit is tudatosan transzba tud ejteni, amely során nem veszi a külvilág ingereit, lelke repülni kezd, és akár a túlvilágot is bejárja, majd szinte kapcsolatot teremt az ott lévő lelkekkel. Egy sámán a természet papja, és hogy valaki sámánná válik-e, az sosem az ő döntése!  Ő az istenek, szellemek kiválasztottja…

Shaman séf vagy Dj Shaman, avagy Bertók Igor megérdemli, hogy pár sorban bemutassam mindazoknak, akik mindeddig sosem hallottak róla. Sámán-e vagy sem, többünket az általa elkészített ételekkel szinte transzba ejtett. Lehet, hogy sokan még nem is kóstolták az ízvilágát, netán sosem hallották zenei produkcióját, ám mindezen változtatnak.

Kezdjük ott, hogy egy mindig vidám, sűrű raszta „sérót” viselő emberke volt „csikó korában”, és már akkor is kilógott a sorból, holott még senki sem tudta, még ő sem, hogy mostanra egy igazi kopaszodó sámán válik belőle. Hogy miért Shaman lett a beceneve, arról fogalmam sincs, ám ahogy már említettem, talán csak ráragadt, mint szinte mindenkire Hodosban.

Szakmai végzettségét a somorjai pincér-szakács tagozaton végezte, majd az iskola után elkezdte művelni komolyabban a szakmát. Kisebb-nagyobb próbálkozások után egy pizzériát is üzemeltetett, ám nem egyszerű manapság a vendéglátóiparban vállalkozni. A lényeg, hogy Sámán és családja jó pár évre a „sógorokhoz”, Ausztriába költöztek, ahol több bécsi éttermet megjárva kitanulta a mesterséget, bűvölte az olasz konyha ízvilágát, majd jó pár év után, közösen a családjával úgy döntöttek, hogy hazatérnek. Nehéz volt ausztriai fizetéshez szokva idehaza biztos talajt biztosítani a családnak, ám semmi sem lehetetlen, noha minden esetben tenni kell érte. Sámán tett is, hiszen mindenhol kereste a lehetőséget, minden eddigi munkahelyén szívvel-lélekkel dolgozott, és végzi is a mai napig a munkáját. Az évek során kitisztult a ízvilág, elment a haj, megnőtt a szakáll, a konyhai kreativitás fellendült, és végre Igor, akárcsak egy jó bor, megérett a szóra, és a szakmában való tiszteletre!

Hétfő van, többnyire ez a haverokkal való szaunázásunk napja. Az éttermek életében a hétfő mindig is egy kissé gyengébb a vendégforgalom szempontjából, mivel hírhedt „maradéknapnak” is nevezik. Sokkal többen főznek hétvégén, mint hétköznap, így érthető, hogy el kell fogyasztani a vasárnapi ebédről megmaradt ételt. Már szinte hagyománnyá vált, hogy a szaunázás után egy kissé megéhezik az ember, így már huzamosabb ideje mindig felmerül a kérdés a szaunaszeánszok után a barátaimtól: „Jozskó, dolgozik ma az Igor…?”, fogom a telómat és már tárcsázom is Shaman séfet, „hello Shaman, vagy ma? Mert ha igen, rendelnénk valami lazát, míg a Sevenbe érünk”. Semmi gond, már veszi is fel a rendelést, amely némely esetben külön kívánságra is teljesül, még ha az étel nem is szerepel az étlapon. Többnyire olasz tésztaféléket fogyasztunk, gondolva, hogy nem terheljük le a bendőnket olyannyira, mintha hússal tömnénk meg magunkat. Szóval a szeánsz utáni vacsora ceremónia nagyon bejött, így ápolni fogjuk ezt a folyamatot, amíg csak lehetséges lesz.

Visszatérve az ételekhez, vajon mit is fogyasztottunk nála?

Személyesen a legnagyobb kedvencem a pappardelle tészta, és imádom, ha egy kissé roppanósra készíti Shaman séf, ami szinte minden esetben sikerül is neki. Ez köszönhető annak is, hogy minden esetben friss tésztából készül a fogás, nem szárítottból. Tény, hogy az étlapon nem szerepel, ám jómagam nagyon kedvelem az arrabbiata ízvilágot, amelynek kissé pikáns, hamisítatlan olasz bükéje a felhasznált chili és a jó minőségű paradicsomos alap jóvoltából jön létre, míg mindehhez párosul a piszkosul finom parmezán sajt, majd a friss bazsalikom. Kérésemre garnélával is ékszerezi az ételemet. Fenomenális ízvilág, és szerintem bárkinek elkészíti a séf szívesen, csak kérjétek bátran!

A második leggyakoribb választásunk a  Risotto „Ala Widi”, ám ezt is egy kissé átvarázsoltatjuk. Kívánságunk minden esetben szinte parancs, és Shaman séf az elképzeléseink alapján próbálja többnyire megoldani az igényeinket, így a libamájat és a sertésszüzet szintén garnélára, esetleg némi tengeri herkentyűre cseréli. Mindeddig elégedetten, kissé jóllakva, ám kellemesen elfáradva zárjuk a hétfő estét a Sevenben, az időjárási viszonyok miatt még mindig teljes gőzerővel nyitva tartó teraszon. A felszolgálásra sem lehet panaszunk, hiszen kellemes és illedelmes, szakszerű az egész est folyamán.

Sámán zene? HA zene kell, Sámánhoz menj!

Minden kisebb-nagyobb rendezvényt kielégít zeneileg, technikailag, legyen az elektronikus, akár magyar-oldies-mulatós jellegű. Ez nem a reklám helye, inkább tényként kezeld! Jómagam nagyon igényes zenehallgató vagyok, és egy nagyon szűk rétegben közt közkedvelt elektronikus zenét halgatok, amelyhez még Shamanak is be kell érnie… 🙂 Nagyon örülök mindenki sikerének, és ha teret tudok nyújtani ebben, egyben segíteni bármiben, megteszem azt önzetlenül bárkivel, csak éreznem kell a lángot, a tüzet, a hévet, hiszen ez az, ami a tenni akaró embert hajtja a siker irányába…

Shaman séf! Csak így tovább!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább