Újra kitárul a mesevilág Benes Tarr Csillával | Gyereksarok

E hétvégén folytatódik a Mesematiné a Családi Könyvklubban, ahová havonta, egy-egy érdekes téma köré csoportosított mesékkel várják a gyerekeket. A házigazda, Benes Tarr Csilla, színész-drámapedagógus a felolvasást interaktív elemekkel teszi még izgalmasabbá.

Miben lesz más az ide Mesematiné?

A 2024/2025-ös tanévben kezdődik a második évadunk. Ugyanúgy havi rendszerességgel várjuk a családokat és ugyanott, a Családi Könyvklubban, a MAX bevásárlóközpontban. Igyekeztem az előző évadban úgy válogatni a könyveket, hogy az adott hónap aktualitásának megfeleljenek, ami éppen akkor történik az óvodás és kisiskolás gyerekekkel. Rengeteg szép könyv van a Családi Könyvklubban, amiből választhatok, sőt, ha eszembe jut egy saját könyv, amiből én olvastam fel a saját gyermekeimnek, és beillik az aktuális témaválasztásba, akkor azt is javasolhatom.

Milyen megfontolással választod majd ki azt a 2-3 könyvet, amiből mesélni fogsz? Kiknek/kikhez szólnak ezek a rendezvények?

Idén igyekszem majd még tudatosabban tematizálni a meséket, jobban felkészülni a gyerekek adott korosztályára. Korábban jóval tágabb témákat feszegettünk, most már körvonalazódott az a korosztály, aki ezeket az alkalmakat látogatja. A jó témaválasztás mellett természetesen a nevelő célzatot sem hagyom figyelmen kívül, de a saját ízlésvilágom is megjelenik. Van úgy például, hogy egy könyvet azért hozok fel, mert nagyon szépek benne az illusztrációk és azt gondolom, hogy ezek esetleg a jelenlévő szülőket és nagyszülőket is megérinthetik. Soha nem 2-3 könyv van, amit elhozok, sőt, van úgy, hogy 15-20 könyvet is hazaviszek. Miközben otthon lapozgatom, olvasgatom őket, akkor áll össze bennem a következő hónap tematikája. A Mesematinékat az is nagyban befolyásolja, hogy az aktuális közönség milyen, mennyire befogadó. Volt már olyan, hogy egy gyerek odaszaladt hozzám egy könyvvel, hogy olvassam fel, mert biztosan ismerem. Volt már, hogy felolvastam, de olyan is, hogy a következő alkalomra készültem fel belőle.

Miért jó a mese?

A Mesematiné nemcsak a felolvasásról szól, ez egy interaktív, hallgatási/olvasási élmény, mely során dramatikus játékokat is alkalmazok. Játszunk is és a gyerekközönség teret kap, hogy ne csak üljenek, hanem reflektáljanak is arra, amit hallottak, vagy hallani fognak. Fontosak ezek a reflexiók. Nemcsak meséket olvasok fel, hanem verseket is. Úgy érzem, hogy a versek valami miatt a háttérbe szorultak, mintha kevesebben olvasnák őket. Gyerekkorban viszont ez nagyon fontos volna, ugyanis a versek ritmusosak, egy-egy témát kevés szóval, viszont annál frappánsabban foglalnak össze.

Hogy miért is jó a mese? A közös olvasás, összebújás, az érintés. A gyerek rögtön visszakérdezhet, ha valamit nem ért és akár hússzor is el lehet olvasni, akár egymás után. A szövegek mellett egy szép illusztráció is el tudja indítani a gyerek fantáziáját, de úgy is jó, ha egy teljesen más világban indul el, például maga köré szövi a mesét és aztán abban barangol. A mese egy csoda.

A Mesematiné ötletgazdái a Családi Könyvklub alapítói, Nagy Andrea és Győry Attila voltak. A legközelebbi alkalom most vasárnap lesz a dunaszerdahelyi MAX bevásárlóközpontban. Az e heti téma az ősz, s azzal együtt az iskolakezdés lesz, októberben pedig a magyar népmesék világába kalauzolják el az érkezőket. A vasárnapi esemény linkjét ITT találjátok.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább