Majd hétfőtől! | Csajos

Ugye, számodra is ismerős az alábbi helyzet? Megvettél egy csini, új edzőruhát, futócipőt, tornaszőnyeget, biciklit, stb. – majd amikor végre cselekvésre kerülhetne a sor – értsd: elintézted a gyermekfelügyeletet, csináltál magadnak 2-3 óra szabadidőt, lemondtad a másik programodat, – egyszerűen semmi nem vesz rá arra, hogy nekifogj az edzésnek. Sokkal jobban esne a kanapéba süppedni némi nasival, és benyomni a Netflixet… Miért bukunk el a nulladik próbálkozásnál? Miért gáncsoljuk el a saját fejlődésünket?

A most következő írásban az önkorlátozó hitrendszerekkel foglalkozom, az életmódváltás kontextusában. Egyszerűsítek: megvizsgálunk néhány olyan kifogást, amelyet azért használunk, hogy ne kelljen nekifogni a testmozgásnak vagy az étrendünk, lelkivilágunk rendbetételének.

Most túl fáradt vagyok hozzá!

Bizonyára kimerítő napod volt, de a sporttevékenység – annak ellenére, hogy igénybevételt jelent a test számára – paradox módon mégis fel fog élénkíteni. A mozgás fokozza a tüdő és a szív működését, emellett olyan hormonokat szabadít fel a szervezetben, amely hatására újra energikus és friss leszel. Ha a nap végére túlságosan fáradt vagy a mozgáshoz, próbáld meg reggelre, vagy más napszakra időzíteni, amikor éppen üresjáratod van.

Túl férfiasra fogom magam gyúrni!

Hidd el, ez nem történik meg, főleg nem egy életmódváltási út legelején. Egyszerűen nem bírsz annyit edzeni, hogy óriási, férfias bicepszed legyen néhány hét alatt, vagy teljesen eltűnjenek az idomaid. Hogyha attól tartasz, hogy átalakulnak a tested arányai, keress olyan gyakorlatokat, amelyek konkrét izomcsoportra fókuszálnak, tónusosabbá tesznek, vagy éppen még jobban kigömbölyítenek ott, ahol azt te szeretnéd.

A fitneszbe csak formás, fiatal csajok járnak!

Ez a „mítosz” valószínűleg a saját kisebbrendűségi érzésedből táplálkozik – inkább amiatt vagy gátlásos, hogy a tested most még nem olyan, amilyennek látni szeretnéd. Hogyha stresszt okoz a terem látogatása, fogadj magad mellé egy személyi edzőt, aki amellett, hogy megtalálja a neked legmegfelelőbb gyakorlatokat, abban is segíteni fog, hogy visszanyerd az önbizalmad.

Nem fér bele az időmbe a mozgás!

Demagóg hasonlat lesz, de utánanéztél már, hogy naponta hány órát töltesz telefonozással? Az interneten számos olyan gyakorlatsort találsz, amellyel naponta kb. húszperces gyakorlással újra formába lendülhetsz. Találd meg azokat az öt perceket a napodban, ahol van lehetőséged mozogni: végezz guggolásokat, kitöréseket, vagy ugrókötelezz. Észre sem veszed majd, és máris kialakítottad a saját, új edzésrutinod!

Az egészséges étel túl drága!

Ez az állítás részben igaz, részben hamis. Komoly összegeket fogsz a boltban hagyni, hogyha minden nap avokádót, quinoát, meg kimondhatatlan nevű, egzotikus gyümölcsöket eszel, de elérhetőek jóval olcsóbb árkategóriájú, egészséges élelmiszerek is. Keresd a szezonális, helyi alapanyagokat, amelyekből magas tápanyagtartalmú, teljes értékű ételeket készíthetsz. A friss zöldségek-gyümölcsök mellett, a fagyasztottak is kiváló alapanyagként szolgálhatnak az őszi-téli hónapokban, emellett az alternatív gabonák sem vészesen drágák – pl. barnarizs, köles, kuszkusz, bulgur, stb. A legjobb az, ha egy hétre előre megtervezed az étrendedet, így egyszerre beszerezhetsz mindent, amire szükséged lesz.

Képtelen vagyok meditálni!

A relaxáció és a pihenés legalább olyan fontos része egy egészséges életmódnak, mint a testedzés. A meditációt sokan azzal utasítják vissza, hogy képtelenek „semmire sem gondolni”, vagy félnek attól, hogy elalszanak közben – ennél azonban sokkal mélyebb ez a tudás. Ha megtanulsz meditálni, az segít nehéz helyzetekben is higgadtnak maradni, jobban összepontosítani, sőt, az alvásodra is kedvező hatással lesz. Számtalan relaxációs forma létezik – egyéni vagy csoportos meditáció, hangfürdő (hangtálak használata), aromaterápia, jóga, légzőgyakorlatok stb. – így, ha kitartóan keresel, biztosan megtalálod a számodra leginkább megfelelő módszert.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább