Bravúros pontszerzés a hollandok ellen | Magyar virtus, Robertóval

(Magyarország–Hollandia [1:1] Nemzetek Ligája mérkőzés, kicsit másképp)

A magyar labdarúgó-válogatott péntek este, a Puskás Arénában folytatta küzdelmeit a Nemzetek Ligájában. Rossi mester fiai a 83. percig vezetésre álltak a hollandok ellen. Az A. divízió, 3. csoportjában elért eddigi eredmények alapján egyértelműen leszögezhető volt, hogy sem a szakmai stáb, sem a fociszerető közönség nem lehet elégedett a látottakkal. Mi több, a németországi ötgólos zakó, valamint a hazai pályán, Bosznia-Hercegovina ellen elért 0:0-ás döntetlen azt jelentette, hogy még gólt sem sikerült eddig szerezniük Szoboszlaiéknak. Eddig!

Hollandia – akikkel a legutóbbi kilenc egymás elleni mérkőzésen 9-szer maradtunk alul – szintén kemény falatnak nézett ki. Ráadásul a magyarok öltözőjében mutatkozó sorozatos sérüléshullám miatt a keretet is alaposan át kellett szerveznie a DAC egykori vezetőedzőjének. Kerkez Milosra, Horváth Krisztoferre és Nego Loicra sem számíthatott Marco Rossi szövetségi kapitány. A távolmaradók helyére a Bolton támadója, Schön Szabolcs, a Herthában szereplő Dárdai Pál, valamint a DVTK szélsője, Gera Dániel került. Utóbbi első alkalommal vehet részt az A-válogatott összetartásán, mi több a végjátékban debütálhatott is.

A találkozó előtt csupán egyvalami lehetett biztosan borítékolható: a tábor, vagyis az Európában szintén hírhedt „Fekete Sereg” rendíthetetlenül a magyar labdarúgó-válogatott mellett áll majd. A 15 éves fennállását ünneplő Carpathian Brigade látványos koreográfiával készült:

A LELÁTÓ AZ ÉLETEM, ÁTSEGÍTETT MÁR ÉVEKEN! / 2009 – 2024.

Ami pedig a küzdőteret illeti: a magyar labdarúgó-válogatott a hazai, meggypiros mezében, a papírforma szerint esélyesebb „Oranje” pedig sötétkék-narancssárga felszerelésében lépett pályára. Méghozzá „fapapucsban”, hiszen a vendégek nem kapták el azonnal a fonalat. Sőt, a 17. percben Sallai lövése a holland kapufán csattant, ami megalapozta az amúgy sem csendes, teltházas Puskás Aréna moraját. A Gulácsi Péter távolmaradása miatt első számú kapussá avanzsált Dibusz Dénesnek gyakorlatilag alig akadt munkája a félidő közepéig. És ekkor jött az, amire csak azok számítottak, akik mindenkor egészséges magyar önbizalomtól duzzadnak. Nemzeti tizenegyünk megszerezte a vezetést:

A 32. percben Nagy Zsolt jó ütemben kanyarított középre, Vargának ugyan magas volt, de a hosszún érkező Sallai Rolandnak tökéletes – 1:0.

A meglepetéstől kissé támolygó hollandok ezt követően magasabb fokozatra kapcsoltak. Szünetig viszont kevés sikerrel, pedig még egy közvetett szabadrúgást is kaptak a magyar tizenhatoson belül. Hogy miért? Nos, azt hiszem a szépirodalmi remekművek mellett olykor a labdarúgás állandóan változó szabálykönyvét is lapozgathatnám.

1:0-s magyar vezetéssel ért véget az első játékrész. Marco Rossi szövetségi kapitány – aki a magyar kispad örökranglistáján 69. mérkőzésével utolérte a második helyezett legendás Sebes Gusztávot – egy helyen változtatott. Dárdai Mártont Botka Endre váltotta.

A hollandok mestere ezzel szemben egyet sem, viszont kezdő tizenegyére alapos fejmosást mérhetett. Nem mellesleg a világsztárokkal teletűzdelt Ronald Koeman-legénység lépéskényszerben volt, s ahogy telt az idő, ez a kényszer már-már frusztrált próbálkozásokba fulladt. Ennek kicsúcsosodása a 80. percben csapatkapitányuk, van Dijk kiállítása lett, amivel a magyar labdarúgó-válogatott emberelőnybe került. A Liverpool védője Csoboth Kevint hatástalanította durván, szabálytalanul.

Három perc múlva rögzített helyzetből mégis összejött részükről az egyenlítő találat – 1:1.

Nyilván ilyen nyomasztó holland labdabirtoklási fölényt, mint amit láttunk a második félidőben, aligha bír ki ellenfél, mindenesetre jobb koncentrációval elkerülhető lett volna a gól. Lényeg a lényeg, ez az egy pont is nagy bravúr! Ami pedig a labdabirtoklást illeti: az utolsó percekben azon is sikerült javítanunk, mi támadtunk és a hollandok védekeztek. A hosszabbításban még volt egy szabadrúgásunk, de Szoboszlai Dominik nem találta el a kaput.

Talán még ennél is többet nyom a latba, hogy ezúttal azt a nagy szenvedéllyel játsszó magyar gárdát láthattuk, akik az utóbbi években sok örömöt okoztak szurkolóiknak.

Pl. azzal, hogy Európa topcsapatait is képesek voltak megszorongatni, sőt, legyőzni is azokat! A kudarcra „éhes” ellenlábasoknak álmatlan éjszakákat okozva vele. Nem kevésbé a hollandok elleni döntetlennel, hiszen az ilyenek hetet-nyolcat „hordtak össze” előlegben. Folytatás hétfőn este a Nemzetek Ligája 4. fordulójában, a boszniai Zenicában. Szép volt, fiúk! Mindörökké Magyarország!

Magyarország–Hollandia 1:1 (1:0)

Gólszerzőnk: Sallai Roland

Magyarország: Dibusz – Fiola, Orbán, Dárdai M. (46. Botka) – Bolla (90. Gera D.), Nikitscher, Schäfer, Nagy Zs. – Szoboszlai, Sallai (65. Csoboth) – Varga B. (79. Nagy Á.).

(Roberto)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább