Operaajánló | Budapesti Szemle

Két operát mutatunk be közelebből, az egyik Mozart, a másik pedig Gian Carlo Menotti alkotása, melyeket a mai kor nézőinek ízléséhez igazítottak. Az egyik egy izgalmas szerelmi történet, a másik pedig egy mai kórtünet. Megtekintésüket már 6 éves kortól ajánlják. 

Wolfgang Amadeus Mozart alig volt 12 éves, amikor megkomponálta bukolikus kisoperáját, a Bastien és Bastienne-t, amelyet „alternatív helyszínen”, egy bizonyos Mesmer doktor kertjében adtak elő. Éppen annak a Mesmernek a házában, akinek mágnestalálmányára oly komikus hatással visszautal majd Mozart operaszerzői pályájának vége felé, a Così fan tuttéban. A források szerint a siheder Wolfgang maga költötte Colas varázsló-áriáját halandzsanyelven („Diggi, daggi, schurri, murri…”), a nyitányban pedig egészen különös tényként állapíthatjuk meg, hogy a főtéma gyakorlatilag megegyezik a jóval későbbi, beethoveni Eroica-szimfónia első tételének főtémájával” – írják az előadás bemutatójában.

Egy gyerekeknek szóló, kis varázslattal megspékelt szerelmi történet kerekedik a Bastien és Bastienne-ből egy másik, A telefon című kis darab bevonásával. Az előadás helyszíne nagyon különleges, a darabokat az Operaház nagytermének előszínpadán, a zenekari árok felemelt platóján adják majd elő, Lotz Károly híres mennyezetfreskója alatt.

Közreműködők

Karmester: Teremi Dárius
Bastien: Halász Gergely e.h., Kósa Lőrinc
Bastienne: Kapi Zsuzsanna, Fenyvesi Gabriella Rea
Colas: Zajkás Boldizsár, Aron Ottó Jóhannsson
Zeneszerző: Wolfgang Amadeus Mozart
Szövegíró: Friedrich Wilhelm Weiskern, Johann Heinrich Müller, Johann Andreas Schachtner
Rendező: Valkai Andrea
Látványtervező: Mihály-Geresdi Zsófia
Dramaturg, próza: Perczel Enikő
Árnyjáték koreográfus: Kovács Domokos
Animációtervező: Czeglédi Zsombor
Játékmester: Toronykőy Attila

Gian Carlo Menotti, A telefon című elfelvonásos operájának témája az 1947-es bemutató idején csupán egy bájos tréfa volt. „Mára egy kortünet tragikomikus látlelete: a mobilkommunikáció átírta a világunkat, és új jelentésrétegeket adott a műnek is. Előadásunk egy mai nagyváros forgatagába helyezi a történetet, így nem csupán két emberről mesél, hanem arról a generációról, amely telefonon, e-mailen és közösségi portálokon éli életét, miközben lassan elfelejt a másik ember szemébe nézni” – elemzik a műsor tartalmát. A kamaraoperát kortárs fizikai színházi elemekkel teszik a mai nézők számára is még modernebbé és szórakoztatóbbá.

Közreműködők

Karmester: Teremi Dárius
Lucy: Kapi Zsuzsanna, Fenyvesi Gabriella Rea
Ben: Halász Gergely e.h., Kósa Lőrinc
Telefon: Dargó Gergely
Zeneszerző és szövegíró: Gian Carlo Menotti
Magyar szöveg: Huszár Klára
Almási-Tóth András rendezését az Operaház színpadára alkalmazta: Valkai Andrea
Díszlettervező: Nikon One
Jelmeztervező: Lisztopád Krisztina
Koreográfus: Pataky Klári

Jegyeket az egymás után játszott két darabra a Magyar Állami Operaházban ITT találsz.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább