Nagy harcban, gól nélkül

(DAC–Nagyszombat [0:0] Niké Liga mérkőzés, kicsit másképp)

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Három idegenbeli, méghozzá győztes mérkőzés után küzdelmes derbivel köszöntötte a MOL Aréna a nagyérdeműt szombat este. Csak a gólok hiányoztak. Valakinek már-már késő este, mintha BL-t játszanánk?! A két sikeres bajnoki után továbbjutottunk a kupában – mindhárom helyszínen hathatós sárga-kék szurkolói támogatás mellett. S még ha érezhetőek is az utóbbi idők súrlódásai a klub és a drukkerek közt, a tábor nem „enged a negyvennyolcból”.

A klub szeretete ugyanis nem lehet vita tárgya! Sem nehéz időkben, sem sikerek közepette, sem semmikor. Bojkottálni, durcáskodni lehet, de csak ideig-óráig. Akinek a vérében van, talál megoldást, aki nem úgy érzi, az pedig kifogást. A csapatnak szüksége van a szurkolóra, a szurkolónak szüksége van a focira. Nemzeti ellentétek, adok-kapok? A fegyelmi bizottság dolga egyforma mércét gyakorolni, de mert tudjuk, hogy nincs így, immár becsületbeli ügy kiállni a magyarságunkért. Én így érzem. Ki érez együtt velem? – rakja fel a kezét. Megvárom…

DAC–Nagyszombat, kerületi derbi, parázs hangulat, ahogy az ilyenkor illik! Előtte egy szomorú esemény kapcsán, gyertyagyújtás – mondhatni már hagyományosan – az öreg DAC-kapunál. A szurkolók és a klub képviselői egyaránt megemlékeztek tragikusan elhunyt barátunkról, szurkolótársunkról Károlyról.

A mérkőzést ugyanezen okból egyperces gyászszünet előzte meg, a tábor füstje ezúttal szintén csakis Károlynak szólt. Felszállt egyre feljebb és feljebb, egészen oda fel a mennyekbe. Nehéz olyankor bármit is írni, ha az ember olyat lát, amit talán csak ő maga képzeli, hogy lát. Jelzésértékű dolgok, amelyeknek igenis van jelentősége a közösségünkben. Mert elsősorban emberek vagyunk, csak azután szurkolók. És az emberi lélek súlya mérhetetlen, mindazonáltal mégis a legnehezebb valami, ami csak létezik ezen a földön.

A baleset további két sérültjéről sem feledkezett meg a B-közép. Papit és Terikét biztató üzenet várta, amely mindvégig ott lógott a dobosok, az előénekes, valamint a tábor között.

A mérkőzést mi kezdtük jobban, majd fokozatosan kiegyenlítődött a játék. Taktikai harc és a küzdelem dominált, jobbára a két tizenhatos között. A 22. perc tájékán Trusa került kecsegtető helyzetbe, de Matej csak az oldalhálót találta el. Akkor még nem sejthettük, hogy ez lesz a mérkőzés egyik legnagyobb helyzete. Ha nem a legnagyobb. Nem volt csere a szünetben, Xisco Muñoz mester az egész mérkőzés során is csak háromszor cserélt.

Minimális kockázatot vállalva ezzel a taktikai elemek betartatására alapozva. Elsődleges cél lehetett, hogy gólt ne kapjunk, de…? De egyben felvállalva azt is, hogy ha nem sikerül nekünk gólt szereznünk, elúszik két pontunk.

A második játékrészben szintén mi domináltunk, ám mindhiába. A vendégek valószínűleg az egy pontért jöttek, ennek megfelelően őket is a taktika vezérelhette. Az utolsó pillanatok hozhatták volna meg a slusszpoént. Egymás után két rögzített helyzet következett, amelyek közül egyértelműen Vitális Miláné volt a veszélyesebb, viszont a Spartak kapusa kiütötte a sarokba tartó labdát. Tudjátok, ez volt az a tipikus mérkőzés, amikor az akarattal nincs gond, tehát ezt is értékelni kell.

Szóval járt a taps és a „szép volt fiúk!” Három ligameccs, hét pont! – az azért nem annyira tragikus. Persze a Nagyszombatot Dunaszerdahelyen legyőzni presztízskérdés.

Folytatás ismét odahaza, jövő vasárnap a zsolnai „sosonokat” látjuk vendégül a MOL Arénában. Álljon itt végezetül egy konkrét üzenet, miszerint állítólag sosem említem, ha a DAC-szurkolók szidják trágár módon az ellenfél csapatát, játékosát, városát. Ha viszont minket szidnak, ha a magyar nemzetet szidják, azt ugyanakkor hajlamos vagyok felnagyítani. Nos kérem, olyan, hogy objektív újságírás nem létezik, és ne is várjon tőlem el senki ilyet. Kellő időben vagyok „süket”, mert nyugodjék szüleim arra tanítottak, hogy sose kezdeményezzek balhét. De ha „megütnek” akkor bizony védjem meg magam, és üssek vissza. Pont! Hajrá, DAC!

DAC 1904–NAGYSZOMBAT 0:0

DAC: Popović – Andzouana, Ortiz, Kacharaba, Brunetti, Mendez (82. Yapi) – Vitális, Bajo, Ramadan (71. Herc) – Redzic (82. Almási), Trusa.

(Roberto)

KAPCSOLÓDÓ: 
A SzerdaHelyzet nyilatkozik a DAC–Nagyszombat (0:0) mérkőzésről
FOTÓK, VIDEÓK: Gól nélküli döntetlen a megyei rangadón 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább